0

Makale serimizin son bölümünde, Application Performance Monitoring’in Client-Side Monitoring kısmına bakacağız.

Client Side Monitoring

Daha önceden Server-Side Monitoring özelliğini devreye almıştık, şimdide client-side monitoring özelliğini yapılandırmamız gerekmektedir. Client-Side monitoring web application’ları monitörleyebilmek için JavaScriptleri kullanır.

SCOM konsolunuzda Monitoring tabı altında,Application Monitoring klasörünü açın ve ASP.NET Web Application Inventory altında uygulamanızın olduğunu görün.


Resim-1

Şimdi Tasks bölümünden “Check Client-Side Monitoring Compatibility” özelliğine tıklayarak uygulamamızın düzgün bir şekilde monitörlenebildiğini görelim. Task başarılı ile çalıştıktan sonra bir sorun olmadığından emin olun. Ekran görüntüsünü aşağıda bulabilirsiniz.


Resim-2

Client-Side monitörleme uyumluluğumuz başarılı bir şekilde yapıldıktan sonra artık Client-Side monitorin özelliğini yapılandırabiliriz.

Bunun için,Authoring tabı altında,Management Pack Templates bölümünü genişletip .Net Application Performance Monitoring alanına tıklıyoruz ve uygulamamızın üzerinde çift tıklayıp özellikler penceresini açıyoruz. Gelen pencerede Client-Side Monitoring tabına geliyoruz. Uygulamamız için Client-Side Monitoring’i Enable edip Customize butonuna tıklıyoruz.


Resim-3

Customize butonuna bastıktan sonra APM monitoring ile ilgili karşımıza gelecek ekranlar aşağıdaki gibidir.


Resim-4


Resim-5

Monitoring ile ilgili istediğimiz değişiklikleri yaptıktan sonra OK butonuna basarak SCOM konsol ekranımıza dönebiliriz. Bu işlemden bir süre sonra kosolunuzda .NET uygulamamız ile ilgili bazı özelliklerin geldiğini göreceksiniz.


Resim-6

Şimdi konsolda Monitoring alanında,Operation Manager klasörünü açtığın. APM Agent Details klasörü altında Active Alerts’lere tıklarsanız bazı warning alert’lerini görebilirsiniz. Telaşlanmanıza gerek yok bunlar normal alertler. IIS’sinizi restart ederek ve application pool’unuzu temizleyerek bu alertlerden kurtulabilirsiniz.


Resim-7

Bu arada IIS sunucunuz üzerinde logon olup, Servisler bölümüne gelirseniz “System Center Management APM” servisinin kurulduğunu ve Start olduğunu görebilirsiniz. Bu servis SCOM Agent’ı kurulduğunda otomatik olarak gelmektedir ancak Client-side monitoring özelliğini devreye alırsanız Start olmaktadır.


Resim-8

APM Testi

Şimdi uygulamamız içerisinde bazı hatalı sayfalar yaratarak,SCOM APM özelliğinin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edelim.

Aşağıda yazan kodu bir notepad’e kopyalarak test.aspx olarak kaydedin ve uygulamanızın bulunduğu ana dizine kopyalayın.

<%@ Page language=”c#” %>

<%@ Assembly Name=”System.Data” %>

<%@ Import Namespace=”System.Data.SqlClient” %>

<form id=”Form1″ action=”Default.aspx” method=”post” runat=”server”>

<%

Using(SqlConnection connection = new SqlConnection(“Server=server;Database=database;User ID=user;Password=password;”))

{

Connection.Open();

}

%>

</form>

NOT: .Net IIS tabanlı uygulamalarınızın ana dizini C:\inetpub\wwwroot\uygulamaadı

Test.aspx dosyasını kopyaladıktan sonra sayfayı görüntülemeye çalışıyorum ve aşağıdaki gibi bir hata ile karşılıyorum

http://IIS-LAB/dotnetnuke/test.aspx


Resim-9

Aynı zamanda da SCOM’a aşağıdaki gibi bir alert düşmekte.


Resim-10

Eğer hata mesajının detayları arasında ki mavi ile yazılmış URL’ye tıklarsanız AppDiagnostics ekranı karşınıza gelecek ve hatanızı daha detaylı inceleyebileceksiniz.


Resim-11

Aynı zamanda Performance Counters alanına gelerek uygulamanızın performansını da görüntüleyebilirsiniz.


Resim-12

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1980 yılında doğdum. Başkent Üniversitesi Turizm ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra IT sektöründe çalışmaya başladım.Uzun yıllar boyunca Microsoft teknolojilerinde eğitimler verdim ve kurumsal danışmanlıklar yaptım. Son olarak Ergo Group İrlanda, Dublin’de Senior Cloud Consultant olarak görev yapmaktayım. MCTS, MCSA, MCSE, MCITP , MCSE:Private Cloud ve MCT sertifikalarına sahibim. 2013 senesinden beri Microsoft Azure MVP ünvanına sahibim. Uzmanlık alanım Microsoft System Center ürün ailesi ve Microsoft Azure teknolojisidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir