Microsoft Intune ile Uygulama Dağıtımı (Bölüm-1)
0

Microsoft Intune Windows 10 cihazlarda çeşitli uygulama türlerini ve dağıtım senaryolarını desteklemektedir. Bu yazımda sizlere .msi uzantılı uygulamaları Intune ortamında kullanıcılarınıza nasıl dağıtacağınız hakkında bilgi vereceğim. Microsoft Intune ortamında uygulama dağıtımı konusu bu yazı serisi içerisinde iki farklı dağıtım senaryosunu kapsayacak şekilde hazırlandı. Windows 10 cihazlarına .msi uzantılı ya da .exe uzantılı uygulama dağıtımı Windows 10 Home sürümü hariç diğer bütün sürümlerde desteklenmektedir. Intune ortamlarında uygulama dağıtımı yazısı içerisinde Microsoft Teams yazılımını kullanıcılarınıza nasıl dağıtmanız gerektiği hakkında bilgi vereceğim. Microsoft Teams yazılımını isterseniz Microsoft Office 365 Pro Plus içerisinde seçerek dağıtabilir ya da Teams’in kurulum dosyasını bir uygulama paketi haline getirip Office 365 paketinden bağımsız olarak da dağıtabilirsiniz. Burada bir noktaya değinmem gerekirse; Office 365 Pro Plus paketi ve Teams paketini iki ayrı paket olarak Microsoft 365 Apps olarak dağıtmamalısınız. İki yazılımı farklı Microsoft 365 Apps olarak dağıtırsanız kurulum işlemleri birbiri ile çakışacaktır. Uygulamaların çalışma sağlığı açısından yapmamınızı öneriyorum. Teams uygulamasını dağıtmadan önce Microsoft Teams Desktop istemcisini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

http://aka.ms/teams64bitmsi & http://aka.ms/teams32bitmsi

Kullanıcıların işletim sistemi sürümüne göre ilgili dosyayı seçip indirebilirsiniz.

Microsoft Endpoint Manager Admin Center ekranında Apps bölümünü seçip gelen ekranda By Platform altında Windows seçeneği seçip ilerleyin. Karşınıza gelen Windows | Windows App bölümünde “+ Add” butonuna tıklayın.


Resim-1

Select app type bölümünde, App Type içerisinde, Other başlığının altında Line-of-business app seçeneğini kullanarak .msi uzantılı dosyaların dağıtımını yapabilirsiniz. Teams uygulaması .msi uzantılı bir dosya olduğundan kurulumu bu şekilde yapacağım.


Resim-2

Line-of-business app seçeneğini seçtikten sonra ekranın alt kısmında duran “Select” butonu ile ilerleyebilirsiniz.


Resim-3

Add App ekranının App Information bölümünde “Select app package file” seçeneği ile .msi uzantılı dosyayı Microsoft Endpoint Manager Admin Center ortamına upload edebilirsiniz. Upload işlemini tamamladıktan sonra Next butonu ile ilerleyebilirsiniz.


Resim-4

İlgili dosyayı upload ettikten sonra Name kısmında uygulama adını, Description kısmında ise uygulamaya ait kısa bir tanım bilgisini, Publisher bölümünde uygulamayı yayınlayan firmanın adını, Ignore app version seçeneği ile uygulama sürümünü yoksayabilirsiniz. Uygulama geliştiricisi tarafından otomatik olarak güncellenen uygulamalar için bu seçeneği “Yes” olarak ayarlayabilirsiniz.


Resim-5

Command-line arguments alanında normal MSI/EXE kurulum parametrelerinizi girebilirsiniz. Kullanıcı arayüzü olmadan sessiz bir kurulum gerçekleştirebilir ve uygulama kurulumunu izleyebileyeceğiniz log dosyası yaratabilirsiniz.

Category bölümünde kullanıcılara dağıtılan uygulamaların kategorisini belirleyebilir, Show this as a featured app in the Company Portal seçeneği ile dağıtılan uygulamaların durumunu Company Portal üzerinden takip edebilirsiniz. Uygulamaya ait Information URL veya Privacy URL bilgilerini girebilirsiniz. Son olarak Logo bölümünde dağıtılan uygulamaya ait logosunu belirleyebilirsiniz. Tüm konfigürasyonları tamamladıktan sonra Next butonu ile ilerleyebilirsiniz.

Scope Tags ekranında RBAC yapılandırması ile rol bazlı yetkilendirmeler yapabilirsiniz. İlgili Scope Tag işlemini tamamladıktan sonra Next butonu ile ilerleyelim. Assignment bölümünde ilgili politikayı hangi cihaz grubuna atamak istiyorsanız o grubu seçmelisiniz. İlgili grubu seçip, Next butonu ile ilerleyelim. Review + Create ekranında ilgili politika oluşturma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Microsoft Teams yazılımını Windows 10 cihazına gönderdikten sonra cihaz içerisinde “C:\ProgramFiles(x86) kalsöründe Teams Installer adında bir klasör oluşacaktır. (64 bit veya 32 bit sürümünü yayınlasa da fark etmez.)

Kullanıcı bu cihazda bir sonraki oturum açılışında bu Installer yapısı otomatik olarak çalışacak ve Microsoft Teams uygulaması kullanıcı profiline yüklenecektir.


Resim-6

Faydalı Olması Dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Microsoft Intune, Microsoft Endpoint Manager Admin Center, Microsoft 365 Apps, Microsoft Office 365 Pro Plus, Line-of-business app, Application Deployment, MSI Deployment, Windows MSI line-off-business-app, Company Portal

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 4
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü mezunuyum. 2010 yılından beri Bilgi Teknoloji sektörünün içerisindeyim. Şu anda Türkiye'nin önde gelen bankalarından birinde Sistem Uzmanı olarak çalışmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir