Filevault Nedir? Bilgisayarınızda bulundurduğunuz verilerin güvenliğini sağlamak için kullanabileceğiniz en güvenlikli yöntem tüm diski şifrelemenize olanak sağlayan Filevault‘u kullanmaktır.
Güncel işletim sistemlerinin tümünüde (Lion (10.7) ve sonrası) Filevault‘un 2. versiyonu kullanılıyor. Apple’ın “Legacy Filevault” olarak adlandırdığı ilk sürümünde kullanıcılara ait Home klasörleri şifrelenmiş disk imajlarının içinde tutuluyordu. Filevault 2 ile tek tek Home klasörleri değil tüm disk şifreleniyor. Bu durum da beraberinde Filevault ile kullanıcı verilerinin yanısıra tüm uygulamaların, işletim sisteminin de şifreleneceği anlamına geliyor.
Filevault ile şifrelenmiş bir Mac‘i yeni kullanmaya başlayan bazı kullanıcılardan Filevault‘un bilgisayarın açılışını hızlandırdığı yönünde bazı yorumlar duyabilirsiniz. Çünkü kullanıcının bilgisayarın Power düğmesine basması ile Login ekranının kullanıcı karşısına gelmesi arasında çok kısa bir süre bulunur.
Bunun nedeni “bilgisayarın hızlanması” değil, işletim sisteminin yüklenmesi için gereken booter dosyalarının da Filevault ile korunan diskin içinde bulunmasıdır. macOS herşeyden önce, sizin bilgisayarı açmaya (daha doğrusu Filevault şifresini çözmeye) yetkili bir kullanıcı olup olmadığınızı sorgulayacak, doğru login bilgilerini girdiyseniz işletim sistemi açılmaya devam edecektir.
Buna karşılık Filevault ile şifrelenmemiş bir sistemde booter, kernel ve launchd gibi bileşenler yüklendikten sonra login ekranı kullanıcının karşısına gelir.
Benzer bir şekilde, herhangi bir klavye kısayolu ile Mac’inizi farklı açılış modlarından birinde (Recovery, Single User Mode gibi…) açmayı denediğinizde o açılış moduna geçmeden önce kendi kullanıcı bilgileriniz ile Filevault şifrenizi açmak için login ekranı ile karşılaşırsınız.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs: filevault, filevault nedir? macOS , Filevault login süreci