Microsoft Intune Ortamlarında Windows Cihazlarının Yeniden Adlandırılması
0

Bu yazımda sizlere Microsoft Intune ile yönettiğiniz Windows 10 cihazlarınızın bilgisayar adlarını nasıl değiştireceğiniz hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Windows cihazlarının adlarını değiştirmek için Microsoft Endpoint Manager Admin Center Portal üzerinden işlem yapabileceğiniz gibi Custom Policy oluşturup ilgili bilgisayara bu policy’leri atayarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Windows cihazlarının adlarını policy ya da portal üzerinden değiştirebileceğiniz gibi bu işlemi toplu olarak da yapabilirsiniz. Windows 10 cihazlarında Accounts Configuration Service Provider (CSP) hizmet sağlayıcısını kullanarak Windows 10 cihazlarınızı yeniden adlandırabilirsiniz. The Accounts Configuration Service Provider, bir bilgisayar hesabını yeniden adlandırmak ve bir kullanıcı hesabı oluşturmak gibi yapıları içermektedir.

.Device/Vendor/MSFT/Account: İlgili hesaplar için Account Configuration Service Provider kök düğümü (root node) tanımlamaktadır.

Domain: Account Configuration Service Provider için etki alanı bilgileri tanımlamaktadır.

Computer Name: Account Configuration Service Provider için cihaz adını tanımlamaktadır.

Account Configuration Service Provider yapısında temel olarak konfigüre edebileceğiniz bölüm %ComputerName% parametresi kısmıdır. ComputerName parametresini belirlediğiniz yapıya uygun olarak değiştirebilirsiniz. Bu işlem için ilgili konfigürasyon işlemleri için daha önceden tanımlanmış bazı macro yapıları da kullanabilirsiniz. Peki, nedir bu macro yapılar ve nasıl kullanabilirsiniz? Şimdi bu yapılar ile ilgili birkaç örnek üzerinden konuyu açıklayalım.

%RAND: <# of digits>%: Bu makro yapısını kullanarak cihaz adının bir parçası olarak belirtilen basamak sayısını rastgele bir sayı oluşturmak için kullanabilirsiniz.

%SERIAL%: Bu makro yapısı aygıt adının bir parçası olarak aygıtın seri numarasını ayarlamak için kullanılır.

Intune portal içerisinde cihazları daha kolay ayırt edebilmek ve daha kullanışlı olduğunu düşündüğüm için ilgili konfigürayon işlemi için “%SERIAL%”yapısını kullanacağım. Tüm yapı hakkında bu kadar bilgi verdikten sonra artık cihazı yeniden adlandırmak için ilgili yapılandırma işlemine göz atalım.

İlgili konfigürasyon işlemine özel (Custom) OMA-URI ayarı ile cihaz konfigürasyonu oluşturarak başlayalım. Cihaz konfigürasyon işlemini oluşturduktan sonra oluşturulan profili belirlenen cihaz grubuna atayarak işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Microsoft Endpoint Manager Admin Center portalının sağ kısmında bulunan Devices bölümüne tıklayalım. Karşınıza gelen Devices Overview ekranında Policy altında Configuration Profiles seçeneğine tıklayalım. Configration Profiles ekranında “+ Create Profile” butonuna tıklayıp policy yapılandırmasına başlayalım.


Resim-1

Karşınıza gelen Create a profile ekranında, platform kısmında ilgili politikayı uygulayacağınız platformu seçebilirsiniz. Policy’i Windows 10 ve sonrası cihazlar için uygulayacağımız için Windows 10 and later seçeneğini seçiyoruz. Profile kısmında ise “Custom” seçeneğini seçip Create butonu ile Custom profile yapısını oluşturuyorum.


Resim-2

Custom OMA-URI Settings ekranında oluşturacağınız policy yapısı ile ilgili olarak Name, Description, OMA-URI parametresi ve bu parametreye ait Data Type ve Value değerini girmelisiniz.

Name: Computer Rename

Description: (Optional)

OMA-URI: ./Device/Vendor/MSFT/Accounts/Domain/ComputerName

Data Type: String

Value:
DESKTOP-%SERIAL%

OK butonu ile Device Rename Policy işlemi sonlandırabilirsiniz.


Resim-3

İlgili politika oluşturulduktan sonra belirlenen cihaz ya da cihaz gruplarına atayarak işlemin başarılı olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Accounts Configuration Service Provider hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/client-management/mdm/accounts-csp

Windows 10 cihazlarınızın adını Configuration Policy yapılarını kullanarak değişirebileceğiniz gibi bu işlemi manuel olarak Microsoft Endpoint Manager Admin Center üzerinden de yapabilirsiniz. Microsoft Endpoint Manager Admin Center ekranında Devices seçeneğini seçelim. Devices ekranında By Platform altında Windows seçeneğine tıklayalım. Windows Devices ekranında adını değiştirmek Windows 10 cihazı seçip “….” bölümünden “Rename Devices” seçeneği seçelim.


Resim-4

Karşınıza gelen Rename device ekranında Windows 10 cihazın adını değiştirebilirsiniz. Cihazın adını değiştirdikten sonra isterseniz kullanıcının bilgisayarını yeniden başlatabilirsiniz. İlgili işlemin başarılı gerçekleşip gerçekleşmediğini Action bölümünden takip edebilirsiniz.


Resim-5

Son olarak sizlere Windows 10 cihazlarınızı toplu olarak yeniden adlandırma işlemlerini nasıl gerçekleştirebileceğiniz hakkında bilgi vereceğim. Hybrid Azure Active Directory’ye Join olmuş olan ve Co-Management yapısı ile yönetilen cihazlarda toplu adlandırma eylemini kullanamazsınız. Toplu adlandırma yöntemini Microsoft Endpoint Manager Admin Center arayüzünden ya da Microsoft Graph Explorer yapısını kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi Microsoft Endpoint Manager Admin Center aracını kullanarak Windows 10 cihazlarınızı toplu olarak yeniden nasıl adlandırabileceğinize bakalım. Microsoft Endpoint Manager Admin Center ekranında sırasıyla Devices-> All Devices-> Bulk Device Action kısmına gidelim. Bulk Device Action ekranında;

OS kısmında işlemi hangi işletim sitemine sahip cihazlar için bu işlemi gerçekleştirecekseniz o grubu seçmelisiniz. Biz işlemimizi Windows 10 cihazlar için gerçekleştireceğimiz için Windows seçeneğini seçiyoruz. Device Action bölümünde uygulamak istediğiniz işlemi seçebilirsiniz. (Retire, Restart, Rename, Delete, Wipe vb.) Biz Windows 10 cihazlarımızı yeniden adlandıracağımız için Rename seçeneğini seçiyoruz.

Enter new name kısmında cihazları yapınıza uygun adlandıracağınız şekilde isimlendirme yapınızı tamamlayabilirsiniz. Bizim yapımız içerisinde cihazlarımızı daha kolay ayırt edebilmek için genellikle “DESKTOP-{{serialnumber}}” şablonunu kullanıyoruz. Burada seçim tamamen size ait kurumunuzun belirlediği politikalara göre istediğiniz işlemi yapabilirsiniz. İşlemleri tamamladıktan sonra Next butonunu kullanarak ilerleyelim.


Resim-6

Devices ekranında yeniden adlandıracağınız cihazları seçebilirsiniz. (Bu işlem için en fazla 100 cihaz seçebileceğinizi unutmamalısınız.) Yeniden adlandıracağınız cihazları belirledikten sonra Next butonu ile ilerleyebilirsiniz. Review + Create ekranında yaptığınız işlemleri gözden geçirip, Create butonu ile Rename işlemini oluşturabilirsiniz.

Sizlere şimdiye kadar Intune ortamında bulunan Windows 10 cihazlarınızı custom policy yapıları kullanarak, manuel olarak portal üzerinden ve toplu olarak cihazlarınızı nasıl yeniden isimlendirebileceğiniz konusunda bilgi vermeye çalıştım umarım faydası olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Microsoft Intune, Mobile Device Management, Mobile Application Management, Accounts Configuration Service Provider, Configuration Service Provider, Hybrid Azure Active Directory Join, Co-Management, Device Rename Policy, Bulk Device Action, Configuration Profiles, Rename Devices, Custom OMA-URI Policies

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü mezunuyum. 2010 yılından beri Bilgi Teknoloji sektörünün içerisindeyim. Şu anda Türkiye'nin önde gelen bankalarından birinde Sistem Uzmanı olarak çalışmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir