0

Exchange Server 2007 ile beraber birçok yeni rolümüz oldu. Kısaca bu rolleri Mailbox, Client access, Hub transport, Unified messaging ve Edge server olarak sıralayabilirim. Büyük organizasyonlarda her rolü ayrı bir sunucuda tutmak sayesinde sorun anlarında yapınızı tekrar çalışır hale getirmeniz eski Exchange sunucularına göre çok daha kolay. Peki biraz daha küçük organizasyonlarda daha az sunucuya tüm rolleri kurmak ne kadar mümkün? Örneğin Exchange Server 2007’nin Edge Server rolünü mutlaka farklı bir sunucuya kurmanız gerekiyor. Bu şekilde dışardan gelen maillerin ilk olarak bu rol üzerindeki filtrelerden (Spam, Sender ID gibi…) geçirilip, içerdeki Mailbox rolünü tutan sunucuya yönlendirilmesi sağlanıyor. Default kurulumda Hub transport rolü ise sadece içerden dışarıya giden mailler için sizin tanımladığınız filtreleri kullanabiliyor. Peki yapınızda Edge Server rolünü kullanmayacaksanız, dışardan gelen mailler için Hub transport üzerinde filtreleme yapabilir misiniz?

Cevap tabiki, Evet. Fakat dediğim gibi default kurulumda bu filtreler Hub Transport rolünü tutan sunucuda açık şekilde gelmiyor ve arayüz (Exchange Management Console) kullanarak bu işlemi yapmamızda mümkün değil. İşlem için, Hub Transport sunucusu üzerinde %systemdrive%/Program Files/Microsoft/Exchange Server/Scripts klasöründeki Install-AntispamAgents.ps1’yi kullanmak ve sonrasında Microsoft Exchange Transport servisini yeniden başlatmak yeterli. İşlem sonrasında sunucu üzerine aşağıdaki filtreler eklenmiş oluyor.

·          Connection filtering

·          Content filtering

·          Sender ID

·          Sender filtering

·          Recipient filtering

·          Sender reputation

Bununla birlikte Attachment filtering isimli filtrenin Edge Server dışında bir sunucuda çalışması mümkün değil. Fakat Edge Server rolünü kullanmayacak yapılarda Microsoft’un çözümü, Microsoft Forefront Security for Exchange Server oluyor. İçerisinde yer alan File Filtering ile istediğiniz birçok filtreyi oluşturmanız mümkün. Microsoft’un kendi siteside dahil olmak üzere, anti-spam özeliklerini sadece Edge Server üzerinde önerdiği için hub transport üzerinde çalışmaya başlayacak filtreler ile ilgili döküman bulamamanız çok olası. Kişisel önerim edge server için varolan makaleleri referans alarak hub server’ınız üzerindeki filtreleri etkinleştirmeniz olacak. Artık Hub Transport sunucusunda bu bahsetttiğimiz filtreler nasıl etkinleştiriliyora gelelim.

Default olarak Hub transport üzerine spam filtering özellikleri gelmez ve kuracağınız bir exchange sunucunda şekil-1’deki görüntüyle karşılaşmanız olasıdır.


Şekil-1

1.    Exchange Management Shell’i kullanarak %systemdrive%/Program Files/Microsoft/Exchange Server/Scripts klasörüne gidelim.


Şekil-2

2.    Install-AntispamAgents.ps1 yazıp enter’a basalım.


Şekil-3

3.    Microsoft Exchange Transport servisini Restart-Service MSExchangeTransport komutu ile restart edelim;

Arayüze tekrar baktığımızda Anri-Spam başlığının geldiğini görebiliriz. Dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi, tüm filtrelerin default olarak aktif şekilde gelmesi. İkincisi ise, yapınıza uygun şekilde filtreleri düzenleyip sonrasında spam-filter’a takılan mailleri de belirli süreler ile izlemeniz.


Şekil-4

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

How to Enable Anti-Spam Functionality on a Hub Transport Server

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir