0

HP C-Class BladeSystem serverların network bağlantılarını ve serverlar üzerindeki mezzanine slot(expansion slot)’ları nasıl kullanılıyor hızları ve takabileceğimiz mezzanine kartları inceleyeceğiz.

Blade serverlar üzerinde embedded olarak gelen NIC interfaceler bulunmaktadır.NIC sayıları HH ve FH’a gore değişmektedir.HH serverlarda 2 adet ,FH serverlarda ise 4 adet embedded NIC bulunmaktadır.NIC interface haricinde başka bir NIC yada HBA eklemek istediğimizde mezzanine slotlar üzerinden mezzanine kartlar ile çıkışlar sağlanmaktadır.Embedded NIC’ler kendi hızları üzerinden çalışırlar ama önemli olan NIC interfaceler değil onları dış networke çıkarıcak olan Pass-trought yada Virtual Connect Modüllerin hızlarıdır.Server’ın embedded 10gb NIC olsa çıkışını yapıcağı Modülün hızı 1gb ise server 1 gb olarak çalışır.Serverlar ve Virtual Connect Modüller şasi üzerinde midplanede bulunan bir üzerinde sadece veri yolları bulunan bir plaka üzerinden haberleşirler.Bu plaka üzerinde hiç bir akıllı bir yapı olmaksızın üzerinde takılı olan serverlar,OA modülü,Virtual Connect modüller,Fanlar ve Power Supply ile tümleşik bir yapı ortaya çıkarmaktadır.Midplane üzerinde takılı olan tüm bileşenlerinin yönetimini OA modülü sayesinde yapılmaktadır.

Serverlar üzerindeki mezzanine slotlarında da bir hız ayarlaması söz konusudur.Genel olarak desktop mimarisinde karşılaştığımz PCI-Express kartları 4x,8x yada 16x çalışması gibi mezzanine slotlarında çalışabileceği bir sistemi vardır.

Altta gördüğünüz tabloda HH ve FH sunucular üzerindeki mezzanine slotların dağılımı ve hızlarını görebilirsiniz.

HH serverlar üzerinde 2 adet ,FH serverlar üzerinde iste 3 adet mezzanine slot bulunmaktadır.


Resim-1

Mezzanine 1 ve 2 iki server tipinde de aynı olduğu için öncelikle onlardan bahsedelim.

Mezzanine 1 4x hızda çalışıp üzerine Dual-port mezzanine kart takılabilir.

Mezzanine 2 ise 8x hızda çalışıp üzerine Dual port yada Quad Port mezzanine kart takılabilir.

Mezzanine 3 ise sadece FH serverlarda olup 8x yapıdadır.Mezzanine 2 gibi Dual yada Quad port mezzanine kart takılabilir.


Resim-2

Örnek olarak mezzanine slotlara takılan mezzanine kartların görünümü.Gördüğünüz üzere herhangi bir kablolama yada üzerinde değişiklik yapabileceğimiz bir opsiyon bulunmamaktadır.Yapısına bakılaraktan bu kart NIC yada HBA olabilirdi.Soket yapıları aynı şekildedir.Bu kartların dış dünya çıkışı ise midplane üzerinden İnterconnect Bay’lere aktarılacaktır.

Önceki makallerde gördüğümüz bilgileri kısa bir özet geçelim.


Resim-3

Enclosure’a göre değişkenlik göstererek C7000 üzerinde 16 adet HH yada 8 Adet FH,C3000 üzerinde ise 8 adet HH yada 4 adet FH server bulundurabiliyorduk.C7000 üzerinde 8 adet İnterconnect,C3000 üzerinde ise 4 adet İnterconnect bulunmaktadır.

Port Mapping:


Resim-4

Üstteki resimde 2 adet HH server’ın C7000 enclosure üzerindeki port mapping dağılımı gösterilmektedir.

Port mapping’e başlamadan önce şunu söylemeliyim,

Interconnect Bay1 ve Bay2 muhakkak Ethernet tabanlı bir Pass-trought modül yada Virtual connect modül olmak zorundadır.Peki Neden?

Çünkü default olarak gelen bir port mapping söz konusudur.Üstteki resimde Blade1 isimli makinenin Embedded NIC1 ve NIC2 ‘leri gördüğünüz gibi Interconnect Bay’lerden BAY1 Ve BAY2 şeklinde dağılım gösterir.(Tekrar bir hatırlatma yapmak gerekirse..Interconnect;Enclosure arka tarafında bulunan Pass-trought ve VC modülleri takttığımız slotların ismi.Virtual Connect;Interconnect Bay’lere taktığımız Ethernet yada Fibre Channell tabanlı serverların dış networklere çıkışını sağlayan modüllerdir.)

Mezzanine 1 için 4x çalışır ve dual port mezzanine kart takabiliriz demiştik.Blade1 makinesinden bakıcak olursak Mezzanine 1’in 1.portu IC 3(Interconnect) 2.portu ise IC4 ye gelmektedir.

Mezzanine 2 için 8x çalışır ve dual yada quad port kart takabiliriz demiştik.Blade 1 makinesinin mezzanine 2’in 1.portu IC5 ,2.portu IC6,3.portu IC7,4.portu IC8 üzerine map edilmiş durumdadır.

Resimde bulunan Blade9 makinesininde HH olduğunu ve aynı şekilde bir port mapping’e sahip olduğunu görebiliyoruz.

FH serverlar içinde benzer bir yapı söz konusudur.Fakat en baştada bahsetmiştim.FH serverlarda 4 adet embedded NIC ve Mezzanine 3 slottta bulunur.HH serverlar üzerinde uygulanan port maping’e bakıcak olursak şuanda ne boşta bir Interconnect Bay need bu portların çıkışını sağlayabileceğimiz bir yer var.


Resim-5

Üst tarafta görülen resimde FH serverların port maping’i resim edilmiş durumdadır.Embedded 1 ,2 ,Mezzanine 1 ve 2 için geçerli olan port maping FH içinde geçerlidir.

Embedded 3 ve 4 ,aynı şekilde IC 1 ve IC2 üzerinden çıkışı sağlanır.

Mezzanine 3 için 8x hızda olup quad port çalıştırabileceğini söylemiştik.Mezzanine3 ‘ün 1 .portu IC7,2.portu IC8,3.portu i IC5, 4.ise IC6 üzerinden çıkışı sağlanır.

Port maping ile ilgili bu bilgilerle alttaki resimi çok rahat çözümleyebilirsiniz.


Resim-6


Resim-7

C7000 ve C3000 üzerindeki port maping dağılımları bu şekildedir. NIC’ler ve onlara karşılık gelen İnterconnect Bay’lerinin dağılımlarını Label’ler eşliğinde takip edebilirsiniz.

Port Mapping konusunda anlaşılması gereken asıl konu server içerisinde bulunan portları aktif etmek istersem hangi interconnect ‘e modül takmam gerekir.Mezzanine slot nedir?Ne amaçla kullanılır?Hangi hızlara sahiptir ve o slotlara dual yada quad port takılabilirmi sorularını cevap olucak bir konularını ele aldık.Sonraki makalelerde Virtual Connect Manager üzerinden yönetimleri ele alacağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.hp.com

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Ercan ERGEN, önlisans eğitimini Gazi Üniversitesi Bilgisayar Teknoloji ve Programlama bölümünü bitirmiştir.Lisans eğitimine Anadolu Üniversitesi İşletme bölümde devam etmektedir.2005 yılından beridir sektör içerisinde farklı görevlerde yer almıştır.İstanbul Bilişim firmasında Bilgi İşlem uzmanı olarak 1,5 yıl görevini yerine getirmiştir. Daha sonra BilgeAdam Bilgi Teknolojileri Akademisinde Bilgi İşlem Uzmanı ve BilgeAdam Kurumsalda Bilgi İşlem Sorumlusu olarak devam etmiştir.Şuanda BilgeAdam Kurumsalda Server&Storage Danışmanı olarak çalışmaktadır. 2007 yılından beri bu görevine devam etmekte olan Ercan ERGEN, Comptia, HP, Vmware,Symantec gibi üreticilere ait ürünlere ilişkin eğitim ve seminer vermiştir. Microsoft Certified Trainer(MCT),HP Certified Instructor(HPCI),Symantec Certified Specialist(SCS), Microsoft Certified System Engineer(MCSE S M), Microsoft Certified System Administrator(MCSA S M), Microsoft Certified IT Professional(MCITP), Microsoft Certified Technology Specialist(MCTS), HP Accredited Platform Specialist(APS), HP Accredited Integration Specialist(AIS), HP Accredited System Engineer(ASE) ,Vmware Certified Profesional (VCP)...vs. gibi sistem yöneticiliği ve eğitmenlik sertifikaları bulunmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir