5

Bir önceki  makalelerimiz de Windows Server 2008 DC ‘de System State yedeğini  alma ve bu yedekten dönme işlemini görmüştük. Şimdi ise System State yedeğini Windows Server 2003 kurulumu ve üzerinde Active Directory Hizmeti yapılandırılmış bir sunucuda bu işlemi gerçekleştireceğim. Bu işleme başlamadan önce System State yedeğinin neleri içerdiğini tekrar etmemizde yarar var.

  • Registry
  • Başlangoç Dosyaları
  • Com + Veritabanı
  • \Windows \ System32 klasörü içerisinde yer alan 2000 den fazla dosya
  • Active Directory Veritabanı ( DC ise)
  • Sysvol Klasörü ( DC ise)
  • Certificate Authority ( Sertifika Sunucusu)

1) System State yedeğini almak için alternatif yedek alma yazılımları var, ama biz Microsoft’un olanaklarından yararlanarak Windows server 2003 ‘de hizmet veren Ntbackup.exe programını kullanarak yedek alacağız. Bu işlem için Start > Run > Ntbackup.exe diyoruz.


Resim 1

2) Gelen ekranda birinci seçenek olan Back up  Files and Settings seçeneğini seçerek Next diyoruz,


Resim 2

3) What to Back up ekranında Let me choose what to back up seçeneğini seçerek Next diyoruz,


Resim 3

4) Items to Back Up ekranında System State seçeneğini seçerek Next diyoruz,


Resim 4

5) Yedek alma işlemine başlatmak için Finish butonuna basıyoruz.


Resim 5

6) Ve bu işlem sonucunda  System State yedek alma işlemimiz başarılı bir şekilde tamamlanıyor.


Resim 6

System State ‘in yedeğini almayı sorunsuz bir şekilde tamamladığımıza göre , yedekten dönme işleminin başarılı olduğu olmadığını teyit etmek için Active Directory ‘de daha önce tanımladığımız Yapısal Birimleri (OU) ve kullanıcıları siliyorum. Biraz daha abartarak bu Domain Controller’a ait ip yapılandırma bilgilerini ve Domain Funtional Level düzeyini  değiştiriyorum.  Bu değişiklikleri yaptıktan sonra artık Windows Server 2003 Domain Controller sunucusunda daha önce almış olduğum System State yedeğinden dönme işlemini gerçekleştirebilirim.

7) Bu işlem için sunucumuzu yeniden başlatıyoruz ve 2-3 kez kısa süreli olarak F8 tuşuna basıyoruz. Gelen güvenli mod seçeneklerinden Directory Services Restore Mode seçeneğini seçerek Enter diyoruz.


Resim 7

8) DSRM parolasını giriyoruz ve Start > Run ‘dan Ntbackup  yazarak OK diyoruz, bu işlemle Ntbackup programın arayüzü gelecek Next diyerek devam ediyoruz.


Resim 8

9) Backup or Restore ekranında daha önce aldığımız bir yedekten dönme işlemini gerçekleştireceğimiz için Restore Files and Settings seçeneğini seçerek Next diyoruz,


Resim 9

10) What  to Restore ekranında hangi yedekten dönme işlemini gerçekleştireceksek onu File bölümü altından  bulup seçiyoruz ve Next diyoruz, gelen ekrandan yedekten dönme işlemine başlamak için Finish butonuna basıyoruz.


Resim 10

11) Yedekten dönme işlemini başarılı bir şekilde tamamlıyoruz, yedekten dönme işlemini bir Domain Controller da System State yedeğinden tamamladığımız için işlem tamamlandıktan sonra değişikliklerin aktif hale gelebilmesi için sunucumuzu yeniden başlatıyoruz ve Normal mod ‘da açıyoruz.


Resim 11

Yedekten dönme işlemi sorunsuz tamamlandığına göre daha önce Active Directory ‘de sildiğimiz Yapısal Birimlerin (OU) , kullanıcıların ve sunucuda yapmış olduğumuz değişikliklerin tekrar sorunsuz hale döndüğünü göreceksiniz.

Not : Şuan da anlatılan System State yedeğinden dönme işlemi Organizsayon içerisinde sadece 1 adet DC varsa gerçekleştirilebilir, organizasyon içerisinde 1 den fazla DC olması durumunda bu yedekten dönme işlemini gerçekleştirmeyiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Technet.microsoft.com

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 Ankara doğumlu ve Ankara'da ikamet etmektedir. Yazarımız MCT ve MVP ünavanlarına sahiptir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (5)

  1. bu durum çökmüş bir dc için uygulanabilir mi? yada şöyle sorayım. çöken bir dc yi aynı donain adı ile yeniden kurup. dsrm da açıp çökmeden önce alınmış systemstate yedeğinden eski haline getirebilirmiyiz?

    • Merhaba,

      Yeni kuracağınız sunucu üzerine domain kurmadan hatta IP adresi dahi vermeden DSRM yedeğinden geri döndüğünüzde çökmüş eski yapıyı ayaga kaldirabilirsiniz.

      Emre Aydın

  2. 10/06/2012

    Merhaba bu işlemi ayrı bir hdd’ye yükleyebilirmiyiz.Yani şöyle yedekler ağ üzerinde başka bir yerde yeni bir hdd takıp onu win 2003 server kurup, o yedeği aynı şekilde yeni hddye yükleyebilirmiyiz.

    • Evet yapabilirsiniz.

      Yeni bir server 2003 kurun, ip vermeyin, dc yapmayın. Sonrasında yedeğinizi restore edin. Adı, IP’si ve geri kalan tüm servisler yedekten yuklenecektir.

      Emre

  3. 11/03/2015

    bu işlemi cd siz nasıl yapabilrim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir