.Net Core Nedir ?
  1. Anasayfa
  2. ASP.Net

.Net Core Nedir ?

0

ASP .Net Core Nedir? Nerelerde Kullanılır? Ne Gibi Değişiklikler Bizi Bekliyor? Microsoft web uygulama geliştirme platformlarını Asp.Net Web Forms, Asp.Net MVC ve günümüzün gelişmeye devam teknolojisi Asp.Net Core olarak bilmekteyiz. Nesnelerle tıpkı masaüstü programcılığı mantığı ile geliştirme imkanı sunan Asp.Net Web Forms, katmanlı mimari konseptinde geliştirme imkanı sunan ve bir tür dizayn paterni olan Asp.Net MVC ve şimdilerde üzerinde çokça konuştuğumuz yine Microsoft tarafından geliştirilen ve hatta geliştirilmesi halen devam eden .Net Core teknolojisidir. Diğer Microsoft teknolojilerinden ayıran en önemli özelliği .Net Core’un açık kaynak kodlu geliştirme platformuna sahip olmasıdır.

Microsoft developer olmayan geliştiricilerin Microsoft hakkındaki en büyük yakınmaları açık kaynak kodlu olmayışı ve cross platform desteğinin olmayışıydı. Elbette Microsoft bu durumda da pazardaki payını düşürmemek veya geliştirici ağını daraltmamak hatta yeni geliştiriciler kazanmak için önemli bir adım atarak .Net Core platformunu oluşturdu. Az önce de bahsettiğim gibi bu hamle ile cross platform desteği yani dil bağımsız bir platform geliştirilmiş oldu. Bu sayede de .Net Core ile geliştirilen uygulamalar Android, MacOS veya Linux gibi çeşitli işletim sistemlerinde çalışabilir hale geldi.

Yukarıda yapmış olduğumuz Microsoft’un hamle niteliğindeki bu yeniliği bundan sonra tamamen .Net Core ile gidileceği ve artık .Net Framework’ün olmayacağı anlamına gelmemelidir. En azından şimdilik Microsoft tarafında böyle bir yaklaşım bulunmamaktadır. Microsoft’a göre çapraz uygulamalar yani platformlar arası uygulama geliştirmek isteyenlerin .Net Core kullanarak konuya alternatif olması amaçlanmıştır. Windows platformları ile geliştirme yapmaya devam edecek geliştiriciler için .Net Framework halen geliştirilmekte ve desteği verilmektedir.

Son yıllarda uygulamaların çok farklı platformlarda çalışması gerekliliği ile bir proje web, masaüstü, terminal, mobil gibi çeşitli platformlarda çalışmaktadır. Farklı platformlarda çalışacak bir uygulamanın mimari farklılıklardan ötürü eklentilere veya çeşitli bileşenlere ihtiyaç duymadan çok daha az kod ile çok fazla iş yapılabilmesi prensibi ile Java ortamının platform bağımsızlığında olduğu gibi Microsoft tarafında da platform bağımsızlığının temeli .Net Core ile atılmıştır.

.Net Core ile web uygulamalarının geliştirildiği ortama Asp.Net Core denilmektedir. Ayrıca Windows uygulamaları, mobil uygulamalar, Azure ve Cloud uygulamaları, SharePoint uygulamaları geliştirilebilmektedir. .Net Core resim-1’den inceleyebileceğiniz gibi içerisinde Net Runtime, Net Framework kütüphanesi, Core SDK ve App Host bileşenlerini içermektedir.

Resim-1

.Net Core platformunu toparlayacak olursak;

  • Açık kaynak kodlu ve modern bir geliştirme platformudur.
  • Cross Platform olarak bilinen çapraz geliştirme platformudur.
  • Yeni bir çatı platform olmasına karşın içerisinde başlıca C# programlama dili ile geliştirilmektedir. F# ve Visual Basic ile de geliştirilme yapılabileceği Microsoft .Net Core topluluk web sayfasında belirtiliyor olsa da geliştiricilerin çoğu C# dilini tercih etmektedirler.
  • Container desteği bulunması sebebiyle başlıca docker ve diğer container servislerini desteklemektedir.
  • Github için kodların açık bir şekilde yayınlanabilir.
  • Tarayıcı sunucu iletişiminde System.dll dosyasına bağımlılığı olmadığından hızlıdır.
  • Modern UI yapılarıyla uyumlu olduğundan AngularJS, ReactJS, Bootstrap gibi UI yapılar kolaylıkla kullanılabilir ve yönetilebilir.
  • Platform bağımsızlığı sebebiyle sadece IIS web sunucusuna ihtiyaç duymaz IIS veya Apache gibi farklı sunucularda çalışır.

 

Platform bağımsızlığından söz ediyoruz ama geliştirilen uygulamaların dağıtım portable olarak yapılırsa çalışacağı sistemde .Net Core platformunun yüklenmiş olması gerekmektedir. Bu yüzden genellikle publish paketi içerisine .Net Core eklenmelidir. Geliştirilen uygulamanın .Net Core yüklü olmayan bir sistemde çalışabilmesi için ise projenin Self-Contained metodu ile publish edilmesi gerekmektedir. Bu yöntemle publish paketi ihtiyaç duyulacak dosyalar eklenerek oluşturulmaktadır.

Bu bölümde .Net Core platformunu incelemiş olduk. Sonraki bölümlerde görüşmek dileğiyle.

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

 

Referanslar

www.mshowto.org

https://docs.microsoft.com/tr-tr/

  

TAGs: asp.net core, .net core, core mvc, docker, cross platform, asp.net core mvc, core web application

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 3
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Konya Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora programında tez dönemi öğrenciliğim devam etmektedir.İş hayatıma Vodafone'da Test Mühendisi olarak başladıktan sonra şuan bir üniversitede Sistem Uzmanı ve Siber Güvenlik Ofis Yöneticisi pozisyonunda çalışmaktayım.Başlıca uzmanlık alanlarım arasında Sistem yöneticiliği ve Siber Güvenlik gelmektedir.Asp.net ile Proje Geliştirme (2015), Bilgisayar Mühendisliğine Giriş (2020), Güvenlik Tasarım Desenleri (2022) kitaplarının yazarıyım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir