1

İlk 3 bölümde yapımızı oluşturduk. Yapımız şu anki hali ile tam anlamıyla çalışır durumda. Bu serinin son yazısında High Availability sağlamak amacı ile Mailbox sunucularımızda Database Availability Group yapısını oluşturacağız ve Mailboxlarımızı taşıdıktan sonra kurulum sırasında gelen databaseleri kaldıracağız. İsterseniz kurulum sırasında gelen databaseleri kaldırmayabilirsiniz ancak ben Database ve Log dosyalarını taşımak yerine ilk kurulum sırasında yeni bir database oluşturmayı tercih ediyorum.

Bu makale serisi Exchange 2013 Preview versiyonu kullanılarak yazılmıştır. Bu özellikler ve ayarlar ürünün yayınlanmasından sonra değişebilir.

Mailbox sunucularımızın Network ayarlarını ilk bölümde belirtmiştim.

Sunucu İsmiRolüNetwork 1Network 2
SV-EX01Mailbox Server10.0.0.241192.168.168.1
SV-EX02Mailbox Server10.0.0.242192.168.168.2

 

Network 1 bizim Mapi Networkümüz ve Network 2 bizim Replication Networkümüz olacak.

Dag kurulumuna başlamak için EAC içerisinde Server bölümünde Database Availability Group sekmesine gidiyoruz.


Resim-1

+ tuşuna basarak yeni bir Database Availability Group kurmak için işlem başlatıyoruz.

Biraz önce belirttiğim gibi Network 1 Mapi Networküm olacak o nedenle bu network te bir IP adresini DAG IP adresi olarak belirtiyorum. 2 Node bir DAG olacağından Witness server önemli. Ben ortamımın küçük olmasından dolayı ve Exchange Sunucularım dışında başka bir tek Domain Controller sunucum bulunduğundan Client Access Serverlardan birisini Witness Server olarak belirttim. Witness Directory bilgisini de verdikten sonra Database Availability Group’umuzu oluşturabiliriz.


Resim-2

Hangi sunucularımız DAG içerisinde bulunacak ise onları ekliyoruz.


Resim-3

Burada önemli bir noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer Exchange sunucularınızı Active Directory içerisinde başka bir OU içerisine taşıdıysanız DAG Computer hesabı o OU içerisinde oluşturulacaktır ve DAG yapınıza sunucuları eklemeye çalıştığınızda hata verecektir. Bu nedenle DAG Computer hesabını Active Directory’de Default Computers container içerisine Pre-Stage etmenizi öneririm. Bu işlemi yapmak için bir Computer hesabı açın. Bu öğenin ismini kullanacağınız DAG ismi ile aynı olmasına dikkat edin. Bu hesabı oluşturduktan sonra disable edin ister Exchange Trusted Subsystem grubuna tam yetki verin.


Resim-4


Resim-5

Database Availability Group kuruldu.


Resim-6

Database Availability Group kurulduktan sonra Networkleri kontrol ettiğimizde MAPI network ve Replication Network otomatik olarak ayarlanmış durumda. DAG Network yapısında değişiklik yapmamıza bu nokta da gerek yok. Not olarak şunu belirtmekte fayda var ikinci bir Active Directory Site olsaydı ve farklı subnetlerde Mailbox sunucularımız olsaydı o zaman MAPI ve Replication networkleri konsolide etmemiz gerekebilirdi.


Resim-7

DAG yapımızda hazır olduğuna göre artık yeni bir database oluşturabiliriz. EAC’de Server bölümünde Database sekmesine geçiyoruz ve + tuşu ile yeni bir database ekliyoruz.


Resim-8

Database oluştuktan ve mount olduktan sonra DAG içerisine bu database’imizi artık dahil edebiliriz.


Resim-9


Resim-10


Resim-11

Database Availability Group’a database dahil oldu. Artık ortamımızdaki bütün mailboxları bu database’e taşıyıp eskilerini kaldırabiliriz.


Resim-12


Resim-13


Resim-14


Resim-15

Eğer Arbitration Mailboxları taşımazsanız Exchange 2010 da olduğu gibi şu hatayı alacaksınız.


Resim-16

Exchange 2013 Preview kurulumlarımızı tamamladık. Bundan sonra artık Exchange 2013 Preview ile gelen yenilikleri test edebiliriz.

Office 2013 Outlook kurup Mailbox erişim ayarlarına bakalım.


Resim-17


Resim-18


Resim-19

Dikkat ederseniz adreslerimiz mail.get-mailbox.org olarak gelmiş durumda bütün bağlantılarda aynı adres üzerinden sağlanıyor.


Resim-20

Bir de Outlook Web App üzerinden bakalım


Resim-21

Exchange 2013 Preview benim izlenimlerime göre bir ön izleme uygulamasının şu anda çok ötesinde, önceki Exchange sürümlerinden çok şey öğrenilmiş ve doğru bir yönde geliştirilmiş bir uygulama gibi duruyor.

Ayrıca Office 2013 gerçekten çok kaliteli bir uygulama olmuş başta biraz farklı gelsede kullanmaya alışınca geri dönemiyorsunuz 

Umarım bu makale serisini okurken benim yazarken aldığım kadar zevk almışsınızdır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Serkan VAROĞLU, 1982'de İzmir'de doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliğini bitirdi. Türkiye'de birçok farklı sektör ve firmada Sistem Yöneticiliği yaptıktan sonra 3 sene Bermuda'da Senior Consultant olarak çalıştı. Şu anda kariyerine İrlanda'da devam ediyor. MCSE/2000-2003, MCSA/2000,2003, MCITP: Enterprise Administrator, MCITP: Enterprise Messaging Administrator 2010, ITILv3 Foundation sertifikalarına ve 2012 yılından beri Exchange Server MVP ödülüne sahip.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Çok değerli bir paylaşım. Ellerine sağlık Serkan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir