0

MDT 2010 ile Windows 7 deployment makalelerimize devam ediyoruz.

Şimdiye kadar yaptığımız işlemleri hatırlamak gerekirse;

1- WAIK 2.0, WDS ve MDT 2010 kurulumları (Kurulumlar default adımlarla yapılmıştır.)

2- MDT üzerinde Deployment Share oluşturulması

3- Dağıtım yapılacak işletim sistemi kurulum dosyalarının (Windows 7) MDT içerisine aktarılması

4- WDS içerisinde Deployment Share içinde bulunan Boot imajlarının alınması

5- DHCP’de 66 ve 67 numaralı seçeneklerin WDS’i işaret edecek şekilde konfigure edilmesi

6- Temiz Kurulum için Task Sequence oluşturulması

Bu aşamada artık ağdan boot edebilme özelliği olan bir istemci bilgisayara Windows 7 işletim sistemini MDT aracılığıyla kurabiliriz. Bunun için istemci bilgisayarda eğer gerekliyse BIOS ayarları içerisinde ağdan boot etme özelliğini etkinleştirmelisiniz. İstemci bilgisayarı başlatıyoruz ve ilk açılış ekranında ağdan boot etmesini sağlıyoruz. (Genellikle F12 tuşuna basarak ağdan boot edilebilir.) Eğer DHCP ve WDS yapılandırmanızda herhangi bir sorun yoksa istemci DHCP’den IP alacak, WDS’e yönlendirilecek ve WDS üzerindeki boot imajını kullanarak boot edecektir.

MDT 2010
Resim-1

Boot işlemi tamamlandığında boot imajı bilgisayarı MDT üzerindeki Deployment Share’e yönlendirecektir ve kurulum için kullanılacak sihirbaz başlayacaktır. Sihirbazda yeni bir işletim sistemi kurmak istediğimiz için Run the deployment wizard to install a new operating system seçeneği ile devam ediyoruz. Bu ekranda isterseniz kurtarma ya da yedek geri yüklemek için Recovery Wizard’ı çalıştırabilir ya da komut satırına geçebilirsiniz. İsterseniz sihirbazda kullanacağınız klavye dilini değiştirebilir ya da statik bir IP adresi belirleyebilirsiniz.


Resim-2

Bir sonraki adımda Deployment Share’e bağlanmak için kullanılacak kullanıcı bilgileri bizden istenmekte. Deployment için özel bir kullanıcı hesabı oluşturabileceğiniz gibi isterseniz Domain Admin bilgilerini de kullanabilirsiniz.


Resim-3

Karşımıza gelen Select a task sequence to execute on this computer ekranında istemci de çalıştırılacak Task Sequence’ı seçeceğiz. Şu anki yapılandırmamızda sadece tek bir TS var ve o da listelenmekte. Birden fazla TS olsaydı tümü bu listede görebilecektik. Nasıl TS oluşturulabileceği ile ilgili bir önceki makalemi inceleyebilirsiniz.


Resim-4

Bir sonraki ekranda kurulacak işletim sisteminde ki bilgisayarın ismini belirliyoruz. Peki aklımıza şu soru gelebilir, bilgisayar isimlerini otomatik olarak verdirebilir miyim? Cevap evet ancak yöntem pek kolay değil. Bilgisayar isimlerinin otomatik alınabilmesi için öncelikle MDT üzerine SQL kurulması, sonrasında kurulum yapılacak tüm bilgisayarların MAC adreslerinin alınması ve SQL veri tabanında bir isimle eşleştirilmesi gerekmektedir. Yapılabilir bir işlemdir ancak pek kolay dğeildir, bu sebeple bu konuya şimdi ya da sonraki makalelerimde değinmeyeceğim.


Resim-5

Sonraki aşamada kurulacak bilgisayarın bir etki alanı üyesi olup olmayacağını belirliyoruz. Tercih tamamen sizin, eğer etki alanına üye olmasını isterseniz yetkili kullanıcı hesabını ve parolasını yazarak üye yapabilirsiniz. Ben Workgroup ile devam ediyorum.


Resim-6

Specify whether to restore user data ekranında eğer kullanıcının daha önceden MDT ile alınmış yedeği varsa ve bunu geri yüklemek istiyorsanız, alınan yedeğin bulunduğu konumu yazmalısınız. Yedeğim olmadığı için ben direkt olarak devam ediyorum.


Resim-7

Bir sonraki ekranda kurulacak işletim sisteminin ve o işletim sisteminde kullanılacak bölge ve klavye dili ayarlarını seçiyoruz.


Resim-8

Bir sonraki ekranda kurulacak işletim sisteminin saat dilimini belirliyoruz. Özellikle bir etki alanına üye olacaksanız dikkatli olunması gereken bir ayar.


Resim-9

Specify whether to capture an image ekranında kurulacak olan işletim sisteminin kurulum bittikten sonra referans olarak kullanılması için bir imajının alınıp alınmayacağı soruluyor. Ben imaj almayacağım çünkü sonraki makalelerimde bu konuyu daha ayrıntılı inceleyeceğiz. Ama aynı zamanda imaj almak isterseniz imaj alınacak ağ konumunu belirtmeniz gerekmektedir.


Resim-10

Bir sonraki ekranda kurulacak işletim sisteminde BitLocker özelliğinin kullanılıp kullanılmayacağını belirtebiliyoruz, ben BitLocker özelliğini kullanmayacağım. Tercih yine sizin.


Resim-11

Sihirbazın son ekranı ile karşı karşıyayız, bu ekranda bundan önceki sayfalarda yaptığımız ayarların bir özetini bulacağız. Eğer değiştirmek istediğimiz bir şey yoksa BEGIN butonuna basarak yüklemeye başlayabiliriz.


Resim-12

Evet, artık kurulum başladı. Bundan sonraki aşamada belirttiğimiz ayarlara göre her şey otomatik olarak ilerleyecek ve kurulum tamamlanacak. Bu ensada bilgisayar bir kaç kez kapanıp açılacaktır.


Resim-13


Resim-14


Resim-15

Kurulum tamamlanıp masaüstü görüntülendiğinde çalıştırmış olduğunuz TS’nin sonuç özetini ve işlem sonucunu göreceksiniz. Eğer kurulumda bir hata olduysa burada görüntülenecektir. Görüldüğü üzere herhangi bir hata ile karşılaşmadan kurulum tamamlandı. Arka plandaki Bilgisayarım ekranına dikkat ederseniz MDT üzerindeki Deployment Share’in ağ sürücüsü olarak eklendiğini göreceksiniz. TS özet ekranında FINISH butonuna bastığınızda bu ağ sürücüsüyle olan bağlantı otomatik olarak silinecektir.


Resim-16

Başarıyla kurulumumuzu tamamlamış bulunmaktayız. Artık kullanıcı tarafında işletim sistemi kullanımıa ve hizmet vermeye hazır. Tabi ki burada dikkat çekici iki nokta var.

1- Kurulumumuza hiç 3. parti uygulama eklemediğimiz için tamamen boş bir işletim sistemi ile karşı karşıyayız.

2- MDT kullanmamıza rağmen kurulum sırasında bilgisayar adı, klavye, tarih-saat, etki alanı üyeliği gibi bir çok soru cevaplamak zorunda kaldık. Sonuçta bunları zaten normal Windows 7 kurulumunda da cevaplıyoruz, o zaman MDT’nin farkı nedir?

Bundan sonraki makalelerimde bu iki soruyu/sorunu çözmek için “Nasıl Referans bilgisayar imajı alınır?” ve “MDT Task Sequence kurulum adımları nasıl özelleştirilebilir?” sorularının cevaplarını vereceğim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1979 İstabul doğumludur. İşletme lisans eğitiminden sonra Yaşar Factoring’de sistem uzmanı olarak çalışmaya başlamıştır. IT sektöründe birçok farklı firmada (Bilge Adam, Microsoft, Netaş, Sentim, Aktifbank, Vodafone, Datamarket vb…) çalışmıştır. Kendisi halen Kuralkan Bilişim’de Microsoft ekibinin yöneticiliğini yapmaktadır. Ayrıca Microsoft MVP unvanına sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir