0

Terminal Services ilk olarak Windows NT 4. 0 ile kullanıma sunulmuş; Windows 2000 ve 2003 Server ile geliştirilmiştir. Windows Server 2008 ile yeni bir çok özellik kazanarak revizyondan geçmiştir ve Windows Server işletim sistemlerinin vazgeçilmez unsurlarından biri olmaya devam etmektedir. Terminal Service birden fazla aynı anda açılan client oturumunu host etmeyi  sağlar. Diğer bir deyişle bir bilgisayar üzerinde aynı anda birden fazla kullanıcının oturum açarak uygulamaları çalıştırmasını, işlemlerini yapmasını sağlar. Genellikle şirketlerin şirket dışında bağlanan kullanıcıları ve sistemlerinde thin client kullanan işletmeler tarafından sıkça kullanılırlar. Bu rol’ün Windows Server 2008 üzerinde kullanılması için öncelikle tabi ki kurulumu gerekmektedir.

Terminal Services’i üzerine kuracağımız serverda Server Manager bileşenini açalım ve Add Roles kısmına tıklayalım.

Terminal Server
Şekil-1

Sonrasında başlamadan önce nelere dikkat etmenizi belirten ( Before You Begin ) penceresi karşınıza gelecektir. Burada yazılan uyarılara dikkat edip uyguladıktan sonra Next tıklayarak ilerleyelim.


Şekil-2

Select Server Roles Penceresinden Terminal Services seçeneğini işaretleyerek Next tuşuna tıklayalım.


Şekil-3

İleri tıkladığımızda Terminal Services’i tanıtan bir pencere karşımıza gelecektir.  Bu Pencerede yazılanları inceledikten sonra Next tuşuna tıklayarak ilerliyoruz.


Şekil-4

Select Role Services kısmından kuracağımız TS Role Serviceslerinden Terminal Server seçeneğini seçerek ve Next tuşuna tıklayarak ilerliyoruz.


Şekil-5

Karşınıza gelen uyarı penceresinde bu Server üzerine kurulan programların TS ile uyumluluğu için , programların  TS kurulumu sonrası kurulması gerekliliği bilgisi yazar.  Eğer yüklü programlarınız var ise bu programları kaldırıp TS kurulumu sonrası uygulamanız çok daha iyi olacaktır ve bu şekilde uygulamalarda sorun yaşamayacaksınız. Bu pencerede next tuşuna basarak geçiyoruz.


Şekil-6

Bu aşamada Network Level Authentication kullanılıp kullanılmayacağını belirliyoruz.

Network Level Authentication kullanıcı yetkilendirmesini Remote Desktop bağlantısı kurulmadan önce ve oturum açma ekranı gelmeden önce tamamlayan yeni bir authentication modelidir. Bu metod ile uzak bilgisayarı kötü niyetli kullanıcı ve programlardan korumaya yardımcı ,daha  güvenli bir authentication metodudur.

Network Level Authentication kullanmanın avantajları ise şunlardır :

• Başlangıçta daha az uzak bilgisayar kaynağına ihtiyaç duyar. Uzak bilgisayar kullanıcıyı authenticate etmeden önce daha önceki versiyonlardaki Remote Desktop bağlantılarının yaptığı full bağlantının aksine kısıtlı sayıda kaynağı kullanır.
• Daha fazla güvenlik sağlayarak denial-of-service türü saldırılarının azalmasını sağlar

Network Level Authentication kullanmak için gereklilikler :

• Remote Desktop bağlantısı yapacak sistemde en az Remote Desktop Connection 6. 0 kurulu olmalıdır.
• Remote Desktop bağlantısı yapacak sistemde Credential Security Support Provider (CredSSP) protocol’ü destekleyen bir işletim sistemi bulunmalıdır. Bu işletim sistemi Windows Vista olabilir.  Eğer XP bilgisayarlarda bu işlem yapılmak istenir ise bu Windows XP sistemler SP3 ‘lü sistemler olmalı ve http://support.microsoft.com/kb/951608 makalesinde anlatılan  adımlar uygulanmalıdır.
• Terminal Server olarak Windows Server 2008 kurulmalıdır.

Bilgisayarınızda çalışan Remote Desktop Connection’ın Network Level Authentication’u destekleyip desteklemediğini anlamak için :

• Remote Desktop Connection‘ı çalıştıralım
• Sol üst köşede bulunan ikona tıklayalım
• About seçeneğini tıklayalım
• “Network Level Authentication supported” ibaresinin buradaki bilgiler içerisinde olduğunu doğrulayalım.


Şekil-7

Sıra Lisanslamayı yapmaya geldi. Ben bu işlemi daha sonra yapmak istediğim için burada Configure later seçeneğini seçiyorum.  Bu şekilde 120 gün lisanssız bir şekilde kullanabilirim.  120 günün sonunda ise Lisanslamamı uygun şekilde uygulamam gerekir. Lisanslama ile ilgili daha sonra ayrıntılı bir makaleyi sitemizde görüyor olacaksınız. Burada sadece size ön bilgi olması açısından şunu iletebilirim.

• Per Device CAL ( Client Acces Licence ) seçeneği ,Terminal Server’a kaç tane aygıt’ın ( Bilgisayar , Palm v. s.  )  aynı anda bağlanabileceğini belirtir.
• Per User CAL seçeneği ise bilgisayar olarak sınırsız sayıda bilgisayardan sadece kaç kullanıcının aynı anda  bu bağlantıyı yapabileceğini belirtir.


Şekil-8

Bu lisanslama işleminide yaptıktan sonra sıra RDP connection kullanarak TS’a bağlanacak kullanıcıları belirlemeye geldi. Bu işlemi Add butonuna tıklayarak yapıyoruz. Ben daha önce test sistemimde TSUsers diye bir grup oluşturmuştum.  Bu gruba bu hakkı veriyorum.


Şekil-9


Şekil-10

Bu işlemleri uyguladıktan sonra yaptığımız ayarların kurulumuna geçilmeden önce karşımıza bir Confirmation penceresi çıkacaktır. Eğer burada kontrollerimizde bir sorun yok ise bu durumda Install butonuna tıklayarak Terminal Server kurulumuna geçebiliriz. Kurulumun ilk aşamasından sonra Restart isteyecektir.


Şekil-11

Artık Terminal Server’ımız  kurulmuş durumdadır. Installation Results penceresinde kurulumun başarılı olduğunu belirten Installation succeeded  ibaresini göreceksiniz.


Şekil-12

Server Managerdan kurulu rollere baktığınızda Terminal Server Rolünün kurulu olduğunu göreceksiniz. Ayrıca bu Role’ün Role Services’lerinin kurulu olup olmadığınıda buradan görebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz üzere Terminal Server’ın Licensing modunun yapılandırılmadığı ve bu şekilde TS’ı ne kadar süre ile kullanabileceğinizi belirten uyarı balonunu göreceksiniz.


Şekil-13

Artık başka bir bilgisayardan bu Terminal Server’ımıza RDP bağlantısını sağlayabiliriz.


Şekil-14

Bu makalemde bazı küçük ayrıntılarla birlikte size Terminal Services 2008 kurulumunu aktarmaya çalıştım. Bir Sonraki makalemde ise Terminal Server’ın 2008 ile birlikte gelen yeni özelliklerinden  TS Web Access uygulamasını anlatacağım.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Terminal Server Installation

What’s New in Terminal Services for Windows Server 2008

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir