1

Bir önceki yazımda yeni Server Manager ve GUI ile sunucu yönetimi incelemiştik. Şimdi de benzer özellikleri ve ilavelerle birlikte PowerShell ile sunucu yönetimi inceleyelim. PS ile GUI kurulumu Core kuruluma çevirelim ve Core kuruluma GUI yapısındaki Server Manager’ı kazandıralım sondasında Core kurulumunu Full GUI yapısına (GUI dahil) yükseltelim.

Kullandığım yapı bir önceki ile aynıdır. Sunucu bilgilerine önceki yazımdan bakabilirsiniz.

DC’ye giriş yaparak PS’i açıyorum ve bir kaç temel cmdlet ile başlıyorum.


Resim-1

Get-Command’i kullandık. Örneğin Add-WindowsFeature hakkında yardım almak istersek;

Not: Bu işletim sistemi sürümünde add-windowsfeature yerine install-windowsfeature getirilmiştir.


Resim-2

Sizden cmdlet’lerde güncelleme yapmak isteyip istemediğiniz soruyor. Güncelleme ile daha güncel bir help elde edebiliyorsunuz. Buda ayrıca hoş bir adım.


Resim-3

Yüklü olan role&feature durumuna bakmak istersek ;


Resim-4

Üstteki cmdlet’i kullanabiliriz. Bu cmdlet’i uzak sunucu için kullanmak istersek aşağıdaki cmdlet’i kullanabiliriz.

Get-windowsfeature –computername Server1 | where installed $true

Önceki PS sürümünü hatırlarsanız $_. And{} kullanımları vardı. Daha basitleştirilmiş görülene göre.

Şimdi de PowerShell ile GUI installation’dan Core installation’a geçelim. Önceki sürümlerde GUI to Core için fresh installation gerekiyordu hatırlarsanız!!

Şu anda Server1’de full GUI installation yapılmış durumda. DC üzerinden PS ile remoting özelliğini kullanılarak GUI’den Core’a geçeceğim.(GUI Installation’ını Core Installation’a çevireceğim.)


Resim-5

Server1’de GUI yapısı kuruludur.Aşağıdaki cmdlet ile GUI yapısını kaldırıyoruz. Ardından Server1’i yeniden başlatıyoruz. Reboot sırasında bağlı bütün bileşenler kaldırılacak. Biraz zaman alabiliriz.

Remove-windowsfeature –name user-interfaces-infra –computername Server1

Sunucu alçıldıktan sonra login ve alışıldık Core arabirimindeki cmd ekranı ile karşı karşıyayız.Mmc komutunu denerseniz olmadığını göreceksiniz. Bununla birlikte sconfig halen kullanma hazırdır.

Not: sconfig yöneticiye 1-15 rakamları arasında seçimli olan işlemler menüsü sunar. Sunucu yönetimi için kullanılmaktadır.

Tekrar GUI arabirimini yüklemek istersek (GUI yapısının özelliklerini Core’a eklemek istersek, örnek: Server Manager konsolu gibi) Core yapısının aşağıda görülen alışıldık cmd’sinde öncelikle PowerShell yazarak PS’e geçiyoruz. Ardından cmdlet aşağıdaki gibidir.

Not: Aşağıdaki cmdlet ile Core yapısına, GUI de kullanabildiğimiz özellikleri kazandırıyoruz. Full GUI yapısına geçmiyoruz. Full GUI yapısına geçmek için gereken cmdlet ve kullanımı bir sonraki ekran görüntüsündedir.


Resim-6

Reboot sırasında gerekli tüm alt bileşenler yeniden yüklenecek, yine biraz zaman alabilir. Reboot sonrasında login olabiliriz. Açılan cmd ekranına ServerManager yazarsanız GUI ile çalışmaya başlayabilirsiniz. Full GUI olmayan biraz kırpılmış ama full Core olmayan kısmen zengin hibrid bir yapı J


Resim-7

Ayrıca MMC konsoluda de şuanda kullanılır hale gelmiştir. Kişiselleştirilmiş mmc konsolları oluşturabilirsiniz.

Eğer Core kurulumumuza Full GUI arabirimini (GUI dahil) eklemek istersek cmdlet ve kullanımı aşağıdaki gibidir.


Resim-8

Yine bir reboot ve sonrasında açılan sunucu Full GUI yapısına ve grafiksel kabuğa sahip olmuş olacak yani bildiğimiz masaüstü gelecek. Buradaki esnekliği fark ettiniz sanırım. Zira salt Core yapısını kullanmak yerine GUI arabirimin sunduğu bazı özellikleri ekleyip GUI’yi hariç tutmak elimizde.

Bunu incelediğimde benim aklıma şu durum geldi. Windows Server 2008 R2’de Full GUI kurulum ve Core kurulum yan yana duran iki kutu gibiydi. Ama Windows Server 2012’de bu mimari üst üste kutucuklar şekline dönüştürülmüş bir nevi yapboz gibi.


Resim-9

Get-windowsfeature komutu ile de bakarsanız User Interface ve GUI shell ile ilgili olanlar aşağıdaki gibidir.


Resim-10

Bu durum bize şunu da kazandırıyor. Kurum tek bir Windows Server 2012 imajı hazırlayıp deploy edebilir. Sonrasında istediği sunucuları Core yapısına dönüştür ya da eski haline çevirebilir. Sizce de hoş değil mi?

Sonuç olarak PS ile Server yönetimini incelemiş olduk. Sonraki yazımda PowerShell Web Access ve Gateway’i içeren bir uygulama yapmak istiyorum.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. iyi güzel de elinize sağlıkta ben sizin bir önceki yazınızı arayıp ta nereden bulayım da yapıyı öğreneyim, sonuçta yapıyı yazmak 2-3 satır bir önceki yazımdaki yapının aynısı oradan bakabilirsiniz yazana kadar yapıyı yazabilir yada linki koyabilirdiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir