Gatekeeper Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Apple

Gatekeeper Nedir?

0

Apple, yıllardan beri elindeki iki ana platform olan macOS ve iOS‘u birbirlerine yaklaştırmak konusunda çok çaba sarfetti. Önce macOS‘un iyi özelliklerini iOS‘ta görmeye başladık. İlerleyen yıllarda ise tam tersi olmaya başladı.

Apple’ın 2008 senesinde yayınladığı iOS SDK‘sının ilk gününden itibaren çok sıkı denetim altında tuttuğu ana alan ise uygulama yönetimi oldu. Apple uygulamaları zapturapt altında tutabilmek adına iki temel denetim mekanizması kullandı:

  • Tek uygulama yükleme merkezi olarak AppStore: Apple 2008 senesinde zor olan yöntemi seçerek “benim cihazlarıma her yerden uygulama yüklenemesin. Ben bütün uygulama akışının ortasında duracağım ve böylece iOS cihazların stabil bir şekilde çalışabilmesini garanti edeceğim” dedi.
  • Application Sandboxing: Bu adı pek popüler olmayan özellik sayesinde herhangi bir geliştirici tarafından hazırlanan ve Apple denetiminden geçerek AppStore‘a kabul edilen uygulamalar dahi cihaz üzerinde istedikleri gibi at koşturamaz. Uygulamalar sistem kaynaklarına ve kullanıcı verilerine ancak belirli izinler dahilinde erişim yetkisine sahip olabilirler. Örneğin varlık sebebi fotoğraf çekmek olan bir uygulama, cihazın kamerasına erişebilmek için önce kullanıcının onayını almak zorundadır.

Bunun gibi özellikler iOS‘u 10 seneden fazla bir süredir korudu. Ve diğer mobil platformların asla erişemeyeceği bir kullanılabilirlik seviyesine ulaştırdı.

Mac tarafına dönüp baktığımızda işler biraz değişiyor. Bugün kullandığımız macOS‘un temelleri 1984 senesindeki orijinal Macintosh‘a hatta Apple’ın 70’lerin sonundaki kuruluş dönemine kadar gider. 2001 senesinde UNIX tabanlı MacOS X‘e geçmesi ile birlikte kemikleşmiş Mac kullanıcı grubunun alışkanlıklarını önemli derecede değiştirdi. Ancak yine de özellikle ileri seviye kullanıcılar her daim bilgisayarlarının sınırsız kişiselleştirilebilme gücünü kullanabildiler. Klasik MacOS döneminde de, MacOS X sonrasında da…

Tabi macOS‘a Apple’ın gözlüğü ile bakınca sınırsız kişiselleştirebilme yeteneği, potansiyel olarak stabilite kaybı anlamına geliyor. Bu nedenle Apple yukarıda da değindiğim gibi iOS‘tan öğrendiklerini Mac tarafına getirmeye başladı ve MacOS X 10.6.6‘dan itibaren AppStore‘u Mac tarafına da taşıdı. Amaç, iOS‘un stabilitesini Mac tarafına taşımak.

Mac AppStore‘un işletim sistemine dahil olması ile birlikte sözlük dağarcığımıza yeni bir tabir daha ekledi: Gatekeeper. Bu yolla Apple yapabildiği oranda Mac‘lere uygulama yükleme meselesini denetim altında tutmak istedi.

Bugün vardığımız nokta itibariyle, herhangi bir teknik bilgisi olmayan bir son kullanıcı, bilgisayarına sadece Mac AppStore ve Apple tarafından geliştirici sertifikasına sahip geliştiriciler tarafından hazırlanmış uygulamaları yükleyebilir durumda. Yani geliştiricisinin web sitesinden dağıtılan herhangi bir uygulama standart ayarlarla bir Mac‘e yüklenemez durumda.


Resim-1

Apple’ın sadece burada da durmayacağını söylemek kehanet de sayılmaz. Sandboxed uygulamalar macOS’a geldi bile. System Integrity Protection gibi teknolojiler sayesinde Mac‘leri de en az iOS aygıtlar kadar denetim altında tutmaya devam edecektir.

Tabi ki Gatekeeper‘ı pas geçmek mümkün (şimdilik). Bunu yapabilmek için bilgisayarınızda Administrator yetkisine sahip olmanız gerekiyor. Gatekeeper‘ı pas geçmek için iki yöntem bulunuyor.

  1. Açmak veya yüklemek istediğiniz bir uygulama için Gatekeeper uyarı ekranı ile karşılaşıyorsanız uygulamanın üzerine Ctrl tuşu ile tıklayın (ya da mouse kullanıyorsanız sağ tıklayın) ve açılan bağlamsal menüden Open komutu verin. Bu işlem sadece o an için Gatekeeper‘ı pas geçmenizi sağlayacaktır.


Resim-2


Resim-3


Resim-4

2. Eğer Gatekeeper‘ın dadılık hizmetinden ebediyen kurtulmak istiyorsanız bunun için Terminal (Macintosh HD/Applications/Utilities/Terminal.app) ile bir kod girmeniz gerekiyor. Terminal‘i açın ve sadece şunu yazın:

sudo spctl — master-disable

Bu kod, System Preferences > Security & Privacy > General bölümünde bulunan Allow Apps Downloaded From bölümüne “Anywhere” seçeneğini de ekleyecektir. Bu seçimi yaptıktan sonra Mac’inize istediğiniz kaynaktan uygulama yükleyebilirsiniz. Kodu yazmak ile ilgili küçük bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu makaleyi kaleme aldığım ortamı yanyana iki adet tire (-) karakteri kullanıldığında bunu uzun tek bir çizgiye çeviriyor. Kod üzerinde spctl’den sonra bir tane boşluk ve arkasından iki tane tire karakteri geliyor.


Resim-5

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Apple,Gatekeeper,Macos,Security,Application,Gatekeeper nedir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Melih Sancar, 1975 Diyarbakır doğumludur. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimini Mersin’de tamamladıktan sonra İstanbul’a yerleşerek çalışma hayatına başladı. 1998 yılından bugüne kadar Akademi İstanbul, Lasalle Academy, BilgeAdam, Yeditepe Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi gibi kurumlarda çalıştı. Halen kendi şirketi GetInfo Danışmanlık bünyesinde eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Apple teknolojileri, mobil cihaz yönetimi, kurumsal yayıncılık çözümleri gibi alanlarda uzmanlaşmıştır. Çeşitli yayınevlerinden yayınlanmış 4 kitabı, ve sektörel yayınlarda yayınlanmış onlarca makalesi bulunmaktadır. Melih Sancar, Apple, Adobe ve MobileIron gibi vendorlardan onlarca teknik sertifikaya sahiptir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir