EVE-NG: Windows Server NIC Teaming ve Cisco Switch Etherchannel Uygulamaları ile Sunucularımıza Daha Hızlı Erişelim
  1. Anasayfa
  2. Network

EVE-NG: Windows Server NIC Teaming ve Cisco Switch Etherchannel Uygulamaları ile Sunucularımıza Daha Hızlı Erişelim

0

Bu yazımda Network adına çok önemli gördüğüm bant genişliğinin korunması konusuna değineceğim ve bu geniş konunun şimdilik Switch-Server arası bağlantısına değineceğim. Windows Server NIC Teaming Nedir? Malum günümüzde sanallaştırma oldukça yoğun kullanılmaktadır. Güçlü bir sunucu üzerindeki sanallara ulaşırken dikkatsizce yapılan bağlantılar/ayarlar darboğazlara sebep olmaktadır.

Tüm bant genişliği konularında uçtan uca düşünmek gerekir. Örneğin bir switch’e bağlı iki cihazın 10Gbps hızında haberleşmesi isteniyorsa A cihazının etherneti 10Gbps hızını desteklemeli, HBA kart kullanılmışsa bu kartın yine bu hızı destekliyor olması gerekir. Bunun dışında fiber bağlantılar için fiber kablonun, ucundaki gbic modüllerin ve Switch‘in portununda 10Gbps hızlarını desteklemesi gereklidir. Tüm bu ihtiyaçlar B cihazı ile Switch arasındaki bağlantıda da geçerlidir.

Günümüzde sunucular ya yüksek hızda erişim için özel kartlara sahiptir ya da en az 2 adet ethernet portu bulunmaktadır. Dolayısıyla sunucu ile Switch arasında olabildiğince büyük bir bantgenişliği sunucuya/sanallara erişim hızını artıracaktır. Bu anlamda bence hiçbirşey yapılamıyorsa bile, sunucunun içindeki farklı sanallara farklı ethernet portlarından erişimler verilerek tüm ethernet portlarının kullanılmasını tavsiye ederim. Ben bugün sunucu ile Switch arası bantgenişliğinin artırılmasına değineceğim. Bunun için de aralarındaki birden fazla kabloyu yedekli ve yüksek bantgenişlikli olarak kullanılmasına değineceğim. Bu teknolojinin Windows sunucu tarafındaki adı Nic Teaming, Cisco tarafındaki adı EtherChannel, diğer bir çok üreticideki adı ise Link Aggregation (LAG)’dır.

Öncelikle bu uygulamayı ve daha bir çok uygulamayı Eve-NG’de gerçekleştirebilmek için Eve-NG de bir Windows sunucuya ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunun için önceki yazımda da değindiğim (https://www.mshowto.org/eve-ng-ile-cisco-fortinet-huawei-juniper-sophos-karma-test-ortamlari-olusturun.html ) WinSCP programı ile Eve-NG’ye bağlanıp /opt/unetlab/addons/qemu dizini altında winserver-2016 adında bir klasör oluşturup Windows Server iso’sunu buraya kopyalayınız:

Resim-1

Daha sonra kopyaladığınız iso dosyasının adını cdrom.iso yapınız. Sunucumuzu kurabilmek için bir de diske ihtiyacımız var. Aynı klasör altında disk oluşturmak için önce Eve-Ng komut sisteminde oturum açıp sonrasında aşağıdaki komutları uygulayınız:

Cd /opt/unetlab/addons/qemu/winserver-2016

/opt/qemu/bin/qemu-img create -f qcow2 virtioa.qcow2 60G

Resim-2

Bu işlemlerden sonra eğer herşey yolunda ise komut sisteminde Ls komutunu uyguladığınızda cdrom.iso ve virtioa.qcow2 dosyalarını görmelisiniz. Herşey yolunda ise Eve-NG ye Chorome üzerinden bağlanıp yeni bir LAB oluşturunuz. Bu yeni çalışmanızda çalışma ekranında sağ tuş /Node deyip listenin en altındaki Windows Server’ı seçerek aşağıdaki ayarları yapıp ekleyiniz:

Resim-3

Ayarları onayladıktan sonra sunucumuzu bir management cloud ekleyip ona bağlayınız.Sonra da sunucu üzerinde sağ tuş / Start :

Resim-4

Sunucu açılırken üzerine tıkladığınızda Browser’ınız VNC ile açmak isteğinizi soracaktır. Onaylayıp devam ettiğinizde sunucu ekranı açılır ve kurulum başlar. Herşeyin çok kolay olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bir süre sonra sunucunun kurmak için disk bulamadığını göreceksiniz. Bu ekranda driver için Browse’a tıklayıp Floppy Disk B /storage/2003R2 /amd64 klasörünü seçiniz:

Resim-5

Sunucunun kurulumu tamamlanınca sunucuda yapmak istediğiniz ayarları (Firewall kaldırmak, sunucu adını değiştirmek, arkaya BGINFO koymak vb) yapınız. Unutmayın sunucunun bu ayarı artık standart şablon olacak ve lab’larımıza sunucu eklediğimizde bu haliyle karşımıza gelecektir. Sunucu da ayarlarınız bitince kapatınız. Şimdi sıra geldi sunucunun şablonunu oluşturmaya, sabitlemeye. Eve-Ng sunucunun şu andaki halini Cache’inde tutar. Cache’in olduğu yere gidip imajı sabitleyelim. Bunun için test labımızda soldaki Lab Details’e tıklayınız. Sağdaki ID: den sonraki lab kodunu kopyalayın:

Resim-6

Şimdi Eve-Ng komut sisteminde şu komutları uygulayın:

Cd /opt/unetlab/tmp/0/buraya kopyaladığınız kodu yapıştırın/

Cd ./1/

/opt/qemu/bin/qemu-img commit virtioa.qcow2

Bu aşamada Image commited bilgisini görürseniz başardınız demektir. Artık sunucu şablonumuz hazır. Şimdi isterseniz WinSCP den isterseniz şu an bulunduğunuz komut satırında “Rm -f cdrom.iso” diyerek artık işimizin bittiği iso dosyasını silebilirsiniz.

Artık nihayet asıl projemize geçebiliriz. Test lab’ınızdaki sunucu üzerinde sağ tuş/Edit deyip Ethernet kartını 2 ye çıkaralım:

Resim-7

Daha sonrasında bir adet L2 switch ekleyip aşağıdaki gibi 2 portunu karşılıklı bağlayınız:

Resim-8

Her ikisininde üzerinde sağ tuş/start yapıp açınız. Bu projemizdeki amaç sunucu ile Switch arasındaki iki kabloyu yedekli ve yüksek bantgenişliği ile kullanabilmek.

Önce Switch’de temel Etherchannel ayarlarını yapalım:

Switch>en

Switch#conf t

Switch(config)#interface range e 0/0-1

Switch(config-if-range)#channel-group 1 mode on

Switch(config-if-range)#exit

Şimdi de sunucumuzda Nic teaming ayarlarını yapalım. Server Manager /Local Server da :

Resim-9

Açılan pencerede TEAMS alanındaki TASKS / New Team:

Resim-10

Burada bir isim verip, gruba dahil edeceğimiz ethernetleri seçiyoruz:

Resim-11

İlk başta bağlantının karşılıklı oturması zaman alacağından uyarı verebilir. Ekranda üstte SRV01 yazan kısımda sağ tuş/Refresh dediğinizde 30sn sonra bağlantının geldiğini göreceksiniz.

Resim-12

Artık sunucumuzun 2 kablo hızında tek bir bağlantısının olduğunu görebilirsiniz (Windows+R / ncpa.cpl):

Resim-13

Artık oluşturduğunuz bu yeni bağlantıya IP verip, yapılandırıp, kullanabilirsiniz. Bağlantının Switch tarafında da oturduğunu görmek için:

Resim-14

Bir makalenin daha sonuna geldik. Sorunsuz, gülümseten güzel günler diliyorum.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Eve-Ng, Sanal, Cisco, Juniper, Fortinet, Huawei, Alcatel, Aruba, Arista, Barracuda, SonicWall, CheckPoint, Citrix, Cumulus, Extreme, F5, Mikrotik, Sophos, S-Terra, VMWare, Vyos, Windows 7-8-10, Windows Server 2003-2008-2012-2016, Linux, Ostinato Traffic Generator,Nic teaming, EtherChannel, LAG

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 13
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 2
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 2
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hacettepe ve Marmara Üniversitelerinden mezun oldum. Sonrasında Microsoft ve Cisco eğitimleri vermeye başladım. Türk Telekomda Ağ güvenliği ekibinde Kıdemlı takım liderliği , Çözüm Bilgisayarda Kurumsal bölüm müdürlüğü yaptım. Halende Ultron Akademi Eğitim kurumunda Eğitim Direktörü olarak görev yapıyorum ve fırsatım oldukça Cisco, Microsoft ve Fortinet eğitimlerini veriyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir