Red Hat 8 | Web Konsolu aktif etme ve Temel kullanımı
  1. Anasayfa
  2. Red Hat

Red Hat 8 | Web Konsolu aktif etme ve Temel kullanımı

0

Bu yazıda size temel düzeyde Red Hat Web Konsolu aktif etmeyi ve kullanımı anlatacağım. Geçtiğimiz yazılarda size Cockpit’den bahsetmiştim Linux’a yeni başladınız ama terminalden çalışmak size zor geliyor ya da yeteri kadar yetkin değilsiniz. Bunun için size Web arayüzünden başlangıç olarak bir çok işi yapabileceğiniz bir ekranla tanıştıracağım sizi bir kez daha ama bu sefer Red Hat 8 üzerinde.

Etkileştirerek başlayalım ssh ile login olduktan sonra ya da terminalden aşağıdaki komutu çalıştırın. Her hangi bir hata vermediyse devam edelim.

systemctl enable --now cockpit.socket

Web arayüzüne erişmek için tarayıcınıza https://ip_adresi:9090 şeklinde yazın aşağıdaki ekrana ulaşıyor olacaksınız. Ben eriştikten sonra  root ile login oldum.

Resim-1
Menü üzerinde ilk System ile başlayalım. Top ekranından baktığınızda anlık donanım kullanımını anlamak biraz zor evet burada size anlık kullanımı gösteren bir grafik var. Sol tarafta ise makine hakkında genel bilgi sahibi olabileceğiniz bir alan var. Bu ekranda sunucuyu register edebilir, hostname, saat tarih değiştirebilir reboot edebilirsiniz.


Resim-2
Bu ekranda logları inceleyebilirsiniz.

Resim-3
Depolama kısmı gerçekten çok güzel yeni başlayanlar için disk işlemleri zor gelebilir VDO devices kısmında sanal makinenize eklediğiniz diski kolaylıkla ekleyebilirsiniz. Ek olarak anlık io’ları görebilir nfs mount işlemlerini yapabilirsiniz.

Resim-4
Networking kısmına gelecek olursak yine anlık grafikleri görebiliyoruz bunun dışında firewall kısmı çok kullanışlı port açma kapatma ve mevcut portları görebileceğiniz bir alan var ve Firewall buradan kolaylıkla açıp kapatabilirsiniz. Ek olarak network cardlarına yönelik detaylı ayarlar yapabilmeniz mümkün bond,team, bridge ve vlan gibi.

Resim-5
Accounts tabının altında ise user işlemlerini yapabiliyorsunuz yeni bir hesap oluşturma vs gibi işlemler.

Resim-6
Servisler menüsünde ise servisle ile  genel işlemleri yapmak mevcut enable, restart, reload vs. gibi cli’dan yapılan hareketleri yapmak mümkün. Detaylar için inceleyebilirsiniz.

Resim-7
En sevdiğim kısma geldim son sekmede bize web üzerinden bize ssh ile bağlanma imkanı sunuyor. Bildiğiniz üzere  zaman zaman Putty vb programlarda güvenlik açıkları meydana gelmekte ya da güvenlik maksadıyla kapatmak icap edebiliyor. Bu durumda pratik bir yazılım kurmadan buradan erişmek büyük avantaj.

Resim-8

Benim bahsedeceklerim bu kadar fark ettiyseniz bir kaç adımı atladım. Menüdeki o adımlar için daha detaylı yazılar hazırlayacağım. Bir kaç cümleye sığacak şeyler olduğunu düşünmüyorum.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: redhat installation,red hat nasıl kurulur ?,red hat yapılandırma,red hat nedir?,rhel8, web console,

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1993 yılında İstanbul'da doğdum. Üniversiteyi bitirdikten sonra çeşitli eğitimler aldım ve almaya devam ediyorum bugüne kadar DHL, Erdem Hastanesi, Netaş ve Glasshouse'da çalıştım. Şimdiler ise Vakıf Emeklilik'de sigorta sektöründe güvenlik ürünleri üzerine çalışıyorum.Hiç bir zaman hırslı bir insan olmadım her şey yalnızca eğlence için hobilerimin arasında yemek yapmak, balık tutmak bir şeyler okumak ve bilgili insanları dinlemek var. Linux'u ve yardımlaşmayı seviyorum Linux'da pek iyi değilim çünkü Linux çok geniş bir alan yazdıklarımla ya da Linux ile alakalı konuşmak ya da soru sormak isterseniz bash'ımla beraber. -Cheeers

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir