SCCM ile Windows 7 In-Place Upgrade (Yerinde Yükseltme)
0

Bu yazımda sizlere SCCM kullanarak Windows 7 olan bir sistemin Windows 10 Enterprise’a In-Place Upgrade yöntemiyle Upgrade edilmesini anlatacağım.

Microsoft tarafından Windows 7 işletim sisteminin desteği 14 Ocak 2020 yılında sona ermektedir. Bir çok firma Windows 10 geçişlerini tamamlamış olabilir ancak halen geçişlerini yapmayacak Windows 7 kullanan kullanıcılar olabilir. Güvenlik zafiyetleri yaşamamak adına en güncel OS kullanımı ve desteği devam eden bir sistem kullanmak çok çok önemli.

Büyük kuruluşlar için Windows 7, Windows 8 veya Windows 8.1 çalıştıran bilgisayarları Windows 10’a yükseltmenin en basit yolu, SCCM’yi kullanarak In-Place Upgrade yapmaktır. Birazdan beraber işlemleri yapacağız ancak işlemlere başladıktan sonra bu kadar kolaymıydı bu diyeceksiniz kesinlikle

İşlemi tamamen otomatikleştirmek için bir SCCM üzerinde Task Sequences kullanacağız. Task Sequences içerisinde kullanacağınız Operating System imajını isterseniz Windows 10 ISO içerisinden alabilir yada sizin kendi oluşturacağınız Custom WIM dosyasını SCCM üzerine aktarak kullanabilirsiniz.

Kısaca bilgilendirme yaptıktan sonra SCCM ile Windows 10 Enterprise’a yerinde yükseltme gerçekleştirmek için adımlara başlıyoruz.

SCCM Konsolu’nu başlatıyoruz.

Software Library > Overview > Operating Systems alanına gidiyoruz.

Operating System Upgrade Packages sağ tıklıyoruz ve Add Operating System Upgrade Package tıklıyoruz.

Resim – 1

Windows 10 1809 x64 ISO dosyasını SCCM sunucumda bir network alanına kopyaladım ve bu alanı göstererek SCCM üzerinde Import edeceğim.

Resim – 2

SCCM üzerine Windows 10 Import işlemi tamamlanmıştır. Operating System Upgrade Packages altında eklediğimiz imajı görebilirsiniz.

Resim – 3

ÖNEMLİ :
Bir sonraki adım, imajı Distribution Point lere dağıtmaktır. Windows 10 Enterprise paketine sağ tıklıyoruz ve Distribute Content seçeneğine tıklıyoruz. DP’leri yada DP gruplarını seçerek paketi gönderiyoruz. Windows 10 Enterprise imajı DP lerde kullanılabilir olduğunda, bir sonraki adıma geçebilriz.

Resim – 4

Task Sequences sağ tıklıyoruz ve açılan ekrandan Upgrade an operating system from upgrade package seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

Resim – 5

Oluşturacağımız Task ımıza bir isim veriyoruz ve devam ediyoruz.

Resim – 6

SCCM üzerine Import ettiğimiz Windows 10 imajını seçip Edition index bölümünden “3 – Windows 10 Enterprise” seçerek devam ediyoruz.

Resim – 7

Windows 10 In-Place Upgrade sonrasında dağıtımda olan güncellemeler varsa onların yüklenmesini istiyorsanız “Required for installation” seçeneğini seçiyoruz. Tercihinize göre farklı seçenekleri de kullanabilirsiniz.

Resim – 8

Install Application bölümünden Windows 10 kurulumu sonrasında herhangi bir program kurulumu eklenmesini sağlayabiliyorsunuz. Ben Google Chrome uygulamasının Upgrade sonrası kurulmasını istiyorum.

Resim – 9

Task Sequences hazır ve artık deploy edilebilir durumdadır.

Resim – 10

TS dağıtmadan önce, TS I dağıtmak istediğiniz bilgisayarlardan oluşan bir Collection oluşturun. Dağıtım yapmak için Browse tıklayın ve TS i dağıtmak istediğiniz Collection ı seçin.

Resim – 11

Task Sequences i Client üzerine Available olarak göndereceğim ve kullanıcı istediği zaman Upgrade işlemini başlatabilir.

Resim – 12

Show Task Sequences progress” seçili olduğundan emin olun ve Next ile devam edin.

Resim – 13

Download content locally when needed by the running task sequence seçin ve Next tıklayarak ve kalan adımları tamamlayın.

Resim – 14

Windows 7 Client üzerinde Software Center uygulamasını açıyoruz ve Windows 7 to Windows 10 In-Place Upgrade tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.

Resim – 15

Install butonuna basıyoruz.

Resim – 16

Onay kutusunda, Install butonuna tıklıyoruz.

Resim – 17

In-Place Upgrade işlemi başladı.

Arka planda nelerin çalıştığını görmek için, C:\Windows\CCM\Logs\SMSTSLog klasörü altında bulunan smsts.log dosyasını kontrol edebilirsiniz. CMTrace uygulaması ile açarsanız daha sağlıklı bir şekilde izleyebilirsiniz.

Resim – 18

Download işlemi sonrası bilgisayarın restart edilerek kurulum devam edecektir.

Resim – 19

WinPE yüklendi ve Upgrade işlemi artık başlıyor.

Resim – 20

Upgrade işlemi başladı. Upgrade işlemi, bilgisayarınızın donanımına bağlı olarak yaklaşık 20 ila 30 dakika sürmektedir.

Resim – 21

Windows 10 Upgrade işlemi tamamlanmak üzere, 2-3 dakika içerisinde Upgrade işlemi tamamlanacaktır.

Kurulum tamamlandıktan sonra SetupComplete.cmd komut dosyası çalışır. Bu adım işlemlerin tamamlanması ve SCCM üzerine raporlama yapabilmesi için önemlidir.

Resim – 22

Windows10 artık kullanıma hazır, Windows 7 üzerinde bulunan dokümanlarınız ve yazılımlarınız yerinde durmaktadır

Resim – 23

Bu makalemde sizlere Windows 10 Upgrade işlemini SCCM üzerinden nasıl yapıldığını anlattım. Faydası olması dileğimle, yeni makalelerde görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar
www.mshowto.org
https://docs.microsoft.com

TAGs:Windows7,Windows10,Windows 10 In-Place Upgrade,Windows 10 Upgrade,Windows 10 Yerinde Yükseltme,Windows7 to Windows10 In-Place Upgrade,SCCM,Task Sequences,Windows10 1809,Windows10 Güncelleme,System Center Configuration Manager

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 16
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Sedat Sönmez, 1986 Muş doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Bilgi Yönetimi (Ön Lisans) ve Anadolu Üniversitesi İşletme (Lisans) mezunuyum. 2002 yılında Doğuş Grubu çalıtısı altında stajyer olarak başladığım bilişim sektöründe uzun yıllar görev aldım ve bu süre içerisinde Doğuş Teknoloji ve Microsoft ortaklığı ile pek çok farklı pozisyonda başarılı işlere imza attım. Şu anda BilgeAdam Bilişim Grubunda Danışman olarak çalışmaktayım. System Center ürün ailesi, Microsoft Server ürün ailesi ve Microsoft Client sistemleri ile ilgili bir çok projler geliştirdim ve geliştirmeye devam ediyorum. Sahip olduğum sertifikalar : MCSE: Desktop Infrastructure, MCSE: Server Infrastructure, MCSA: Windows Server 2012, MCP (Microsoft Certified Professional)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Windows 7 Kurulumu

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir