Fun With Docker – Jenkins Edition
  1. Anasayfa
  2. Container

Fun With Docker – Jenkins Edition

0

Docker son zamanların kaçınılmaz bir şekilde moda haline gelen teknolojisi, ben de işimin parçası olan Jenkins, Ansible, Elastic stack yapılarını Docker ile kendi ortamımda ayağa kaldırarak bazı testler yapmaya karar verdim. Bu sırada Jenkins için izlediğim yolu da sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle Docker for Windows için community (ce) edition ‘ı download ederek bilgisayarımıza kurmamız gerekiyor. https://www.docker.com/docker-windows

Docker for Windows kurulumunu tamamladıktan sonra geriye sadece kurmak istediğimiz imajı repositoryde aratmak kalıyor.

Ben CI ve CD akışlarımda kullanmak için Jenkins’i kurmayı tercih etmiştim. Sizinle de Jenkins için kurulum ekran görüntülerini paylaşıyorum.

Öncelikle komutlarımızı çalıştırabilmek için Powershell’i run as administrator moduyla açmalıyız.

Powershell açıldıktan sonra “docker pull jenkins” yazarak enter tuşuna basmamız Jenkins imajının indirilmesi için yeterli olacaktır.


Resim-1

Bu aşamada pull işleminin tamamlanmasını beklemeliyiz.


Resim-2

Pull tamamlandıktan sonra geriye çalıştırmak kalıyor sadece, işte bu kadar J

docker run -p 8080:8080 -p 50000:50000 jenkins


Resim-3

opps, her zaman o kadar kolay olmayabiliyor J Bende önceden Jenkins kurulu olduğu için doğal olarak 8080 portunu kullanmak istediğimde hatayla karşılaştım. Bu arada 8080 portunu kullanan uygulamayı bulabilmek için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.

$procID = netstat -ano | findstr 8080

$procID = $procID[0].Split(‘ ‘)[-1]

Get-Process -Id $procID


Bu seferlik Jenkins’i 8081 portuyla ile ayağa kaldıracağım.

Resim-4

Jenkins kurulum sırasında bizim için admin user oluşturarak parolasını consoleda gösterecek. Bu adım sırasında belirli  bir süre installation duraksıyor, paniklemeden bunu alarak uygun bir yere kaydetmeliyiz.


Resim-5

Voilà..Jenkins Docker üzerinde hizmete hazır. Jenkins kullanımı kolay bir open source uygulama, aynı zamanda birçok ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz esneklikte.

Uygun bir zamanımda Jenkins ile ilgili bir yazı yazabilirim umarım..


Resim-6


Bu arada Docker üzerinde Jenkins ile ilgili tüm detaylara https://hub.docker.com/_/jenkins/ sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Jenkins, Open Source, Docker, Docker for Windows, Jenkins pipeline, Ansible, Elastic stack, CI, CD

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Üniversite ve öncesindeki öğrenimimi İzmir’de tamamladım. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra IBTech ‘te System Administrator olarak kariyerime adım attım. Sonrasında yine IBTech içerisinde System, Database ve Application yönetimini aynı anda yapabildiğim kartlı ödeme sistemleri ekibinde görev aldım. Burada gerçekleştirdiğimiz altyapı otomasyon projelerinin de etkisiyle Intertech’te DevOps pozisyonunda kariyerime devam etme fırsatını elde ettim.Microsoft onprem ürünlerinden SCCM, SCO, Windows Server, Active Directory, Exchange ve SQL Server gibi temel ürünlerde adminlik yapmamın yanı sıra, Failover Cluster, Powershell gibi konularda da iş hayatımda önemli çalışmalarım ve tecrübelerim oldu.DevOps ‘un hayatıma girmesiyle de işler çok hızlı değişmeye başladı. Hızlıca CI/CD süreçlerinde kullanılan Microsoft TFS kullanmaya başlayarak, Open Source ürünlerle tanışma fırsatını yakaladım. Piyasada kullanılan Open Source ürünlerden Jenkins, Ansible, Docker, Kubernetes, Elastic Search, Logstash, Kibana ile uğraşma fırsatım oldu.Üniversiteden mezun olduktan sonra hiç bitmeyen yazılım merakım sayesinde ASP .Net, .Net Core, C# programlama dilleriyle geliştirmelerim oldu. Orta seviyede Groovy, başlangıç seviyesinde de Python dillerinde program ya da script geliştirebiliyorum, ileri derecede Powershell bilgisine sahibim. Önümüzdeki yıllarda Powershell ile ilgili Türkçe kaynaklar yayımlamayı, python bilgimi arttırarak, DevOps ‘un özellikle IaC alanında programlama diline bağımlı kalmaksızın geliştirmeler yapabilmeyi hedefliyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir