1

Şirket yapılarının gün geçtikçe büyümesi aynı anda farklı tasarımların bir arada çalışması gibi durumları getirebilmektedir. SCOM 2012’de domain ortamı dışında güvenilmeyen ortamları (Workgroup, Dmz ve Untrusted Domain’ler) monitor edebilmektedir. Bu makalemizde SCOM 2012’nin sertifika ile agentlardan nasıl bilgi alabildiğini ve bu işlemlerin nasıl yapıldığını görebileceksiniz.


Resim-1

SCOM 2012’nin bilgileri sistem üzerinde çalışan agentlar sayesinde aldığını daha önceki makalelerimde belirtmiştim. Active Directory domain yapısında sistemler güvenli bir şekilde haberleşmek için kimlik doğrulaması yaparlar ve kimlik doğrulaması yaparken kullandıkları güvenlik teknolojisi kerboros v5’dir. Eğer Management Server ile izlenen sistem aralarında bu kriterlere uygun güvenilir bir şekilde haberleşirse birbirlerine bilgi gönderebilmektedir.

Resim-2

Yukarıda bahsettiğimiz gibi SCOM 2012 sadece domain ortamında yer alan sistemlerin izlenmesi için kullanılan bir teknolojiden fazlasını sağlamaktadır. Workgroup ortamında yer alan bir sistemin sertifikalı haberleşebilmesi için yapılması gereken başlıkları isterseniz şu şekilde özetleyelim.

  • Ortamda bir adet CA sunucunun olması
  • Gateway sununcunun olması (Opsiyonel)
  • Management Server, İzlenecek sistem ve Gateway sunucu için sertifika
  • Sistemlerin birbirlerini ile sağlıklı bir şekilde haberleşmesi (Portların açılması, yönlendirilmesi ve isim çözümlemenin çalışması)


Resim-3

Workgroup ortamında çalışan bir sistemin sertifikalı haberleşmesi için yapılması gereken tüm adımları aşağıda bulabilirsiniz.

http://blogs.technet.com/b/stefan_stranger/archive/2012/04/17/monitoring-non-domain-members-with-om-2012.aspx#3492755


Resim-4

Workgroup ortamındaki sistemlerin izlenmesi gerçekten yöneticiye fazla iş yükü getiren sertifika ile uğraşmasını gerektiren bir durumdur. Umarım bu karışık işlem adımlarının nasıl yapılacağını anlattığım bu makale sizler için yararlı olur.

Başka bir makalede görüşmek üzere…

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Mustafa abi eline sağlık, gerçekten çok faydalı ve eğlenceli bir makale olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir