0

Windows Server 2012 üzerine sanal makinalarınız almak için Export Import işlemine değinmiştik. Ve bunu anlatırken, neden export/import işlemini tercih ettiğimizden de bahsettiği.

Muhtemelen bu işlemler sırasında aklımızdan bir kaç farklı senaryo geçmiştir ve bu senaryolarda ne yapılacağını düşünmüş olabiliriz. İşte bunlardan biride, tek basına çalışan bir Hyper-v hostumuzda bulunan Sanal sunucumuzu yeni bir Hyper-v Cluster ortamına nasıl taşıyacağımız olabilir.

Yani Standalone bir yapı oluşturduk, üzerinde sanal makinalar geliştirdik ve çalıştırdık. Ve şüphesiz performanstan memnun kaldık J artık bunu yeni oluşturduğumuz cluster yapımıza aktarmak istiyoruz. Sanal makinaya yaptığımız onca şey boşa gitmesin. İşte burada moving işlemi devreye giriyor.

Öncelikle tüm Hyper-v hostlarım aynı domain in üyesi olmalıdır.

Standalone çalışan hostunuz üzerindeki, taşımak istediğiniz sanal sunucuyu seçerek, action panelden Move komutunu veriyoruz.


Resim-1

Bu sanal sunucu ile ilgili neyi taşımak istediğimizi soruyor. Biz sanal makinamızı komple move etmek istiyoruz.


Resim-2

Hedef makinanızın adını soruyor. Burada fqdn ile devam etmemizde fayda var. Ve ardından taşıma seçenekleri ekranı ile devam ediyoruz. Burada sanal makina ögelerini ne yapmak istediğimizi soruyor.


Resim-3

Sanal sunucumuza ait olan hangi ögeleri taşıyacağımızı (biz tamamını taşıdık) nasıl taşıyacağımızı vs. Seçtik. Şimdide bunu cluster volume ‘e taşıyacağımızı söyleyeceğiz.


Resim-4


Resim-5

Özet ekranımızı da gördük ve göreve başlamasını istiyoruz. Burada aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaşabiliriz. Makinamızın hangi interface i gördüğünü, migration işlemi için hangi interface i kullandığını ve cluster ile standalone çalışan hostumuzun bu hat üzerinden konuşabildiğinden emin olmamız yeterli.


Resim-6

Ardından taşıma işlemi devam edecektir.


Resim-7


Resim-8

Dikkatinizi çektiği gibi bir volume e taşıdık ve bunun dedike olduğu bir sunucu oldu. Yani bu şu demek. Taşıma işlemi bittikten sonra, cluster ortamımızda bu sanal makinayı göreceğiz ve bu sanal makinanın HA ini aktif edeceğiz.

Bu işlemi de yaptıktan sonra artık sanal makinamız Cluster ortamımızda çalışıyor olacak.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh831435.aspx

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Güven Yıldız, 1987 İstanbul doğumluyum. Sektördeki çeşitli iş ortaklarında; Sistem Uzmanı, Proje Mühendisi unvanları ile saha deneyimi kazandım. şu anda Kurumsal Bir Şirketin Proje Yöneticisi olarak görev almaktayım. Satış öncesi ve satış sonrası proje yönetimini sağlayarak, teknoloji danışmanlığı yapmaktayım. Sektörün Lider Markalarında çeşitli sertifikasyonlara sahibim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir