RACADM İle Dell Sunucu Konfigürasyonu
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

RACADM İle Dell Sunucu Konfigürasyonu

0

Bu yazımda sizlere RACADM (Remote Access Controller Admin) aracını kullanarak Dell Sunucularınızı GUI (Graphic User Interface) üzerinden konfigüre eder gibi komut satırından nasıl konfigüre edebileceğinizden bahsedeceğim. RACADM aracından bahsetmeden hemen önce sizlere IDRAC (Integrated Dell Remote Controller) modülünden ve bu modülün faydalarından kısaca bahsedelim. IDRAC, Dell sunucularınıza web arayüzü üzerinden erişmenize imkan sağlayan uzaktan yönetim modülüdür. Bu modül, sunucunuz içerisinde herhangi bir donma veya sunucunuza erişim olmadığı durumlarda doğrudan sunucunuza müdahele edebilmenize olanak sağlar. Dell, HPE ILO ile aynı olan ancak farklı özelliklere sahip IDRAC adı verilen uzak sunucu yönetim aracına sahiptir. IDRAC yönetim arayüzüne SSH, GUI ve RACADM araclarını kullanarak erişim sağlayabilirsiniz. (Uzaktan racadm komutu kullanılması SSH komutu ile benzer olabilir ancak her şekilde giriş içinde kimlik bilgilerine ihtiyaç duymaktadır.) Dell sunucularındaki IDRAC modülünde kullanıcı ve kullanıcının şifre bilgisi birlikte gelmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek için varsayılan kullanıcı ve kullanıcının şifre bilgisini kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim-1

Peki, bu kadar IDRAC yapısından bahsettikten sonra şimdi sıra geldi RACADM (Remote Access Controller Admin) aracı kullanarak neler yapabileceğinize bakalım. Bu aracı kullanarak sunucularınızın güç ayarlarını, RAID konfigürasyonlarını ve IDRAC modüllerinin yapılandırmasına kadar birçok özelliği gerçekleştirebilirsiniz. RACADM komutlarınızı uzaktan çalıştırabilmek için RACADM aracının sunucularınızın üzerinde kurulu olması gerekiyor. RACADM, büyük sunucu ortamlarında hem kullanıcı hem de sunucuların kullanım kolaylığı konusunda da birtakım yenilikleri beraberinde getiriyor. Örneğin IDRAC üzerinde tek tek el ile IP konfigürasyonu yapılması ya da IDRAC modülünün resetlenmesi gibi durumlarda racadm aracını kullanrak tüm sunucularınız üzerinde yapacağınız ayarları toplu bir şekilde yapabilirsiniz. Bu tür işlemler birçok kazanım sağlamanın yanı sıra sistem yöneticilerinin hatalarının minimum seviyeye indirilmesini sağlamaktadır. RACADM aracını Dell Open Manage yazılımı içerisinde bulabilirsiniz. RACADM aracını indirmek için ilk olarak web tarayıcı üzerinde http://support.dell.com adresine gitmelisiniz.

Resim-2

Drivers & Downloads sekmesine tıklayıp ilerleyelim. Enter a Dell Service Tag, Dell EMC Product ID or Model bölümünde sunucunuzun Service Tag numarasını (diğer bir adıyla seri numarası da bilinir.) girebilir ya da sunucunuzun modelini ilgili alana girerek ilerleyebilirsiniz.

Resim-3

Karşınıza gelen ekranda Operating System bölümünde sunucunuzun üzerinde bulunan işletim sistemini belirtmelisiniz. Category bölümünde ise System Management seçip ilerlemelisiniz. Keyword bölümünde racadm yazarak hızlı bir şekilde arama arayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim-4

IDRAC Tools aracını indirdikten sonra kolayca sunucunuz üzerinde kurabilirsiniz. Kurulumu klasik Next Next kurulumu olduğundan yazıda yer vermeye gerek duymuyorum. Kurulumu yaptıktan sonra CMD komut satırını Run as Administrator modunda açıp racadm komutunu aşağıdaki biçimde girebilirsiniz.

Racadm <subcommand> -g <group> -o <object> <value>

Racadm komutuna herhangi bir parametre verilmezse genel kullanım bilgilerini görüntülemektedir. Racadm komut listesini görüntülemek için “racadm help” komutunu kullanabilirsiniz.

Racadm komut setini kullanarak isterseniz local sunucunuzu konfigüre edebilir ya da uzaktaki sunucunuzu konfigüre edebilirsiniz. racadm komut setini uzak sunucu üzerinde çalıştırmak için uzaktaki sunucuya ait IDRAC kullanıcısı ve şifresinin bilinmesi gerekliliği unutulmamalıdır. (IDRAC’e ait varsayılan kullanıcı ve şifresini kullanabilirsiniz.)

racadm –r <RAC IP Address> -u <IDRAC UserName> -p <IDRAC Password> parametresini kullanarak uzak lokasyonda bulunan sunucunuza bağlanıp istediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz. “-S” parametresini kullanarak bağlantı sırasında yaşanabilecek sertifika sorunlarını da göz ardı edebilirsiniz.

“racadm getsvctag” komutunu kullanarak sunucunuzun seri numarasına erişebilirsiniz. “racadm getsysinfo” komutunu kullanarak sunucunuzun sistem bilgisini görebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim-5

“racadm getconfig” komutu ile IDRAC yapılandırmasına ait özellikleri görüntüleyebilirsiniz. Tüm IDRAC gruplarının listesini görüntülemek için “racadm getconfig –h” komutunu kullanabilirsiniz. Belirli bir grubun nesnelerini ve değerlerini görüntülemek için “racadm getconfig –g” komutunu girebilirsiniz.

Racadm aracını kullanarak IDRAC içerisinde bulunan kullanıcıları da yönetebilirsiniz. IDRAC içerisinde yeni kullanıcılar oluşturabilir, oluşturulan kullanıcıyı etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. (Burada kullanım seçeneği tamamen tercihinize bağlı isterseniz varsayılan kullanıcı ile işlemlerinize devam edebilirsiniz fakat bunun güvenlik yönünden pek tercih edilmemesi gerekmektedir. Dilerseniz yerel yeni bir kullanıcı yaratabilir ya da Active Directory ortamına entegre edip kullanabilirsiniz.)

IDRAC içerisinde her kullanıcının bir dizin numarası bulunmaktadır. IDRAC içerisinde en fazla 15 kullanıcı yapılandırabilirsiniz. (Varsayılanda bulunan özellikte 16. Kullanıcı IPMI LAN kullanıcısı için reserve edilmiştir.) IDRAC içerisinde yeni bir kullanıcı oluşturmadan önce oluşturulacak kullanıcının mevcut yapı içerisinde var olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Kullanıcının olup olmadığını sorgulamak için “racadm getconfig –u <username> yada “racadm getconfig –g cfgUserAdmin –i <index>” komutunu kullanabilirsiniz. (İndex numarası 1-16 arasında olduğu unutulmamalı.)

Racadm aracını kullanarak IDRAC üzerinde “DemoUser” adlı yeni bir kullanıcı yaratıp kullanıcının şifresini ise “LoginPerm” olarak belirleyelim. Oluşturulan kullanıcı için IDRAC üzerinde gerekli yetkilendirmelerini de uygulayalım.

racadm config –g cfgUserAdmin –o cfgUserAdminUserName –i 5 DemoUser

Resim-6

racadm config –g cfgUserAdmin –o cfgUserAdminPassword –i 5 LoginPerm

Resim-7

racadm config –g cfgUserAdmin –o cfgUserAdminPrivilege –i 5
0x0000001


Resim-8

racadm config –g cfgUserAdmin –o cfgUserAdminEnable –i 5 1

Resim-9

komutlarını kullanarak IDRAC üzerinde login işlemini gerçekleştirebilmesini sağlayan kullanıcı oluşturuldu. Oluşturulan kullanıcının var olup olmadığını “racadm getconfig –u User” ya da “racadm getconfig –g cfgUserAdmin –i 5” komutlarını kullanarak sorgulayabilirsiniz.

Resim-10

IDRAC üzerinde yaratığınız kullanıcılara belirli bir izin vermek için “cfgUserAdminPrivilege” özelliğini kullanabilirsiniz. (Login to iDRAC 0x0000001, Configure iDRAC 0x0000002, Configure Users 0x0000004, Clear Logs 0x0000008, Access Virtual Media 0x0000040)

Racadm komutunu kulanarak IDRAC üzerinde istediğiniz kullanıcıları devre dışı brakabilir ya da IDRAC üzerinden kaldırabilirsiniz.


Resim-11

Racadm config –g cfgUserAdmin –o cfgUserAdminUserName –i <index> “”

komutunu kullanarak index içerisinde belirtilen kullanıcı yapılandırılmasının kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.


Resim-12

Racadm komut setini kullanarak IDRAC üzerinde kullanıcı oluşturulmasını, IDRAC üzerinde oluşturulan kullanıcılara yetki verilmesi ve istediğiniz herhangi bir kullanıcının yapılandırılmasının kaldırılmasından bahsettik. Tüm bu konfigürasyonların yanında racadm komut setini kullanarak IDRAC üzerinde network ayarlarını da yapılandırabilirsiniz.

IDRAC içerisinde ağ özelliklerinin listesini öğrenebilmek için “racadm getconfig –g cfgLanNetworking” komutunu kullanabilirsiniz. IDRAC yönetim arayüzünü kullanmak için dilerseniz DHCP üzerinden IP adresini alınmasını sağlayabilir ya da istenilen IP adresini elle yapılandırabilirsiniz. racadm aracını kullanarak IDRAC yönetim arayüzünün DHCP üzerinden IP alınmasını sağlayabilirsiniz. “racadm config –g cfgLanNetworking –o cfgNicUseDhcp 1” komutunu kullanarak IDRAC yönetim arayüzünün DHCP üzerinden IP almasını sağlayabilirsiniz. racadm komutunu kullanarak IDRAC yönetim arayüzünü elle yapılandırmak istiyorsanız aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.

racadm config -g cfgLanNetworking -o cfgNicEnable 1

racadm config -g cfgLanNetworking -o cfgNicIpAddress x.x.x.x

racadm config -g cfgLanNetworking -o cfgNicNetmask 255.255.255.0

racadm config -g cfgLanNetworking -o cfgNicGateway x.x.x.x

racadm config -g cfgLanNetworking -o cfgNicUseDHCP 0

RACADM, sistem yöneticileri olarak temel yapılandırma ayarlarından biri olan disk yapılandırması hakkında da bize işlem kolaylığı sağlamaktadır. “racadm raid get pdisks” veya “racadm raid get pdisks –o” komutlarını kullanarak sunucunuz içerisinde bulunan fiziksel diskler ile bilgi alabilirsiniz.

Resim-13

“racadm raid get vdisks” komut setini kullanarak sunucularınız üzerinde bulunan RAID yapınız hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Resim-14

Sunucunuz üzerinde RAID yapısı mevcut değilse racadm komut setlerini oluşturup kolaylıkla istediğiniz RAID yapısını oluşturabilirsiniz. (Peki, RAID yapısını GUI üzerinden yapılandırmak yerine neden bu komut setini tercih edelim? diyebilirsiniz. Satın aldığınız sunucunuz iDRAC Enterprise lisans yerine iDRAC Express lisans ile geldiğinde uzak konsol bağlantısı olmayacağından bu komut setini tercih edip işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz.)

Sunucunuz üzerinde RAID konfigürasyon işlemine başlamadan önce “racadm help storage” komutunu kullanarak racadm komut seti ile RAID yapısı oluşturacağınızı öğrenebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim-15

RAID konfigürasyonu işlemlerine başlamadan önce IDRAC GUI veya racadm komutunu kullanarak sunucuya ait RAID konfigürasyon yapısı olup olmadığını kontrol edelim.

Resim-16

Aşağıda bulunan Racadm komutunu kullanarak RAID 5 yapısını sunucunuz üzerinde kolaylıkla oluşturabilirsiniz. “racadm storage createvd:RAID.Integrated.1-1 –rl <Raid Level> r0,r1,r5 pdkey: Disk.Bay.0:Enclosure.Internal.0-0:RAID.Integrated.1-1,

Disk.Bay.1:Enclosure.Internal.0-0:RAID.Integrated.1-1,

Disk.Bay.2:Enclosure.Internal.0-0:RAID.Integrated.1-1

yukarıda bulunan işlemi uzak bir sunucuda gerçekleştirmek oldukça kolay bir işlem. Komuta ek olarak –r parametresi (bu parametre uzak sunucunun IDRAC arayüzünün IP adresi), -u parametresi (bu parametrenin ise uzak sunucunun IDRAC arayüzüne erişebilecek yetkili bir kullanıcı adı olması gereklidir).–p parametresine ise (uzak sunucunun IDRAC arayüzüne erişebilcek olan yetkili kullanıcının şifre bilgisi) eklenmesi yeterlidir.

Resim-17

Resim-18

Sunucu üzerindeki RAID konfigürasyon işlemlerini tamamladıktan sonra sunucunuzu “racadm serveraction powercycle” komutunu kullanarak yeniden başlatabilirsiniz.

Resim-19

Reboot işleminden sonra RAID konfigürasyon işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığı görebilirsiniz.

Resim-20

Resim-21

Sunucunuzda bulunan RAID Controller yapısı gerçek zamanlı işlemleri destekliyorsa RAID yapısı oluştururken sunucunuzu yeniden başlatmaya gerek duymaz. Bu yapıyı oluşturabilmek için “racadm jobqueue create RAID.Integrated.1-1 –realtime” komutunu kullanabilirsiniz.

Racadm komut setini kullanarak sunucunuzun seri numarasını nasıl elde edinebileceğinizi, sunucunuzun üzerindeki RAID konfigürasyonunu racadm komutlarını kullanarak nasıl yapılandırabileceğinize, IDRAC yönetim arayüzü hakkında nasıl bilgi sahibi olabileceğinizi, IDRAC yönetim arayüzünü nasıl konfigüre edebileceğinizden (DHCP yada manuel olarak), IDRAC yönetim arayüzü içerisinde kullanıcı yaratabileceğiniz ve gerekli gördüğünüz yetkilendirmenin nasıl yapılandırabileceğiniz hakkında bilgi vermiş olduk. racadm komut seti ile ilgili olarak bu kadar konfigürasyon yaptıktan sonra peki şimdiye kadar yapılan konfigürasyonları geri alabiliyormuyuz? Tabi ki Evet. “racresetcfg” komutunu kullanarak var olan tüm konfigürasyonlarınızı orjinal ayarlarınıza döndürebilirsiniz. Racresetcfg komutunu kullandıysanız sadece sunucunuz ile varsayılan olarak gelen kullanıcı ve şifreniz ile ilgili işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

“racadm racreset” komutunu kullanarak IDRAC yönetim arayüzünü resetleyebilir ya da reboot edebilirsiniz. Şirket içerisinde sistem yöneticilerinin bazıları IDRAC arayüzüne bağlanıp yönetimsel işlerini gerçekleştirirler. Yöneticiler bazı durumlarda, IDRAC arayüzlerinde oturumları kapatmayı unutmuş olabilir. Bu gibi durumlarda bu komutu kullanarak IDRAC arayüzünü yeniden başlatabilirsiniz. (Aynı işlemi Open Manage üzerinde sunucularınızı discover işlemi sırasında da kullanabilirsiniz. Open Manage ürününe sonraki yazılarımda değineceğim).

Racadm komut seti ile ilgili olarak elimden geldiğince size bilgi vermeye çalıştım. Dell sunucularınız ile ilgili toplu işlemler yapmak istediğinizde ilgili komut setini kullanarak tüm sunucularınızda aynı konfigürasyonları toplu olarak ve hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. racadm komutlarını ister sunucuya bağlanarak isterseniz başka bir sunucu üzerinden çalıştırabilirsiniz. Son olarak sunucularınıza isterseniz racadm komut setini kullanarak bağlanabilir ya da ssh ile bağlanıp racadm komutlarını çalıştırabilirsiniz. İkinci yöntem ilk yönteme göre daha hızlı sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: idrac, racadm, dell open manage, RACADM İle Dell Sunucu Konfigürasyonu

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü mezunuyum. 2010 yılından beri Bilgi Teknoloji sektörünün içerisindeyim. Şu anda Türkiye'nin önde gelen bankalarından birinde Sistem Uzmanı olarak çalışmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir