Microsoft Intune ile Windows 11 Yükseltmesi (Upgrade)
  1. Anasayfa
  2. Windows 11

Microsoft Intune ile Windows 11 Yükseltmesi (Upgrade)

0

Intune ile Windows 11 Yükseltmesi (Upgrade). BT yöneticileri Windows 11’e geçişi planlarken, Microsoft Endpoint Manager ve Intune kullanıyorlarsa sürecin bir Windows 10 güncellemesine ne kadar benzediğini fark edebilirler.

İşletim sistemi geçişleri her zaman çok zahmetli olsa da, Windows 10’dan Windows 11’e geçiş, uygun planlama ve araçlarla nispeten sorunsuz yapılmaktadır.

Microsoft Endpoint Manager ve Intune ile yükseltme

Toplu olarak Windows 11’e geçiş için tercih edilen araç Microsoft Endpoint Manager’dır, ancak Microsoft System Center Configuration Manager veya üçüncü taraf geçiş araçlarını kullanmak gibi başka seçenekler de vardır.

Bu örnekte, Microsoft Endpoint Manager’ın önemli bir parçası olan Microsoft Intune’u kullanacağız. Sistemdeki tüm yönetilen cihazların Intune’a taşınacak ve kaydedilecek şekilde ayarlandığını varsayıyoruz.

Windows 11 hazırlığının doğrulanması

Uç nokta cihazlarınızın Windows 11 için hazır olup olmadığını belirlemek için iki ana seçenek vardır. İlki, Microsoft Endpoint Manager Yöneticisi’ni kullanmaktır. Microsoft Endpoint Manager yönetici merkezini açın ve Windows yöneticisi olarak Reports sekmesini seçin. Ardından, Endpoint analytics seçeneğine tıklayın. Endpoint analytics’i ilk kez kullanıyorsanız Azure tarafından yönetilen cihazlarınız için etkinleştirmeniz gerekir.

Intune ile Windows 11 Yükseltmesi Resim-1

Aksi takdirde, Work from anywhere seçeneğine tıklayın. Bu rapor, yönetilen cihazların Windows 11 uyumluluğu hakkında bilgi verir.

Windows 11 hazırlığını değerlendirmek için diğer seçenek ise Donanım Hazırlığı PowerShell script’i kullanmaktır. Bu PowerShell script’i bir Google aramasıyla bulup indirebilirsiniz. Bu script, yönetilen sistemlerinizi analiz eder ve Windows 11’e hazır olma durumlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler sağlar. Script uyumluluk verilerini bir Excel tablosu veya kullanmaya karar verebileceğiniz başka herhangi bir uygulamaya alabileceğiniz sınırlandırılmış bir biçimde çıkarır (Aşağıdaki gibi).

Intune ile Windows 11 Yükseltmesi Resim-2

Donanım Hazırlığı PowerShell komut dosyası yerel olarak çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle günlük sonuçlarının otomatik olarak merkezi bir konuma gitmesi için onu değiştirmeniz gerekir. Ayrıca, hedef sistemlerinizi komut dosyasını çalıştırmaya zorlamak için bir script oluşturmanız gerekecektir.

Windows 11 Özellik güncelleştirmesi (Feature update)

Windows cihazlarını yönetmek için Microsoft Intune kullanan kuruluşlarda, muhtemelen Windows 11 geçiş süreci tanıdık gelecektir. Bunun nedeni, Microsoft Intune’un Windows 10’dan Windows 11’e geçişleri temelde Windows 10 özellik güncellemeleri olarak ele almasıdır. Geçmişte Windows 10’a özellik güncelleştirmeleri uygulamak için Microsoft Intune kullanmış olan BT yöneticileri, geçiş sürecinin büyük ölçüde aynı olduğunu görecektir.

Başlamak için Microsoft Endpoint Manager yönetim merkezini açın ve ardından Device sekmesine tıklayın. Bu, Enrollment Status panosunu görüntüler.

Intune ile Windows 11 Yükseltmesi Resim-3

Search kutusunun hemen altında görüntülenen bir dizi seçenek varıdr. Bu bölümünde bulunan Feature Updates for the Windows 10 and Later sekmesini seçin. Bu sizi Feature Updates ekranına götürecektir.

Intune ile Windows 11 Yükseltmesi Resim-4

Create profile düğmesine tıklayın. Konsol sizi Deployment Settings ekranına götürecektir. Bu ekranda yapmanız gereken ilk şey, tanımladığınız Windows Feature Updates için bir isim ve isteğe bağlı bir açıklama girmenizdir.

Feature Update ekranı

Bu adım isteğe bağlı olsa da, özellik güncelleme dağıtımının ne yaptığını, kime uygulandığını, ne zaman kullanıma sunulacağını ve ilgili diğer ayrıntıları özetleyen ayrıntılı bir açıklamanın girilmesi tavsiye edilir.

Intune ile Windows 11 Yükseltmesi Resim-5

Özellikle büyük bir kuruluşta, zaman içinde birçok özellik güncelleme dağıtımını yapabilirsiniz, bu nedenle bu güncellemeleri birbirinden ayırmak önemlidir.

Feature Updates için bir isim ve açıklama girdikten sonra, bir sonraki adım dağıtmak istediğiniz Feature Updates’i belirtmektir. Windows 11 seçeneğini seçtiğinizden emin olun.

Resim-6

Konsoldan Windows 11 özellik güncelleme seçeneğini seçtiğinizde, toplu lisans yoluyla zaten bir Windows lisansınız olduğunu veya Windows için Microsoft lisanslama koşullarını kabul etme yetkiniz olduğunu belirten bir uyarı mesajı alırsınız. Bu uyarı mesajına her hangi bir şey yapmanıza gerek yoktur, ancak gerekli lisanslara sahip olduğunuzdan emin olmanız önemlidir.

Bir sonraki adım, rollout seçeneğinizi seçmektir. Bu, özellikle Windows 11’i dağıtmak istediğinizde Intune’a iletmek anlamına gelir. Uygulama size üç seçenek sunar.

  • Güncellemeyi mümkün olan en kısa sürede kullanılabilir hale getirin.
  • Güncellemeyi belirli bir tarihte kullanılabilir hale getirin.
  • Güncellemeyi kademeli olarak kullanılabilir hale getirin.

Üçüncü seçenek, sınırlı bant genişliğine veya kullanıcıları desteklemek için sınırlı yeteneğe sahip kuruluşlarda kullanışlıdır. Windows 11’i aşamalı olarak kullanıma sunmayı seçerseniz, Intune, kullanıma alma işlemi için başlangıç ve bitiş tarihlerini ayarlamanıza ve dağıtımları bu tarihler arasında mümkün olduğunca eşit bir şekilde kademelendirmenize olanak tanır.

Resim-7

Assignments

Seçimlerinizi yaptıktan sonra Next’e tıklayın, Assignments ekranı görüntülenecektir. Yükseltmeyi hangi kullanıcıların ve cihazların alacağını burada belirtebilirsiniz. Atamalar, geçiş sürecine çok fazla esneklik kazandıran grup bazında yapılır.

Örneğin, bazı kuruluşlar her seferinde bir departman geçişini tercih eder. Benzer şekilde bir kuruluş, Windows 11’i kuruluşun tamamına sunmadan önce Windows 11’i ileri düzey kullanıcıların olduğu bir  gruba atar. Sonra ise bu grup’a pilot dağıtım gerçekleştirir. Bu adıma geçmeden önce Windows 11 geçişinizi planlamış olmanız önemlidir.

Resim-8

Intune, grupları geçişe dahil etmenize ve hariç tutmanıza izin verse de, hangi grupları belirttiğinize dikkat etmelisiniz. Statik ve dinamik grup desteği ile kullanıcı gruplarına veya cihaz gruplarına güncelleme atayabilirsiniz.

İşiniz bittiğinde Next’e tıklayın ve Intune sizi Review + Create ekranına götürecektir. Bu ekran, seçtiğiniz seçeneklerin bir özetini görüntüler. Bu ekran aslında yapılandırmanızın bir özetidir, çoğunlukla bu ekranı görmezden gelip devam ederiz. Fakat bir dakikanızı ayırıp her şeyin doğru yapılandırılmış olduğundan emin olmanızı öneririz. Kontrollerinizi tamamladıktan sonra Create düğmesine tıklayın. Bu süreç sonrası Intune yeni Feature Updates’i oluşturacaktır.

Bu yazıda Intune ile Windows 11 Yükseltmesi nasıl yapılır konusuna değindik.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hakan Toğuş, 1978 yılında Istanbul'da doğdu. Kocaeli üniversite Bilgisayar Mühendisliği mezunudur. 2001 yılından beri sektörde birçok firmaya danışmanlık vermiş olan Hakan, uzun yıllar Türkiyenin önde gelen firmalarında Sistem Yöneticiliği yapmıştır. Şu an Global bir fimada halen Sistem ve Network yöneticiliği yapmaktadır. Uzmanlık alanı olan Hyper-V, Windows Server, Microsoft System Center Ürün Ailesi, Exchange Server, Skype For Business, EM+S, OMS, Office365, Azure ve bilişim teknolojilerinin önde gelen diğer üreticileri olan Dell & EMC,  Veeam Backup & Replication, VMware Virtualization, Cisco Routing & Switching, HP Server & Storage & Switching,  konularında birçok özel sektör kuruluşuna projeler gerçekleştirmiştir

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir