Offline Domain Join Nedir? Nasıl Çalışır?
  1. Anasayfa
  2. Windows 10

Offline Domain Join Nedir? Nasıl Çalışır?

0

Domain değişimleri ya da yeni domain kurulumları hemen her sistemci için sancılı ve zor bir süreç olmuştur. Bununla beraber ortak bir çalışma alanındaysanız ve network bağlantılarınızda sorun varsa yada network bağlantılarınız yoksa ekstra zaman harcamanız ve clientlarınızın domain’e girmesi için networkün oluşmasını beklemek zorunda kalırsınız. Bu da size zamanla beraber daha fazla iş yükü sorunu çıkartır. Bugün makalemizde işleyeceğimiz konu bu sorununuzu büyük ölçüde çözecek ve network bağlantınız olmasa bile client bilgisayarlarınızı domain’e üye yapabileceksiniz.

Server 2008r2 ile hayatımıza giren ve hala kullanımda olan djoin aracının kullanımını işleyeceğiz ve çalışma mantığı ile birlikte ortamımızda kurarak adım adım kurulumunu anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle bu işleme başlamadan önce djoin.exe aracınını tanıtacağım. Bu araçla beraber network bağlantınız olmasa bile domain controller ve client arasında network olmasa bile, hatta kablolama altyapısı olmadan domain üyelik işlemi yapılabilir. Network bağlantınız olduğunda ise client’ın yeniden başlaması ile artık workgroup’ta olan clientlarınız domain’de olacaklardır. Şimdi adım adım kuruluma geçelim ve kurulum aşamasındaki püf noktaları birlikte inceleyelim.

Resim-1

Domain controller djoin aracını çalıştırdığımızda karşımıza djoin ve bileşenlerini gösteren ekran gelir. Şimdi buradaki bileşenleri ve işlevlerini inceleyelim;

Domaine katılacak olan bilgisayarların öncelikle domain controllera kaydedilmesi ve dc üzerinde bilgisayar hesaplarının oluşması gerekir. Bu işleme Provisioning denir. Djoin aracında kullanacağımız temel komut budur.

Clientları üye yapacağımız domaini gireceğimiz bileşenimiz ise Domain‘dir. Hangi domaine üye olacağını belirtmemiz gerekir.

Domain’i belirttikten sonra ise hangi bilgisayarın domain’e gireceğini belirtiyoruz. Bunu yapmamızın amacı djoin komutunu kullanan her bilgisayarın domaine girmesini engellemek ve sadece isteiğimiz makinaların üye olmasını sağlamak. Bunun için Machine bileşenini kullanıyoruz.

Son olarak djoin aracıyla beraber oluşacak olan ve client tarafında kullanacağımız txt dosyasının nereye kaydedileceğini belirten SaveFile bileşenini kullanacağız.


Resim-2

Active directory module for Windows PowerShell’i açıyoruz ve djoin /provision /domain domainimiz /machine bilgisayar adı /savefile txt dosyasının kaydedileceği alan komutumuzu çalıştırıyoruz. Canlı ortamda yaptığımdan domain bilgilerini kapttım ancak komutla beraber ilgili alanları kendi ortamınıza göre doldurabilirsiniz.

Client tarafında şuan workgroup’ta bulunan makinama geçiyorum. Network’ün hala olmadığını varsayıyorum.

Resim-3

Resim-4

Buradan sonra network’ümüzün oluştuğunu varsayıyorum

Client bilgisayarımıza dos’u administrator yetkileriyle açıp djoin /requestODJ /loadfile client tarafına kopyaladığımız txt dosyası lokasyonu /windowspath %SystemRoot% /localos komutunu çalıştırıyoruz ve domain işlemimiz tamamlandı.

Bilgisayarımzı yeniden başlattığımızda domainde olduğunu göreceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: offline domain , djoin , offline domain join , active directory module for powershell, Provisioning, Provisioning nedir, domain controller

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 5
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1991 İstanbul doğumlu olan Barış Candan, İstanbul üniversitesinde eğitimini tamamladı. Şuan meslek hayatına özel bir firmada takım lideri olarak devam etmektedir. Microsoft System Center Ürün Ailesi, Hyper-V, Exchange Server, Vmware, Veeam, Symantec ürünleri, Windows Server ve Bulut çözümlerinde hemen her konuda kurulum ve konfigürasyon haricinde teknik destek sağlamaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir