0

Önceki yazımda PowerShell ile sunucu yönetimine dair bir kaç alıştırma yapmıştık. Şimdi PowerShell ile Web Access ve Gateway yapısına dair bir kaç uygulama yapalım. Kullandığım sunucu ortamım yine önceki yazımdaki ile aynıdır. Kısa bir açıklama ile başlamak istiyorum.

PowerShell Web Access ile bir Web Browser üzerinden sunucularınızı, sunucu gruplarınızı yönetebilirsiniz. Remote Management’ı aktifleştirilmiş sunucularınıza isterseniz internete bakan bir Gateway aracılığı ile PS Web Access ile bağlanıp yönetimsel işlerinizi yerine getirebilirsiniz. PS Web Access’i DC üzerine kurarak uygulamama başlıyorum. Feature’lar arasından bulup kuracağız.


Resim-1

Seçtiğinizde gereken IIS bileşenlerini de otomatik olarak kuracaktır. Kurulum tamamlandıktan sonra bir kaç konfigürasyon yapacağız.

PS Web Access için gereken web Application ve Gateway kuralı konfigürasyonlarını yapalım.


Resim-2

IIS altında bir Application Pool ve Application oluşturuldu. Test amaçlı bir sertifika da üretildi. Siz firmanızın kullandığı dijital sertifika ya da otoritesi doğrultusunda IIS yönetim konsolundan gerekli değişikliği yapabilirsiniz. Sertifika da üstteki ekran görüntüsündeki cmdlet’in çalışması sırasında üretilip Site’a Bind edilecek.

Kurallara bakmak için get-pswauthorizationrule cmdlet’ini kullanırsak herhangi tanımlama(kullanıcılar için) olmadığı görebiliriz. Şimdi test amaçlı her kullanıcıyı kapsayan bir kural oluşturacağım.


Resim-3

Gerçek ortamlar için daha kısıtlayıcı kurallar oluşturmak gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Çünkü bu kural bütün kullanıcıların PS Web Access erişmesine ve network’teki her sisteme erişmelerine izin veriyor. Cmdlet’in syntax’ı aşağıdaki gibidir.

Add-PswaAuthorizationRule –UserName <domain\user | computer\user> -ComputerName <computer_name> -ConfigurationName <session_configuration_name>

Şimdi Internet Explorer ile test edebiliriz. IE ile bağlanacağımız url https://sunucu_fqdn/pswa şeklinde olacaktır.


Resim-4

Bizi karşılayan sayfa üstteki gibi. Optional Connection Settings’e bakarsak;


Resim-5

Bir kaç detay daha görebiliriz. Server1’in ps’ine geçmek için üstteki form’da Computer name box’ına server1 yazdım. Manzara aşağıdaki gibi.


Resim-6

Logout olup hv1’e geçtim.


Resim-7

Browser üzerinden PSWA ile sunuculara (Remote Management’i aktif olan) erişim tam anlamıyla, oldukça kolay ve kullanışlı görünüyor. PS Web Access Gateway tarafında değişen şeyler, kime nereye erişmesi konusunda tanıyacağız kısıtlar olacak. Konfigürasyonun geri kalan kısmı aynı şekilde. Bu yazımın amacı bir özelliği derinlemesine incelemek olmadığından daha fazla detaya inmek isteyenler için aşağıdaki link’leri ekledim.

Bu arada Remote Management için ilgili sunucuda winrm quickconfig komutunu kullanabilirsiniz. Sunucuyu Remote Management için yapılandıracaktır.

PS Web Access ile detayları ve mimariyi incelemek isterseniz aşağıdaki link’leri kullanabilirsiniz.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh831611

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/hh847838.aspx

http://blogs.msdn.com/b/powershell/archive/2012/03/07/introducing-windows-powershell-web-access-in-windows-server-8-beta.aspx

http://technet.microsoft.com/en-us/video/windows-server-2012-jump-start-05-b-multi-server-management-part-2.aspx

Sonuç olarak PS Web Access yapılandırmasını ve kullanımını incelemiş olduk. Bir başka yazıda buluşmak dileğiyle.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir