1

SCOM mimarisinin sistem yöneticilerinin işlerini kolaylaştıracak birçok özelliği bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesini olan notification sisteminin nasıl yapılandırıldığını ve nasıl çalıştığını iki makale serisi halinde bulabileceksiniz.

SCOM Sunucu, Management Packlerin sistem üzerine geçilmesi, yapılan optimizasyonlar ve agentların kurulması sonrası belirtilen sistemlerden, belirtilen ayarlamalar doğrultusunda Alertler almaya başlayacaktır. Sistem yöneticisi olarak bu Alertleri sürekli takip etmek zaman zaman mümkün olmayabiliyor. Çünkü şirket dışarısında olunan zamanlar, gündelik işlerin yoğunluğu ve Alertlerin anında görülmesini ve takip edilmesini zorlaştırıyor.


Resim-1

İşte operatörlerin bilgisayarlarının başında olmadığı veya konsollarının açık olmadığı durumlarda diğer yöntemler ile bilgilendirilmeleri, sistemin sağlığı ve işleyişi açısından önem taşımaktadır. Aşağıda operatörlerin bilgilendirilmeleri için çeşitli Notification kanallarının listesi görülebilir.

  • E-mail. SMTP protokolünü kullanır ve uyarıların e-posta ile iletilmesini sağlayan kanaldır.
  • Instant message. Microsoft Office Communications Server ,Lync Server veya benzeri SIP Sunucusu aracılığı ile uyarıların iletilmesini sağlayan kanaldır.
  • Short Message Service. GSM modemi ile uyarıların kısa mesaj olarak alıcılara iletilmesini sağlayan kanaldır.
  • Command. Windows komut satırı aracılığı ile oluşan uyarıların karşısında komutların veya programların çalıştırılarak aksiyonların alınmasını sağlayan kanaldır.

Uyarılar MS tarafından üretilir ve uygun kanallar aracılığı ile iletilir. Bu kanallar çeşitli sebeplerden kesintiye uğrayabilir. Bu kesintilerin etkisini minimize etmek için aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekir.

  • MS’ten iletim kanallarına olan linklerin sağlıklı çalıştığından emin olunmalıdır. (örneğin birden fazla network hattı)
  • İletişim kanalı içerisinde birden fazla yol tanımlanmalıdır. (örneğin birden fazla smtp Sunucusu)
  • Kritik uyarılar için birden fazla iletişim kanalı kullanılmalıdır. (Örneğin hem e-posta hem de sms kanalı)


Resim-2

Projesini yapacağınızı herhangi bir şirkete aşağıdaki notification yapılandırması senaryosunu uygulayabilirsiniz.

Öncelikle Active Directory yapısında E-mail Enabled yapılmış “Universal-Security Group” grupları oluşturunuz. Bu gruplara üye olan kişiler ilgili critical Alertlerden uyarılar alacaktır.

  • DOMAINADI\SCOM Uyari-AD: Bu grubun üyeleri AD ile gerçekleşen critical hataları alır
  • DOMAINADI\SCOM Uyari-RDS: Bu grubun üyeleri RDS ile gerçekleşen critical hataları alır
  • DOMAINADI\SCOM Uyari-Exchange:Bu grubun üyeleri Exchange ile gerçekleşen critical hataları alır
  • DOMAINADI\SCOM Uyari-Sunucu: Bu grubun üyeleri Sunucu ile gerçekleşen critical hataları alır


Resim-3

Yeni uyarının alınması ve uyarı grupları oluşturmak için Start>Run>cmd>dsa.msc komutunu yazınız

SCOM Users OU içerisinde farenin sağ tuşuna klikleyiniz ve New Group komutunu veriniz. Oluşturma istediğinizin teknolojiye göre grup oluşturunuz.


Resim-4

Exchange Server 2010 Sunucuda oturum açınız ve Receipent Configuration bölümünün içerisinde Distribution Group içerisinde oluşturmuz olduğunuz grubu mail enable yapınız.


Resim-5

İlgili teknolojinin critical uyarısından gelen Alertleri almasını istediğiniz kişi yada kişileri ilgili Members bölümünde gruba üye yapınız. Böylece ortaya çıkan Alertlerden haberdar olacaktır.


Resim-6


Resim-7


Resim-8

Notification seçenekleri için birden fazla kanal kullanabilirsiniz. Bu senaryomuzda yapımızda sadece Exchange Server bulunduğu için kanal olarak E-Mail (SMTP) seçiyoruz.

Start -> Programs -> System Center 2012 Operations Manager lokasyonundaki “Operations Console” uygulamasını çalıştırınız.

Operations Console penceresinde “Administration” bölümünde “Notifications” altında “Channels” bölümüne geliniz ve farenin sağ tuşunu klikleyin “E-Mail (SMTP)…” yazısını klikleyiniz.


Resim-9

“E-Mail Notification Channel” penceresinde “Channel Name” olarak iletişime bir kanal ismi veriniz. “Description” bölümü opsiyoneldir isterseniz doldurunuz.


Resim-10

“Settings” bölümünde “Return address” kısmına daha önceden oluşturduğunuz “opsmgrnotification” kullanıcısına ait opsmgrnotification@DOMAINADI.net.tr e-mail adresini giriniz.

“Settings” bölümünde “+Add” tuşuna basarak “SMTP Server (FQDN)” bölümüne “mail.DOMAINADI.net.tr” adresini, “Port Number” olarak 25 nolu SMTP portunu ve “Authentication Metod” olarakta Anonymous seçiniz ve OK tuşuna basınız. Ayarlamaları girdikten sonra “Next” tuşu ile devam ediniz.


Resim-11

İletilecek mail formatı olarak değişiklik yapmayınız. “Finish” butonuna basınız.


Resim-12

Kanal ayarları kaydedildikten sonra “Close” tuşuna basarak kapatınız.


Resim-13

Operations Console penceresinde “Administration” bölümünde “Notifications” altında “Channels” bölümünün altında “Subscribers” bölümüne geliniz ve farenin sağ tuşunu klikleyin “New…” yazısını klikleyiniz.


Resim-14

“Subscribers” bölümünden gelen uyarıları alacak abonelerinizi belirliyebilirsiniz. Bunun için “Subscriber Name” bölümde yer alan “…” tuşuna basarak eklemek istediğiniz katılımcıyı yazınız.


Resim-15

Belirlenen isimler Active Directory’den sorgulanır ve yine Active Directory veritabanından ilgili kullanıcılar gelecektir. Sizde bu kullanıcıları ekleyebilirsiniz.


Resim-16

Katılımcı olarak belirlediğiniz hesabın “Subscriber Name” bölümüne geldiğini göreceksiniz ve “Next” tuşu ile ilerleyiniz.


Resim-17

Uyarıların katılımcılara (abonelere) hangi zaman aralığında gönderileceğini belirleyebilirsiniz. “Always Send Notifications” seçeneğini işaretleyiniz.


Resim-18

“Address name” kısmına istediğiniz adı verebilirsiniz.


Resim-19

Kanal tipinin seçildiği bölümde uyarının nerden abonelere dağıtılacağını belirleyebilirsiniz. Daha önce iletim kanalı olarak E-Mail (SMTP) kanalı belirlemiştiniz. “Channel Type” olarak E-Mail (SMTP) belirleyiniz. “Delivery address for the selected channel” kısmına opsmgrnotification@DOMAINADI.net.tr adresini yazınız. “Next” tuşu ile ilerleyiniz.


Resim-20

Uyarıların katılımcılara (abonelere) hangi zaman aralığında gönderileceğini belirleyebilirsiniz. “Always Send Notifications” seçeneğini işaretleyiniz.


Resim-21

“Notification Subscriber Wizard” sihirbazını “Finish” tuşuna basınız.


Resim-22

Subscriber ayarları kaydedildikten sonra “Close” tuşuna basarak kapatınız.


Resim-23

Artık belirlenen Alert mail kanalıyla otomatik olarak ilgili kişilere düşecektir. Böylelikle anında bir aksiyon alınması gereken durumlarda sistem yöneticisi durum hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir