Microsoft Intune ile Mobil Cihaz Yönetimi
0

Microsoft Intune, kullanıcılarına, mobil cihaz yönetimine (Mobile Device Management) ve mobil uygulama yönetimine (Mobile Application Management) odaklanan bulut tabanlı bir hizmet sunmaktadır. Günümüzde mobil cihazların sayısı gün geçtikçe artmakta olup beraberinde getirdiği yönetim zorluğu konusu da sistem yöneticileri için ayrı bir efor anlamına gelmektedir. Tam bu noktada Microsoft Intune, kullanıcılarınız nerede olursa olsun kullanıcılarınıza ait cihazları yönetebilme olanağını da sizlere sunuyor. Mobil durumda olan kullanıcılarınızın yönetilebilmesinin yanı sıra, bu durumdaki cihazlara kurumunuzun belirlediği yazılımları da kolayca kurabilir hale geliyorsunuz.


Resim-1

Günümüzde şirket verilerinin güvenliği oldukça önem arz ediyor. Kullanıcıların cihazlarında bulunan verilerin herhangi bir sebep ile şirket dışına sızması kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle cihazın kaybolması ya da çalınması durumunda kurumsal verilerinizin korunması konusu da oldukça önem arz ediyor. Bu noktada çalınan ve kaybolan cihazların içerisindeki veriyi Microsoft Intune ile kolaylıkla silebilirsiniz.


Resim-2

Günümüzde sistem yöneticileri için en çok zaman alan konulardan birisi de Windows güncelleştirmeleridir. Windows Update for Business, Microsoft’un Windows 10 ile birlikte sunduğu yeni özelliklerden biridir.

Windows Update for Business, System Center Configuration Manager’ın sunduğu tüm esnekliği sağlayan ve Windows 10’nun güncellenmesi için basit bir yaklaşım getirmektedir. Microsoft Intune ile beraber gelen Windows Update for Business (WufB) yapılandırması ile, son kullanıcılarınızın cihazlarındaki güncelleme işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz.


Resim-3

Kişisel cihazlarda kurumsal hesapların kullanılması durumunda çeşitli güvenlik zaafiyetleri ortaya çıkmış ve veri kaybı ihtimalleri artmıştır. Microsoft Intune ile beraber gelen Windows Information Protection özelliği ile cihazlarda şirket verileri ve kişisel verilerin ayırt edilebilmesini ve veri güvenliğinin arttırılmasını sağlayabilirsiniz.


Resim-4

Microsoft Intune ile birlikte sadece Windows veya Linux cihazlarının yönetiminin haricinde IOS ve Android cihazlarınında merkezi olarak yönetilmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin kullanıcıların IOS cihazlarında ekran görüntüsü almasını engelleyebilir, kurumunuzun belirlediği şifre ayarlarını kullanıcılarınıza uygulayabilir veya jailbreak işlemi yapılmış IOS cihazların Intune ortamına kaydedilmesinin engellenmesi gibi işlemleri kolayca yapabilirsiniz.


Resim-5

Microsoft Intune ile birlikte Windows 10 ve üzeri cihazları, IOS veya IPAD cihazları, Android işletim sistemine sahip cihazlarda farklı uyumluluk ayarlarını yapılandırabilirsiniz. Her platform için ayrı ayrı uyumluluk politikaları oluşturup bu uyumluluk ayarlarını kullanarak kurumunuza ait kaynakların korunmasını sağlayabilirsiniz.



Resim-6

Cihaz yönetimleri konusunda bazı durumlarda sistem yöneticileri olarak System Center Configuration Manager (SCCM) ve Intune arasında seçim yapmak durumunda kalabilirsiniz. İkisi benzer görünse de, hizmet ettikleri amaçlar da farklılık göstermektedir.

System Center Configuration Manager (SCCM), büyük ölçekli sistemleri yönetmek için klasik bir çözümdür. Microsoft Intune’da ise yerel bir altyapıya ihtiyaç bulunmamaktadır. Ancak bir Azure Active Directory gereksinimi bulunmaktadır. (Çoğunlukla yerel Active Directory’deki veriler buraya senkronize edilir.) Microsoft Intune uygulaması için, altyapı ve bakım işlemleri gerekmez çünkü Intune Microsoft tabanlı bir bulut uygulamasıdır. System Center Configuration Manager (SCCM), genellikle şirket ağındaki sunucular üzerinde çalışmaktadır. System Center Configuration Manager (SCCM), Windows Server’ları yönetebilir ancak Microsoft Intune yalnızca Windows istemci sistemlerini desteklemektedir. System Center Configuration Manager (SCCM), Internet bağlantısı olmayan sistemleri yönetmek için kullanılabilirken, bu durum Microsoft Intune tarafı için geçerli değildir.

Bazı durumlarda hem System Center Configuration Manager (SCCM) hem de Microsoft Intune çözümlerinden yararlanabilirsiniz. Co-Management yönetim methodu ile hem SCCM hem de Intune tarafından eş zamanlı yönetim sağlayabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda bu yazı serisi içerisinde Co-Management entegrasyonuna da değineceğim.


Resim-7

Geleneksel olarak BT uzmanları son kullanıcılara dağıtılacak cihazları kullanıma hazır hale getirirken birçok konuda efor sarf etmektedirler. Intune, Windows Autopilot teknolojisi ile son kullanıcıların cihazlarını kullanıma hazır hale getirilmesi oldukça kolay hale geliyor. Windows Autopilot, ilk dağıtımdan kullanım ömrünün sonuna kadar hem BT hem de son kullanıcılar için Windows cihaz yaşam döngüsünü basitleştirmektedir.


Resim-8

System Center Configuration Manager (SCCM) ve Microsoft Intune’un seçimi konusunda her birinin etkili ve stratejik olarak nasıl kullanıldığını bilmelisiniz. Mevcut kullanım senaryonuza göre yönetim stratejinizi belirleyip bu planlama doğrultusunda seçtiğiniz uygulama ile ortamlarınızı yönetebilirsiniz.

Microsoft Intune işlemleri konusunda bu kadar bilgi verdikten sonra ilerleyen zaman içerisinde Intune yazı serisi içerisinde kullanabileceğiniz birçok yararlı politika ve ayarlardan bahsedeceğim. Temel kullanım senaryolarının yanı sıra, son kullanıcılarınıza ait birçok işlemin otomatik olarak yapılmasını sağlayarak Intune ortamlarınızın otomatikleştirmesi konularında da sizlere elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

Microsoft Intune içerisinde diğer bir önemli konu da lisans konusudur. Microsoft Intune yapılandırmalarınızı karşılamak için aşağıdaki lisanslardan herhangi birine sahip olmanız yeterli olacaktır.

  • Microsoft 365 E5
  • Microsoft 365 E3
  • Enterprise Mobility + Security E5
  • Enterprise Mobility + Security E3
  • Microsoft 365 F1
  • Microsoft 365 F3
  • Microsoft 365 Business Premium
  • Microsoft 365 Government G5
  • Microsoft 365 Government G3

Faydalı Olması Dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Microsoft Intune, Mobile Device Management, Mobile Application Management, Wipe, Fresh Start, Windows Update for Business, System Center Configuration Manager, Windows Information Protection, Compliance Policy, Azure Active Directory, Co-Management, Windows Autopilot

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 4
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 1
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü mezunuyum. 2010 yılından beri Bilgi Teknoloji sektörünün içerisindeyim. Şu anda Türkiye'nin önde gelen bankalarından birinde Sistem Uzmanı olarak çalışmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir