0

VMM Self-Service Portal isteğe bağlı olarak kurulan bileşenlerden biridir. SCVMM özelliklerinin çalışabilmesi için zorunlu olan bileşenlerden değildir.Web tabanlı olarak çalışır bu yüzden Self-Service portal kurmak için önceden IIS ve bileşenlerinin kurulması gerekmektedir.VMM Self-Service Portal ile web arayüzünden sanal makineler kurulabilir ve yönetilebilir.

Self-Service portal üzerinde kullanıcılar oluşturabilir ve bu kullanıcılara yetkiler vererek sanal makine kurmak,sanal makine oluşturma sayısı yani kotalarda verebilirsiniz.Bu makalemizde VMM Self-Service portal kurulumunu gerçekleştireceğiz.VMM Self-Service portal üzerinde kullanıcı tanımlarını ve yetkilendirmelerini yine sitemizde yer alan makaleler içerisinde bulabilirsiniz.

VMM Self-Service Portal Domain Controller üzerine kurulamamaktadır.Kuracağınız sunucu domaine üye ve üzerinde IIS bileşenleri  yüklü olan bir makine olmalıdır.Ayrıca aşağıda yer alan donanım ve yazılım gereksinimlerinide karşılamalıdır.Bu makaleyi yazarken VMM Self-Service Portalı domain üye olan ve üzerinde VMM Server çalışan bir makine üzerine kurdum.

Resim-1’de yer alan donanım gereksinimleri sadece VMM Self-Service Portal kuracak sistem yöneticilerinin karşılaması gereken ayarlardır.Ayrıca host sayısına göre donanım gereksinimlerinin değiştiğini görebilirsiniz.

Donanım Gereksinimleri


Resim-1

VMM Self-Service Portal kurmak için yazılım gereksinimlerinin neler olduğuda Resim-2’de görülmektedir.VMM Self-Service Portal web tabanlı bir uygulama olduğu için IIS ve IIS ait aşağıda yer alan bileşenlerin eksiksiz kurulması gerekmektedir.Resim-2’de tüm yazılım gereksinim ayrıntılı bir şekilde yer almaktadır.

Yazılım Gereksinimleri


Resim-2

Server Manager’dan Server Roles kısmını gelerek Web Server (IIS) rolünü ekliyorum ve next ile devam ediyorum.


Resim-3

IIS Rolü içerisine ek servisler ekleyeceğim Resim-4’deki bölümü next ile geçiyorum.


Resim-4

VMM Self-Service Portal az öncede belirttiğim gibi web tabanlı bir uygulama olduğu için IIS ve IIS ait Resim-2’de yer alan tüm bileşenleri eksiksiz olarak ekliyorum.


Resim-5

Seçmiş olduğum IIS bileşenleri Resim-6’da görülmekte.Install ile IIS ve IIS bileşenlerinin yüklenmesi işlemini başlatıyorum.


Resim-6

SCVMM 2008 R2 DVD’sini DVD-Rom’a yerleştiriyorum ve Setup bölümünden VMM Self-Service Portal yazısına tıklıyorum.


Resim-7

Lisans sözleşmesini kabul ederek next butonu ile bir sonraki adıma geçiyorum.


Resim-8

SCVMM 2008 R2 güncellemelerinden yararlanmak isteyenler için kurulumdan sonra Microsoft’un update merkezinden updateleri almamıza yarayan bölümdür.


Resim-9

VMM Self-Service Portal için  donanım ve yazılım gereksinimlerimizi kurulum öncesinde son kez kontrol ediyor.Karşılanmayan bir gereksinim olursa sizi hata ile ilgili uyarakcaktır.


Resim-10

VMM Self-Service Portal kurulum dosyalarının nerede saklanacağını belirliyoruz.Harddiskiniz üzerinde uygun kullanabilir alanın olduğu bölümü seçebilirsiniz.Ben default lokasyonda bırakarak kuruluma devam ediyorum.


Resim-11

Web Server Setting bölümünde, web arayüzünden VMM Self-Service Portal’a erişeceğimiz için gerekli bağlantı ayarlarının yapılması gerekmekte.VMM Server’ın kim olduğunu,port numarasını ve VMM Self-Service Portalın IIS’in hangi portundan yayın yapacağını ayarlıyoruz.Dikkat ederseniz hiç bir değişiklik yapmadan next ile devam ettiğinizde Resim-12’deki gibi hata ile karşılacaksınız,bu hatanın sebepi Default web site’ın ve VMM Self-Service Portalın yani her ikisininde aynı port olan 80’den yayın yapmak istemesidir.Sorunun çözümünü bir sonraki ekran görüntümüzde bulabileceksiniz.


Resim-12

VMM Self-Service Portal’ında 80 nolu porttan yayınlanmasını istediğim için herhangi bir değişiklik yapmıyorum tek yapmamız gereken Host header required for portal access check box’ını işaretleyip Portal host header bölümüne tanımlayacı bir header (başlık) girmemizdir.Ben header olarak VMMPortal’ı kullandım.Daha sonra bu isimden VMM Self-Service Portala erişebilmek için DNS içerisinde yer alan systemcenter.com zone içerisine VMMPortal adında bir A tipi Resource Record gireceğim.


Resim-13

Resim-14’de kurulum ayarlarımızın özetini görebilmektesiniz.Artık dosyaların yüklenmesi başlayacaktır.


Resim-14

VMM Self-Service Portal kurulum dosyaları yükleniyor.Bu kısımda sisteminizde yüklü değilse .Net Framework 3.0,Windows PowerShell ve VMM Self-Service Portal yüklenmesi gerçekleşiyor.Benim kurulum yaptığım sunucu üzerinde .Net Framework 3.0,Windows PowerShell daha önceden yüklü olduğu için sadece VMM Self-Service Portal yüklemesi yapılıyor.


Resim-15

VMM Self-ServicePortal kurulumu herhangi bir sorun olmadan tamamlandı.Programs bölümünden kurulumun gerçekleştiğini görebilirsiniz.


Resim-16

VMM Self-Service Portal tamamlandığına göre sizlere kurulum sonrası bir kaç işlemden ve özellikten bahsetmek istiyorum.Göreceğiniz üzere IIS Manager’ı açtığımızda Microsoft System Center Virtual Machine Manager adında yeni bir sitenin oluştuğunu bu sitenin altında VMM Self-Service Portalın çalışmasının sağlayan bileşenlerin geldiğini görebilmektesiniz.


Resim-17

Yukarıdaki anlatımlarda bahsettiğim gibi VMM Self-Service Portala ,Internet Explorer üzerinden erişmek isteyen kullanıcıların isim çözümleme yapabilmesi DNS üzerindeki Systemcenter.com zone içerisine VMMPortal adında bir A tipi Resource Record giriyor ve VMM Self-Service Portal bileşeni yüklü olan sunucunun IP adresini yazıyorum.


Resim-18

Web browsera http://vmmportal yazarak VMM Self-Service Portal bağlantısı testini gerçekleştiriyorum.VMM Self-Service portala administrator dahil hiç kimse giriş yapamayacaktır.Bir sonraki makalelerimizde giriş yapılabilmesi ve yönetim için kullanıcı oluşturulmasının nasıl olduğunu göreceğiz.


Resim-19

Sonraki makalelerimizde VMM Self-Service Portalı kullanabilmemiz için kullanıcı tanımlamalarını ve yetkilendirme adımlarının nasıl yapılması gerektiğini  işleyeceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir