RedHat LVM (Logical Volume Manager ) Configuration
  1. Anasayfa
  2. Red Hat

RedHat LVM (Logical Volume Manager ) Configuration

0

LVM (Logical Volume Manager), mevcut storage alanlarımızı yönetmek ve esnek disk boyutlandırabilme imkanı sunan disk yapılandırma teknolojisidir.LVM ile disk küçültme, genişletme ya da silme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.LVM ile aynı volume group içerisinde yüzlerce disk alanlarını verimli sekilde kullanabilirsiniz. Örneğin; aşağıda create etmiş olduğum vg_data içerisine yüzlerce logical volume’ler oluşturabilir ya da logical volume’lardan herhangi birinde yeterli alan kalmadığı takdirde logical volum’lar arasında size arttırma ya da küçültme işlemleri de yapabililrsiniz.

Bunlara ek olarak LVM ayarlarını yedekleyip eski lvm ayarlarına geri dönebilirsiniz.Yani bir sistemde güncelleme yapmadan önce sistemin belirli bir andaki LVM kopyasını alıp eğer güncelleme sırasında herhangi bir problem meydana gelirse alınan kopyayı geri yükleyerek çalışmakta olan sisteme geri dönebilirsiniz.

Mevcut linux sisteminizi kurulum öncesi LVM yapılandırması yapabileceğiniz gibi kurulum sonrasında da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ama kurulum öncesi bu işlemi yapmak daha tercih sebebi olmaktadır.

Resim-1

Bugün sizlere sanal sunucunuz hangi sanallaştırma platform üzerinde ise (Vmware, RHEV vb gibi ), bu platform üzerinden online olarak verilen 200GB diskimizi LVM ile nasıl yapılandırabileceğimizi adım adım anlatacağım.

1-Öncelikle verilen boş diskimizi aşağıdaki komut yardımı ile kontrol ediyoruz.

Resim-2

2-Diski partitionlanabilir hale getirmemiz gerekmekte.

Resim-3

3-Burada “m” ile mevcut seçenekleri görüyoruz. Yeni bir partition yaratacağımız için “n: add a new partition” ile ilerliyoruz.

Resim-4

4- Bir disk içerisinde 4 adet primary partition yapılabilir . Eğer 4 adet’ten fazla partitonlama işlemi yapmak isterseniz, 3 adet primary partition yapılıp 4. alan da extended olarak verilmelidir ki 4 adetten fazla sayıda paritionlama işlemi yapılabilsin.

Yapımızda 200 GB’lık diskimizi tek bir partition yaparak devam edeceğiz.Biz bu örneğimizde tüm diski verdiğimiz için ekstra bir partitonlama işlemine gerek yoktur. Bu yüzden tek bir disk içerisine tek bir partitionlama işlemi yapacağız. Default olarak, first ve last sector default değerlerinde seçip, 200GB’lık tüm diske partitionlama işlemini yapmış oluyoruz.

Resim-5

5-Burada “p” yani print ile mevcut diskimizi görüntüleyebiliriz.

Resim-6

6-Mevcut partition formatını değiştirmek için mevcut listeyi “L” ile listeliyoruz. Burada “8e” ile 8e hex kodu ile formatın lvm olacağını belirlemiş oluyoruz.

Resim-7

7-Burada tekrar p (print) ettiğimizde partition formatının LVM olarak güncellendiğini görüyoruz.

Resim-8

8-Sonrasında partitionlama işlemini yazıp-kaydedip çıkıyoruz.

Resim-9

9-Mevcut block device’mızı physical volume (pv) olarak kullanabilmemiz gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki görseldeki gibi “/dev/sdb1” olarak physical volume oluşturduk.

Resim-10

10.Mevcut oluşturmuş olduğumuz physical volume (pv) kullanarak volume group (vg) oluşturuyoruz.

Resim-11

11-vgdisplay ile mevcut volume group’larımızı ve volume group’larımıza ait özellikleri listeleyebiliriz. Ben oluşturmuş olduğum vg_data volume group yapısına ait özellikleri görüntüledim. Burada 200 GB volume group elde etmiş olduk.

Ayrıca “#lvdisplay” ve “#pvdisplay” ile de sırasıyla mevcut logical volume ve physical volume’lerinize ait özellikleri de listeleyebilirsiniz.

Resim-12

Daha detaylı açıklamak gerekirse ;

TOTAL PE / 1024 = 51199 / 4 = 50 GB

VG Size = 50 GB X 4 = 200 GB mevcut tüm disk alanımız

Ayrıca “#lvdisplay” ve “#pvdisplay” ile de sırasıyla mevcut logical volume ve physical volume’lerinize ait özellikleri de listeleyebilirsiniz.

12-Logical volume oluştururken burada her biri eşit uzunlukta (varsayılan değeri 4 MB) veri parçalarına bölünmüş fiziksel hacim değerini (PE) yazdık. Çünkü tüm diske partition yapmaktayız Mevcut vg alandan ne kadarını kullanmak istediğinize göre yukarıdaki gibi hesaplama mantığı ile spesifik değerler de yazabilirsiniz.

Resim-13

13-#mkdir -p /data komutu ile mount point’mizi belirledikten sonra , diskimizi “xfs” file sistemi ile formatlıyoruz .

Resim-14

14-“xfs” file system ile formatlamış olduğumuz diskimizi, aşağıdaki formatta /etc/fstab file içine kalıcı olması için, yani reboottan sonra ayarların aktif olması için fstab içerisine yazmamız gerekmekte. Bu file da yapmış olduğumuz değişikliklere özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü fstab’da yapılan herhangi hatada sunucu reboot olduğunda açılmamasına sebep olabilmektedir.

Resim-15

15-Diskimizi aşağıdaki gibi mount ediyoruz.

Resim-16

16- df –h çıktısında tüm mount point’lerimizi aşağıdaki gibi görüntülemiş olduk.

Resim-17

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: lvm,diskpartition,logicalvolumemanager,lvmdiskpartition

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Merve İşler.1993 İstanbul doğumluyum. Beykent Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunuyum. Stajlarımı Türk Hava Yolları ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamladım. Öğrenciliğimin son yılında GATE ELEKTRONİK’te proje bazlı çalıştım ve “Radar Antenna Design” projesinde yer aldım.Mezun olduktan sonra Bilgeadam’da Sistem ve Network eğitimi aldım.Burada; Hyper-V, VMware ESXI 5.0, Windows Server2008, Windows Server 2012 R2, Active Directory Domain yapısının oluşturulması, DHCP ve DNS sunucu, L2TP ve SSTP VPN, FSRM ve DFS, WSUS kurulumu ve yapılandırması, Roaming Profile ve Drive Map oluşturulması vb. alanlarda eğitimimi tamamladım. Eğitimi tamamladıktan sonra TÜRK TELEKOM’da Sunucu Sanallaştırma ve Altyapı Operasyon biriminde Linux/Unix System Engineer pozisyonunda çalıştım.Çalışmakta olduğum birimde; Red Hat Virtualization, Red Hat Satellite, Ansible, CHEF, Linux, Solaris, HPUX OS Management & Support teknolojilerinde uzmanlaştım.Sonrasında şuan çalışmakta olduğum DOĞUŞ TEKNOLOJI’de Middleware Solution Specialist olarak çalışmakta, kendimi AWS, Oracle Cloud, Google Cloud,Azure DevOps, Openshift,Kubernetes,Docker,Zabbix, Riverbed, Grafana ve Rancher teknolojilerinde uzmanlaşmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir