Exchange: Email’lere İmza veya Disclaimer (Yasal Bildirim) Ekleme
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Office 365

Exchange: Email’lere İmza veya Disclaimer (Yasal Bildirim) Ekleme

2

Yasal düzenlemeler, kişisel veya departmanlara yönelik ihtiyaçlar, şirkete ve işin yapılışına özgü gereksinimler, belli email’lerin ayrıştırılması isteği gibi etkenler doğrultusunda, email’lere imza, yasal uyarı, özel bildirim metni, alt bilgi ve/veya üst bilgi eklemeniz gerekebilir. Exchange’de “disclaimer” (yasal bildirim) mantığıyla bir “transport rule” konfigüre ederek, tüm veya belli kullanıcılarda geçerli olacak genel bir imza veya bildirim şablonu oluşturabilirsiniz.

Genel olarak bu konuda çok sayıda yazı ve rehber bulunmasına karşın, belli detayların gözden kaçabildiğini ve kullanıcıların özellikle şu iki soruyu sorduğunu sıklıkla görüyorum:

  • İmzaya veya yasal bildirime, göndericiye ait bilgiler spesifik ve dinamik olarak eklenebilir mi?
  • İmza kullanımı için kural oluşturulduğunda, söz konusu imza her yanıt ve iletimde email’e tekrar ve alt alta ekleniyor; bunun önüne geçilebilir mi?

Bu yazıda “nasıl yapılır” işlemlerinin ilgili adımlarında bu iki noktayla ilgili yönlendirmelere de yer vereceğim.

İmza veya Yasal Bildirimi “Transport Rule” ile Oluşturma

İmza veya yasal bildirim için “transport rule” oluştururken takip edilmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

1. Office 365 Yönetim Merkezinde, sol menüde “Yönetim Merkezleri”ni ve ardından “Exchange”i tıklayarak Exchange Yönetim Merkezine (http://outlook.office365.com/ecp) gidin.

2. Sol menüde “Posta Akışı”na ve ardından gelecek ekranda “Kurallar”a tıklayın.

3. Yeni kural oluşturmak üzere “+” ikonuna tıklayın ve “Bildirimleri uygula…” şablonuyla ilerleyin.


Resim-1

4. Kurala ayırt edici bir isim verin ve “Daha fazla seçenek” bağlantısını tıklayın.


Resim-2

5. “Şu koşulda bu kuralı uygula…” alanında, “[Tüm iletilere uygula]”, “Gönderen > Şirket içindedir/dışındadır > Şirket içindedir” gibi, gereksinime göre uygun kriteri seçin.


Resim-3

6. “Şunu yap…” alanının yanında “Metin girin…” bağlantısını tıklayın ve imza veya bildirim (disclaimer) olarak kullanmak istediğiniz metni girin. Bu alanda HTML ve CSS kodları kullanabilirsiniz. İzin verilen maksimum karakter sayısı 5.000‘dir. Ayrıca aşağıda listelediğim attribute’lardan faydalanarak her kullanıcıda özel olarak belli değerlerin çağrılmasını sağlayabilirsiniz. Her birinin çift yüzde (%%) işareti arasında kullanıldığına dikkat edin:

  • %%DisplayName%%: Görünen ad.
  • %%Title%%: Unvan.
  • %%Email%%: Email adresi.
  • %%PhoneNumber%%: Telefon numarası.
  • %%Department%%: Bölüm.
  • %%Company%%: Şirket.

Bu alanda kullanılabilecek attribute’ların (ADAttribute) tam listesine aşağıdaki makaleden ulaşabilirsiniz:
https://docs.microsoft.com/en-us/exchange/policy-and-compliance/mail-flow-rules/conditions-and-exceptions?view=exchserver-2019#property-types


Resim-4

7. Yine “Şunu yap…” alanında, “Metin girin…” bağlantısının yanındaki “Birini seçin…” bağlantısını tıklayın ve “Sarmala”yı seçin. Bu seçenek, bir sebeple kuralın bir email’e uygulanamadığı durumlarda, email’in yeni bir “envelope” ile sarmalanmasını ve kuralın o şekilde uygulanmasını sağlar.


Resim-5

8. Bu özelliği tüm email’lerde bildirim (disclaimer) yerine imza mantığıyla kullanmak istiyorsanız, aşağıdaki işlemlere göz atın; yoksa 9. adımla devam edin.

Orijinal email, yanıtlandığı hali, iletildiği hali; her biri bütün halinde ayrı ve yeni email’lerdir ve dolayısıyla yasal bir bildirimin her birinde ayrı ayrı eklenmesi gerekir. “Apply disclaimers” (bildirimleri uygula) şablonu da temelde bu amaca hizmet etmek üzere tasarlanmıştır. Ancak bu yöntemi imza amacıyla kullanmak istediğinizde bu durum sorun yaratabilir; çünkü kullanıcı imzalarının her iletide en alta (yazılan yanıtın hemen altına değil, bir bütün halinde email’in en altına) ve tekrar eklenmesi, imza kullanım amacına ve şekline pek uygun değildir. Örneğin; bir email 5 kez yanıtlandığında, o email’in en altında aynı imzanın 5 kez ve alt alta listelendiğini görmek istemezsiniz. Bunun önüne geçmek için, imzada geçen ancak email’in gövdesinde geçmesi pek muhtemel olmayan spesifik bir metni kuralın “exception”larında belirtebilir ve imzanın sadece ilk email’de gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Bu “workaround”u uyguladığınızda imzanın sadece ilk email’de belireceğini göz önünde bulundurarak, kullanıcıları yanıt/forward’larda ve gerekli hallerde manuel olarak kısa birer imza kullanmaları için yönlendirmeniz iyi olabilir.

Kuralda “Şu koşul dışında” bölümünde, “Konu veya gövde… > Konu veya gövde şu metin desenleriyle eşleşiyor” seçenekleriyle ilerleyin ve imza metninde geçen, email’in gövdesinde geçme ihtimali düşük olan, mümkün olduğunca spesifik bir metin veya metinler girin. Örnek olarak; imzada şirket adresi yer alıyorsa, bu adresi bu alana girebilirsiniz. Bu şekilde, söz konusu metin (örneğimizdeki adres) kuralla birlikte orijinal email’in gövdesine daha önce eklenmiş olacağı için, kural aynı email’i tekrar işlemeyecek ve imza email’in en altına tekrar eklenmemiş olacaktır.


Resim-6

9. “Kaydet” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.

 

Yukarda adımları sıralarken, standart bir imza oluşturacak bir örnekle ilerledim. Bu örneğe göre kuralın son görünümü aşağıdaki gibi olacaktır:


Resim-7

Sonuç

Kuralı konfigüre ettiğinizde, halihazırda Outlook veya OWA (Outlook on the web) üzerinde kullanılan imzalar varsa bu imzalar iptal olmayacak; alt kısımlarına bu bildirim metni (disclaimer) veya imza ayrıca eklenecektir. Gerekli düzenlemeleri yaparken bunu da göz önünde bulundurun. Ek olarak, email’lere birden fazla bildirim, hem imza hem yasal uyarı vs. eklenmesi gerekiyorsa, benzer şekilde birden fazla kural da oluşturabilirsiniz.

Office 365 Exchange Online özelinde ve örneğiyle ilettiğim bu işlemleri, Exchange Server 2019 ve Exchange Server 2016‘da da uygulayabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar
www.mshowto.org

TAGs: Exchange, Exchange Online, Office 365, Microsoft 365, Outlook, Outlook on the web, OWA, disclaimer, signature, imza, bildirim metni, yasal bildirim, transport rule, apply disclaimers

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 11
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Varol, İstanbul'da doğup büyümüş ve tüm eğitim hayatına aynı şehirde devam etmiştir. Bilişim sektöründeki profesyonel kariyeri boyunca Metis, Microsoft Türkiye, PeakUp gibi önemli organizasyonlarda, teknik destek mühendisliği, bilişim danışmanlığı, forum ve içerik moderatörlüğü, mentorluk, ekip liderliği gibi farklı görevlerde başarıyla bulunmuştur. Çoğunluğu mesajlaşma hizmetlerine yönelik olmak üzere farklı Microsoft ürün ve hizmetlerini konu alan pek çok projede aktif rol almıştır. Çalışma hayatına, 10'dan fazla ülkede faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek'te (CCI), Kıdemli Bulut Danışmanı olarak devam etmektedir. Genel olarak tüm Microsoft teknolojileriyle ilgilenmekle birlikte, asıl uzmanlık alanı bulut teknolojileri ve Microsoft Office 365 evrenidir ve "MCSA: Office 365" gibi birçok sertifikaya sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 03/09/2020

    @Burak Varol Hocam öncelikle bu değerli bilgileri burada paylaştığınız için çok teşekkürler.

    Benim bir sorum olacak yukarıdaki işlemleri uyguladığımda belirtmiş olduğunuz gibi mail imzası yanıtlanan mail trafiğinde 1 kez gözüküyor buraya kadar sorun yok. Ben şunu yapmak istiyorum kullanıcı maili her yanıtladığında mail imzası hemen altında çıkması tıpkı mail imzası Outlookunda manuel tanımlıymış gibi bunu yapmak mümkün mü ?

    Saygılarımla.

    • 07/09/2020

      Mümkün değil, İbrahim Bey. Burada kullanılan yöntem temelde “disclaimer” olduğu için her seferinde yanıtları ve orijinal haliyle email akışının en altına eklenecektir. En uygun alternatif, 8. adımda bahsettiğim gibi bir “exception” ile bu tekrarın önüne geçmek ve kullanıcıları yanıtlar için farklı, ufak bir imza kullanımına yönlendirmek olur. Kolaylıklar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir