1. Ana Sayfa
  2. Exchange Server 2010

Exchange 2003’ten Exchange 2010’a Geçiş (Migration) – Bölüm 2


2

Konunun ikinci yazısında ortama yeni Exchange Server 2010’u kurmaya başlıyoruz. İlk makaledeki hazırlık işlemlerinden sonra artık Exchange Server 2010’un hangi sunucu rollerini kurmak istiyorsanız bunların çalışması için gerekli olacak olan bileşenlerin kurulumuna sıra geldi. Bu yazıda tek sunuculu bir ortam oluşturmak istediğim için olmazsa olmaz üç sunucu rolü için gerekli komutları çalıştırarak devam ediyorum. Bu roller; CAS, HUB ve Mailbox. Ekstra bilgi olması açısından diğer rollerin çalışması için gerekli olacak olan bileşenlerin kurulum komutlarını da aşağıya ekledim fakat dediğim gibi sadece ilk üç tanesini çalıştırarak yola devam ediyorum.

CAS Rolü

ServerManagerCmd -i RSAT-ADDS Web-Server Web-ISAPI-Ext Web-Metabase Web-Lgcy-Mgmt-Console Web-Basic-Auth Web-Digest-Auth Web-Windows-Auth Web-Net-Ext Web-Dyn-Compression NET-HTTP-Activation RPC-over-HTTP-proxy -restart

HUB Rolü

ServerManagerCmd -i RSAT-ADDS Web-Server Web-Metabase Web-Lgcy-Mgmt-Console Web-Basic-Auth Web-Windows-Auth Web-Net-Ext -restart

Mailbox Rolü

ServerManagerCmd -i RSAT-ADDS Web-Server Web-Metabase Web-Lgcy-Mgmt-Console Web-Basic-Auth Web-Windows-Auth Web-Net-Ext -restart

Unified Messaging Rolü

ServerManagerCmd -i Web-Server Web-Metabase Web-Lgcy-Mgmt-Console Web-Basic-Auth Web-Windows-Auth Web-Net-Ext Desktop-Experience -restart

Edge Rolü

ServerManagerCmd -i ADLDS

Server 2008 üzerinde Net.TCP Port Sharing servisinin başlangıç durumunu Otomatik olarak değiştirin.

Exchange 2003'ten Exchange 2010'a Geçiş
Resim-1

Server 2008 üzerinde, Exchange Server 2010 DVD’sini çalıştırın ve gelen ekranda dil seçimini yapın.


Resim-2

İlk üç ekranı Next > Next > Next ile geçtikten sonra karşınıza gelecek olan ekrandaki Custom Exchange Server Installation’ı seçin.


Resim-3

Tek sunuculu bir yapı olacağı için sadece olmazsa olmaz üç rolü seçin (UM rolü bu senaryoda kullanılmayacaktır), bunlar, CAS, HUB ve Mailbox.


Resim-4

Client’larınızın daha önceki yapıda kullandıkları external ismi The Client Access servrer role will be Internet-facing ekranında ilgili alana yazın. Bu isim sizin MX kaydınıza denk gelen isminizdir.


Resim-5

Next ile devam ettikten sonra karşınıza gelen Mail Flow Settings ekranında Browse diyerek halihazırda bulunan Exchange Server 2003 ortamınızdaki mail akışını sağlayan Server’ı seçin. Bu şekilde geçiş esnasında Exchange Server 2010 mail akışını burada belirttiğiniz Server üzerinden gerçekleştirecektir.


Resim-6

Next > Install ve Finish diyerek kurulumu bitirin. Bu adım ile birlikte artık aynı ortamda hem Exchange Server 2003 hemde Exchange Server 2010 çalışmaya başladılar fakat bazı servislerin yeni kurduğunuz Exchange Server 2010’a taşınmasını gerçekleştirmeniz gerekiyor. Şimdi bu servisler neler ve nasıl taşınmalılar bu konuya bakalım.


Resim-7

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Migrating from Exchange 2003 to Exchange 2010

Upgrade Exchange 2003 to Exchange 2010 – Part II

Exchange 2007 migration overview

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

Yazar Hakkında

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yorum Yaz

Yorumlar (2)

  1. 12 sene önce

    Merhaba,

    Yazınızdaki tum uyarıları dikkate alarak kurulumu gerçekleştirdim. Fakat Resim-5 ‘teki gibi bir Mail Flow Settings ekranı karşıma gelmedi.

    Yapmak istediğim ;

    Mevcut 2003 Exchange içerisindeki tüm kullanıcılar + Public Address Folder + vb. dosyaların ayarların şifrelerin Win2008 std ve Exchange2010 ‘a taşınması.
    Yardımlarınızı rica ediyorum

    • Merhaba,

      CAS ve HUB’ı farklı Sunucularda mı tutuyorsunuz? MailFlow ekranındaki görüntüyü sadece HUB’da alabilirsiniz. İşlemi CAS’ta yapıyorsanız ekran gelmeyecektir. Bunun dışında eğer bahsedilen “User password” leri ise bu mailbox taşıma işlemi bu projenin sadece bir kısmını oluşturur. Eğer aynı zamanda hem kullanıcıları hemde mailbox larını tamamen farklı bir domain’e taşıyorsanız bu makalede anlatılanların yanında ekstra işler yapmanız gerekiyor.

      İyi günler,

      Emre.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir