1. Ana Sayfa
  2. Exchange Server 2010

Exchange 2003′ten Exchange 2010′a Geçiş (Migration) – Bölüm 6


10

Exchange Server 2003’ten Exchange Server 2010’a geçiş konusunun son yazısında Public Folder Store, Mailbox Store, RUS’un tamamen yapıdan silinmesi ve Exchange Server 2003’ün nasıl uninstall edilmesi gerektiğini inceleyeceğiz.

Replikasyondan Sonra Public Folder Database’inin Kaldırılması

Exchange Server 2003 üzerinde, First Administrative Group > Servers > Sunucu adı > Public Folder Store > Sağ klik > Move All Replicas’a tıklayın.


Resim-1

Açılan pencerede tüm replikasyonlarını taşımak istediğiniz Public Folder’ı seçin ve gelecek uyarıda OK’e tıklayın. Taşınma işleminin gerçekleşmesi için belirli bir süre beklemeyi unutmayın.


Resim-2

OK’e tıkladıktan sonra tüm taşınma işlemini canlı olarak aynı ekranda izleyebilirsiniz. Public Folder Instances altındaki tüm klasörler Exchange Server 2003’ten Exchange Server 2010’a taşındığında klasör boş kalacaktır. Bu klasörün boşalmasından sonra Public Folder Store, Exchange Server 2003 üzerinden tamamen silinebilir (Public Folder Store > Sağ Klik > Delete).


Resim-3

Önemli : Replikasyonların tamamlanmasından sonra Public Folder Store’u silmek istediğinizde bu klasörün Default uygulamalar için gerekli olduğuna dair bir uyarı ile karşılaşacaksınız ve sizden yeni bir Public Folder Store seçmeniz istenilecek. Bu noktada Exchange Server 2010 üzerindeki Public Folder Store’u gösterebilirsiniz.


Resim-4

Karşınıza gelecek olan uyarı mesajı aşağıdaki gibi olacaktır.


Resim-5

Exchange Server 2010 üzerindeki Public Folder Database’i gösterebilirsiniz.


Resim-6

Ve artık silme işlemini onaylamanız için gelen uyarıya Yes diyerek işlemi bitirebilirsiniz. Küçük bir hatırlatma, sildiğiniz Public Folder Store’un database dosyalarını manuel silmeniz gerekir.


Resim-7

Sırada Mailbox Store’u silmek var fakat bu işlem GUI’den gerçekleştirilemediği için kullanılması gereken araç, Adsiedit.msc.

Herhangibir Server üzerinde Adsiedit.msc’yi çalıştırın ve Configuration > CN=Configuration,DC=domain,DC=local > CN=Services > CN=Microsoft Exchange > CN=First Organization > CN=Administrative Group > CN=Servers > CN=Exchange2003Server > CN=InformationStore > CN=First Storage Group > CN=Mailbox Store > Sağ Klik ve açılan menüde Delete’i tıklayın.


Resim-8

Public Folder ve Mailbox Store’u sildikten sonra aşağıdaki komutu çalıştırıp Routing Connector’lerinizi gözden geçirebilirsiniz.

Get-RoutingGroupConnector | fl


Resim-9

Tabi burada da yapmanız gereken işlem tüm Routing Group Connector’lerinizi silmeniz olacak. Aşağıdaki komutu bunun için kullanabilirsiniz:

Get-RoutingGroupConnector | Remove-RoutingGroupConnector


Resim-10

Bu işlemlerden sonra tam bu noktada yapınızdaki Exchange Server 2003 Front-End Server’ları Uninstall edebilirsiniz. Bu yazıdaki ortam tek sunuculu olduğu için bu kısa bilgiden sonra RUS’un kaldırılması ile işlemlere devam edelim.

Recipient Update Services (RUS)’un Kaldırılması

Exchange Server 2003 Back-End Server üzerinde First Organization > Recipients > Recipient Update Services alanına gelin ve sağ taraftaki Recipient Update Service (DOMAIN) üzerindeki sağ klikleyip Delete’i tıklayın.


Resim-11

İkinci olarak, Adsiedit.msc’ye bir kere daha başvurmamız gereken yerlerden bir tanesi daha. Aşağıdaki alana gidin ve Recipient Update Server (Enterprise)’ı burada bulup silin.

“CN=Recipient Update Services,CN=Address Lists Container,CN=Microsoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=domain,DC=local”


Resim-12

Bu son işlemden sonra artık Exchange Server 2003’ü uninstall edebilirsiniz.


Resim-13

Uninstall işlemi esnasında sihirbaz adımları içerisinde Remove’u seçerek kaldırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.


Resim-14

Bu işlemlerden sonra Schema’da bazı eski bilgiler kalabilir bu noktada SETUP/UPDATE/REMOVEORG veya benzer komutları kullanmanızı önermem, dilerseniz schema da manuel bir temizlik düşünülebilir.


Resim-15

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Migrating from Exchange 2003 to Exchange 2010

Upgrade Exchange 2003 to Exchange 2010 – Part II

Exchange 2007 migration overview

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?

Yazar Hakkında

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yorum Yaz

Yorumlar (10)

Popüler Yorumlar
  1. 4 sene önce

    Merhaba benim çalıştığım firmada exchange 2003 var ve 2016 ya geçmek istiyoruz şimdi sorum şu

    Exchange 2016 ya geçerken sadce 2016 lisansi alsam bana yeterli olacak mi cal larida ayrıca almam gerekir mi

    Şimdiden teşekkürler ?

  2. Rica ederim Mustafa, faydalı olmuştur umarım.

    Selamlar,

    Emre

Yapılan Yorumlar
  1. Bu güzel derleme icin sizi tebrik etmek istedim! Acik ve net bir dil kullanarak tüm adminlere yardim ettinz.

  2. Merhaba, açıkçası adım adım özenerek yazdığım bir seri oldu. Gelecek hafta Exchange 2007’den Exchange 2010’a geçiş serisinin ilkini sanırım yayınlayacağız. Hemen arkasına benzer cluster geçiş yazıları geliyor.

  3. Bilgiler için çok teşekkurler.
    Emre Hocam exhange 2003 cluster yapısından exchange 2010 dag yapısına nasıl geçecegimizle ilgili makaleler yayınlanacak mı? Dört gözle bekliyorum hocam..

    • Merhaba,

      Aslında 2003 Exchange cluster’dan 2010 Exchange DAG’a taşıma yapmak diye bir senaryo bulunmuyor. Çünkü yapılar farklı. Bu tarz bir geçişte yapılması gereken önce bir tane 2010 DAG kurup sonrasında Exc. 2003’teki Mailbox’ları bu yeni MB’ye Move etmek olmalı.

      Zaman bulursam yazacagım :)

      İyi gunler,

      Emre.

      • Cevap için teşekkürler hocam.Peki hocam DAG kurduk diyelim move işleminden önce exhange 2003 cluster yapısından bir node u koparıp onun üzerindeki mailboxları almak mantıklı olur mu?

  4. yapılabilir, fakat Node’dan koparttığınız Exchange 2003’u dogru sekilde uninstall etmenizi ve sonrasında mailbox’ları kalan tek node’dan move etmenizi oneririm. Yada sizin dediginiz gibi tam terside olur.

  5. Emre,
    Başarılı bir anlatım, teşekkürler.

  6. Emre Hocam,

    Gerçekten çok güzel bir anlatım. Emeğinize sağlık, teşekkürler.

  7. 4 sene önce

    Merhaba benim çalıştığım firmada exchange 2003 var ve 2016 ya geçmek istiyoruz şimdi sorum şu

    Exchange 2016 ya geçerken sadce 2016 lisansi alsam bana yeterli olacak mi cal larida ayrıca almam gerekir mi

    Şimdiden teşekkürler ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir