1. Anasayfa
  2. Microsoft Office 365

Office 365’e Geçiş (Migration) Senaryoları (Yöntemleri) Nelerdir?


2

Bu yazıda halihazırda kullandığınız Microsoft Exchange Server ya da benzer mail ortamlarınızdan hangi yöntemler ile Office 365’e geçebileceğinizi anlatıyor olacağım.

Aramızda mutlaka her şeyi yeniden kurabilecek/yapılandırabilecek kadar şanslı olanlarımız vardır. Fakat herşeyi sıfırlamadan varolan mail ortamı Office 365’e nasıl taşınabilir? Burada bazı 3. parti araçları kullanabileceğiniz gibi biraz daha manuel yöntemler ile de bu geçişişi sorunsuz şekilde atlatabilirsiniz.

Office 365 Migration Senaryoları

İleride ne olur bilemem ama 2014 itibari ile on-premise yapıdan Office 365’e geçişte dört ana yöntem bulunuyor. Hatırlatmadan edemeyeceğim Lotus Notes kullanıyorsanız bu geçiş için 3. parti araçları kullanmanız gerekiyor. Bunlar :

  • Cutover migration
  • Staged migration
  • Remote move migration
  • IMAP migration


Resim-1

Sırayla Bakalım

1. Exchange Cutover Migration

Bu yöntem, Exchange Administration Center (EAC) veya Exchange Management Shell kullanılarak tüm mailbox datasının bir defada Office 365’e taşınması ve on-premise yapının devre dışı bırakılması ile gerçekleştirilir.

Hybrid bir kullanım şekli düşünüyorsanız bu yöntem size uygun değildir. Bir defada maksimum 2.000 mailbox taşınabilir ve taşıma sonrasında mailbox’larınız, mail user’larınız, mail contact’larınız ve mail-enabled gruplarınız taşınır. 2.000’den daha fazla mailbox’ınız bulunuyorsa tek yöntem Hybrid Migration’dır. Exchange 2010 ve sonraki sürümler bu yöntemi kullanabilir. Tüm yönetim Office 365 üzerinden gerçekleştirilir.

Daha fazlası için bu yazıyı inceleyebilirsiniz. Cutover Exchange migration

2. Staged Exchange Migration

Adından da anlaşılacağı gibi bölüm bölüm mailbox’ları taşıma prensibine dayalı bir yöntemdir. Sadece Exchange 2003 ve Exchange 2007 sürümleri için geçerlidir. Oluşturacağınız bir .csv dosyasını Office 365 Admin portale ekleyerek operasyonu tamamlayabilirsiniz. Dirsync kullanılması gereken araçlardandır. Bu yöntemi hybrid yapıda kullanırsanız yönetimsel operasyonu on-premise yapınızdan gerçekleştirilir aksi durumda mümkün değildir.


Resim-2


Resim-3

3. Remote Move Migration

Staged migration’ın Exchange 2010 ve Exchange 2013 destekli olan, hem .csv, hem manuel hemde hybrid yapıyı tamamen destekleyen geçiş yöntemdir. Native Hybrid geçiş yöntemi de diyebiliriz. Geçiş esnasında kullanıcının bir geçiş operasyonu yürütüldüğünü anlaması güçtür. Geçiş esnasında free-busy bilgileri vb. bilgiler karşılıklı olarak kullanılabilir durumdadır. Sadece Exchange 2010 ve Exchange 2013’te çalışır.


Resim-4

4. IMAP Migration

Microsoft Exchange kullanılmayan ama Office 365’e geçmek isteyen firmaların kullanabilecekleri yöntemdir. Örneğin Gmail’den bu yöntem ile mailbox’larınızı Office 365’e taşıyabilirsiniz.

Küçük bir karşılaştırma tablosunu da aşağıdaki alanda paylaşmak istiyorum.


Resim-5

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2005 senesinde www.mshowto.org web sitesini kurmuştur. Sitenin fikir ve isim babasıdır. Son yıllarda Microsoft'ta çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir