Bugün sizlerle yazılım geliştirmede kullanılan tasarım desenlerinden Null Object desenini inceleyeceğiz.Tasarım desenleri kod çokluğunu ve kod tekrarını önlemek amacıyla aynı zamanda bellekte nesnelerin daha az yer kaplamasını sağlamak gibi amaçlar için kullanılmaktadır.
Null Object Deseni Nedir ?
Null Object deseni, yazılım geliştirirken Null değer döndürmek yerine ve bu değerleri şartlara göre kontrol etmek için fazladan kod yazmamızı engelleyen bir tasarım desenidir.
Tasarım desenini incelemek amacıyla Visual Studio geliştirme ortamını açalım ve bir proje yapalım.
Resim-2
Create A New Project seçeneğine tıklayalım.
Resim-3
.Net Console App projesi seçelim ve Next seçeneği ile devam edelim.
Resim-4
Create seçeneği ile projemizi oluşturalım. Firmaları tanımladığımız bir projemiz olduğunu düşünelim ve bu firma isimlerini okuyabileceğimiz bir yapı geliştirelim.
Resim-5
Bir sınıfımızın ve bu sınıfa ait değerlerin geri döndürüldüğü bir servisimiz olsun. Servisimize bir parametre göndererek arama işlemini gerçekleştirdiğimizde sınıfımızda herhangi bir değer olmadığı için Null Reference hatası almaktayız.
Resim-6
Sınıfımız için bir adet Abstract yapısı kuralım ve hem bu sınıfı hem de Null değer için yazacağımız sınıfı türetelim.
Resim-7
Servis kısmımızı da düzenleyelim ve Null değer kontrolünü burada yaparak eğer varsa nesnemizi yoksa sınıfımızı yeniden türetip boş bir sınıf gönderelim.
Resim-8
Yapımızı kullandığımız kısmı da değiştirdikten sonra programımızı çalıştırdığımızda artık hata almamış olacağız.
Böylece Null Object desenini kullanmış olduk.
Bir sonra ki makalede görüşmek dileğiyle.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs: design pattern,null object design , null object nedir, null object tasarim deseni,c#,.net, null object pattern,.net