0

5000 pc’nin yer aldığı yapınıza yeni bir uygulamayı 1 haftalık süreçte deploy etmeniz isteniyor. Peki bu süre içerisinde deploy işlemini bitirmeniz sizce kaç saatinizi ve kaç çalışanınızı seferber etmenizi gerektirir? Bu aşamada karşımıza Microsoft’un bilgi işlem çalışanları için sunmuş olduğu softgrid ürünü hemen ön plana çıkararak imdadımıza yetişiyor. Softgrid uygulamaların sanallaştırılıp kısa sürede tüm yapınıza deploy etmenize olanak tanır.

Softgrid aslında Softricity firmasının yazmış olduğu bir yazılım, ancak 2006 yılında Microsoft, Softricity firmasını satın alarak yazılımı geliştirmeye başladı. Microsoft, softricity firmasını satın aldığında ürünün 4.1 versiyonu mevcuttu şuanda geliştirilerek 4.2 sürümü kullanıma sunuldu 2008 yılı yazında ise ürünün 4.5 verisyonun çıkması bekleniyor. Peki softgrid’i kullanırsak nasıl bir avantaj sağlarız öncelikle bunu gözden geçirelim daha sonrasında ise softgrid’in çalışma mantığına bakalım.


Şekil-1

Uygulama Yönetim maliyetlerini düşürme

Softgrid uygulama yönetim maliyetlerini düşürür, kaynakları optimize eder ve işçilik ve yatırım maliyetlerini düşürür. Yönetim Maliyetlerini 80% oranında azaltır. Help Desk Çağrılarını 30% oranında azaltır. Kullanıcıların uygulamalara erişebilirliği artar. Sunucular konsolide edilir. Lisans uygunluk riskleri ortadan kalkar.

Serbest Dolaşım

SoftGrid sayesinde kullanıcılar laptop ve masaüstü bilgisayarlarını paylaşabilirler. Kullanıcılar network’teki herhangi bir makinadan uygulamara erişebilirler. Bilgisayarlar kullanıcılara özel olmak yerine genel oluyorlar.

İşletim sistemi geçişlerini hızlandırma

Softgrid uygulamalar ve işletim sistemi uyumluluğu testlerini hızlandırarak işletim sistemi geçişlerini kolaylaştırır. Sanallaştırılmış uygulamalar uyum problemi olmadan işletim sistemlerinde çalışabilir.

Uygulamalar için iş sürekliliği

Softgrid ile uygulamalar tıpkı data gibi yedeklenebilir ve iş sürekliliği sağlanabilir. Yükleme olmadan kullanıcı bilgisayarları uygulamaların son versiyonları kullanabilir.

Hizmet kesintisi süre olarak oldukça azaltılabilir.

Uygulama uyum testlerini azaltma

Softgrid ile uygulamalar sanallaşarak birbirinden bağımsız olacağı uyumluluk testi süreleri kısalır.

Help Desk çağrılarını azaltma

Softgrid Help Desk çağrılarını 30% oranında azaltarak, IT’nin problemleri merkezi olarak çözebilmesini sağlar. Problem Çözümü Uygulama Merkezli olur. Bilgisayarların yanına gitmeye gerek kalmadan problemler merkezi olarak çözülür.

İmajları standardlaştırma

İmajların sayısını ve karışıklığını azaltmak. Bütün kurum için tek bir imaj kullanma hedefine yaklaşmak. Sistemleri imajlamadan yeni amaçlar için kullanmak.

Terminal sunucuları konsolide etme

SoftGrid sayesinde terminal sunucular üzerinde uyumsuz programlar beraber çalışacağı için verimlilik artar ve terminal sunucu sayısı azalır. Citrix/Terminal Sunuculara hemen uygulamalar yüklenir. Test etme süreleri ortadan kalkar. Birbirleri ile uyumsuz olan uygulamaların aynı sunucu üzerinde çalışması mümkün olur.

Softgrid’in x bir yazılımın sotfgrid sequence tarafından paketlenerek hazır hale getirilip bu paketinde softgrid server tarafından talebe göre bilgisayarımızda kurulu olan softgrid client aracılığı ile bilgisayarımıza sanal bir şekilde kurulması ve kullanmış olduğumuz bilgisayarın donanım kaynaklarını kullanarak sanal uygulamanın çalışmasını sağlar.


Şekil-2

Client bilgisayarlardaki tüm uygulamaları dinamik ve merkezi yönetilen bir servis olarak kullanmak.

Merkezden kontrol edilen tüm/grup kullanıcı bilgisayarlarında 1 sn. de gerekli uygulamaları hazır hale getirmek.

Client bilgisayarları kullanıcı bağımsız hale getirmek.

Kolay ve hızlı uygulama dağıtımı.

Kolay ve hızlı uygulama güncellemesi.

Client bilgisayar kaynaklarının etkin kullanımı.

SMS ve System Center entegrasyonu.

Şekil-3’te görmüş olduğunuz dosyalar dosyalar, registry, fontlar, .ini, com objeleri, servisler gibi 80’e yakın bileşen işletim sisteminize yüklenmeden ve karışmadan kendi bilgisayarınızda çalışır.


Şekil-3

Şekil-4’te görmüş olduğunuz gibi uygulamaya ait dosyalar, registry, fontlar, .ini, com objeleri, servisler gibi 80’e yakın bileşenden sadece ihtiyacınız olan bileşenler softgrid server’dan bilgisayarınızda kurulu olan softgrid client sayesinde tek bir paket olarak gelir ve uygulamayı çalıştırmanızı sağlar.


Şekil-4

Şekil- 5‘den softgrid için gerekli sistem gereksinimlerini görebilirsiniz.


Şekil-5

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

System Requirements

Microsoft SoftGrid Application Virtualization

Application Virtualization

Build Business Continuity for Applications

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 yılında Amasya'da doğdu. 2004 yılında başlamış olduğu profosyonel iş hayatında çeşitli firmalara outsource olarak destek verdi. 3 yıla yakın bir zaman Microsoft Destek Hattında Destek Mühendisi olarak çalışan Abdulkadir Tophan şuanda özel bir şirkette IT Yöneticisi olarak çalışmaktadır. Sahip olduğu sertifikalar: MCP, MCSA+S+M/2003, MCSE+S+M/2003

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir