1. Anasayfa
  2. Service Manager (SCSM)

SCSM 2012 R2 – Grooming Nedir? Ne Amaçla Kullanılır? – Bölüm 2


0

Bir önceki makale Grooming hakkında bir giriş makalesi niteliğindeydi. Şimdi biraz daha konuyu derinleştirelim.

Internal Job History’ye biraz daha odaklanabiliriz. Hangi durum için hangi job’ın çalıştığını ve çalıştığında başarılı yada başarısız olma durumlarını inceleyelim.

Geçen iki haftada Grooming joblarının çalışma durumlarını sorgulamak için Service Manager’daki InternalJobHistory tablosuna aşağıdaki sorguyu atalım.

SELECT * FROM dbo.InternalJobHistory

WHERE TimeStarted > getdate()-15 AND StatusCode <> 1

ORDER BY TimeStarted DESC

Normal olan bu sorgu sonucunda herhangi bir çıktı görmemektir. Eğer sorgu size sonuç dönerse, dönen sonuçlardan hangilerinin başarısız ya da başarılı olduğunu görebilirsiniz. Zaman zaman Grooming job fail olmuş olabilir fakat sonrasında job düzgün şekilde tamamlanmışsa genellikle bunu önemsemenize gerek yoktur.


Resim-1

Şimdi sorgu bize 6 adet status kodu 0 olan satır döndü. Tarihlerini kontrol ettiğimizde hepsi geçmiş tarihli. Yakın tarihli ya da devamlı status kodu sıfır dönmüş bir Grooming job’ı göremiyoruz. Bu kötü bir şey değil. Tekerrür eden bir hata olduğu gözükmüyor. Belli nedenlerden dolayı job zaman aşımına uğramış ancak sonrasında hata devam etmemiş gözüküyor. Şimdi sorgudan status kodunu kaldırıp devam edelim.

Sorgudan status kodunu kaldırırsanız, Grooming jobları üzerinde tamamlanmayanların kaç günden beri tamamlanmadığını yada şu anda hangi Grooming joblarının sürdüğünü rahatlıkla görebilirsiniz.

SELECT * FROM dbo.InternalJobHistory

WHERE TimeStarted > getdate()-15

ORDER BY TimeStarted DESC


Resim-2

Sorgumuzun sonucu bize tamamlanan job’larıda gösteriyor. Resimde işaretlediğim job yukarıda ayın 6-7 ve 8’inde hata alan job. Ama yukarıdaki resme baktığımızda ayın 20’sinde sağlıklı şekilde çalıştığı görünüyor. Yani buradan hatanın devam etmediğini zaman aşımına uğradığı günden sonra sağlıklı şekilde çalıştığını görebiliyoruz.

StatusCode = 0 job’un tamamlanmadığı anlamına gelmektedir. 0 genel anlamıyla job’un zaman aşımına uğradığını ifade eder. Eğer bol miktarda 0 statuscode‘una sahip sonuç görüyorsanız, bir süre bekleyin ve aynı komutu bir daha çalıştırın. Bu o sırada işlem gören job’ların tamamlanması için süre sağlayacaktır Sonrasında halen 0 olarak bekleyen job’lar var ise onlar için zaman aşımına urğramıştır diyebiliriz.

Service Manager mimarisinde bu job’larda yaşanan başarısızlıklar event log’lara aşağıdaki ID’ler ile yansıyacaktır.

  • EventID: 10870 Severity: Error Description: SqlJob execution failed. Mom failed executing SQL Job <Jobname>
  • EventID: 10871 Severity: Error Description:  Grooming of disabled subscription workflow watermarks failed.
  • EventID: 10880 Severity: Error Description: Service Manager CMDB Grooming failed. Service Manager CMDB Grooming failed. GroomingType: <Grooming Type> The following error was encountered: <Error>

Genelde Connector’lerde yapılan değişiklikler Grooming job’larında hatalara neden olabilir. Yani büyük çapta data çeken connector ya da connector’lerde silme işlemi yapıldığında bu tarz sorunlar çıkabilir.

Grooming yapılması için ne kadar dataya ihtiyaç olduğunu bilmeniz gerekmez ama manuel Grooming yaptığınız durumlarda bilmenizde fayda var. Devamlı olarak statuscode değeri sıfır olan job kayıtları varsa  bunları manuel olarak tetiklemeniz gerekebilir.

Fail olan data çok büyükse incremental Grooming seçeneklerini kullanmanız gerekebilir.

Bu bölümde çalışan job’arı, başarılı ve başarısız olma durumlarını anlatmış olduk. Bir sonraki makalede Grooming’in olması için tablolarda ne kadar satıra ihtiyaç olduğunu sorgular ile anlatacağım.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Sakarya doğumludur. İstanbul Üniversitesi’nde Matematik/Fen ve Teknoloji öğretmenliğini bitirmiştir. Yüksek lisansını Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde yapmıştır. Bilişim sektöründe çeşitli firmalarda sistem ve network sorumlusu olarak çalışmıştır. Bazı kurumlarda sistem ve network üzerine uzmanlık eğitimleri vermiştir. Şu anda Netaş şirketinde kurumsal danışman olarak görev yapmaktadır. Microsoft System Center ürünleri, Powershell ve Azure teknolojileri ile ilgilenmektedir. 2016 yılında Microsoft tarafından Cloud and Datacenter alanında MVP unvanını almıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir