Dynamics 365 Cloud Hosted Makineleriniz için Azure Auto-Shutdown Nasıl Kurulur?
0

Dynamics 365 ile hayatımıza Developer VM‘ler girdi ve bunlar kullandıkça öde mantığında çalıştığı için çalışmadığımız zamanlarda kapatılması gerekiyor. Özellikle birden çok yazılımcının çalıştığı projelerde maliyet ve zaman yönetimi açısından sorun olmaması için sanal makine açılış ve kapanışını belli bir düzene sokmakta fayda var. Bu yazıda Azure ile gelen Auto-Shutdown özelliğini anlatacağım. Arıca daha ileri seviye ayarlamalar için kullanabileceğiniz bir üründen bahsedeceğim.

Öncelikle Azure Auto-shutdown nedir ona değinelim. Bu özellik size sanal makinelerinizi her gün belli saate otomatik kapatma imkânı verir. Ayrıca bildirim mailleri ile de özel aksiyon almanıza olanak sağlar. Nasıl kurulur ve bildirimler nasıl gelir hızlıca bakalım.

Azure Portal‘e girip sanal makinemizi seçiyoruz. Menüden Auto-shutdown‘a tıklıyoruz.


Resim-1

Açılan sayfadan Enabled kısmını On yapıyoruz. Kapanmasını istediğiniz saati ve saat dilimini seçiyoruz. Send notification before auto-shutdown? Kısmı çok kullanışlı bazen mesaiye kalmak gerekiyor veya çalıştırdığını bir işlem uzun sürüyor bu tip durumlarda bildirim gelmesi ve bildirimdeki erteleme linkleri işi kolaylaştırıyor. Webhook URL ile bir web üzerinden bir servise bu bildirimleri gönderebilirsiniz. Bu kısmı hiç kullanmadım. Email Address kısmını genelde kullanıyorum. Noktalı virgül ile istediğiniz kadar mail ekleyebilirsiniz. Tanımları bitirdikten sonra Save ile kaydedebilirsiniz.


Resim-2

Kapanma zamanı geldiğinde aşağıdaki gibi bir mail alacaksınız. Linkleri kullanarak 1 veya 2 saat erteleyebilir veya bir seferlik atlatabilirsiniz.


Resim-3

Auto-shutdown adından da anlaşılacağı üzere sadece kapatma işlemi yapıyor sanal makineyi açan bir mekanizması yok. Bunun için Azure Marketplace‘te bulunan Start/Stop VMs during off-hours ‘u kullanabilirsiniz.



Resim-4

Açtığınızda nelere ihtiyacınız olduğu ve nasıl aktif edeceğiniz anlatılıyor. Create ile başlayıp adımları takip etmeniz yeterli basit bir kurulumu var o yüzden adım adım anlatmayacağım. Bu araç sayesinden VM’lerinizi istediniz zaman kapatıp istediğiniz zaman açabilirsiniz. Örneğin mesai 9:00 da başlıyorsa 8:30 da açmak mantıklı olacaktır.


Resim-5

Bu yazıda sanal makinelerinizi otomatik kapatmak için kullanılan Azure Auto-shutdown ve açma işlemi de yapabilen Start/Stop VMs during off-hours aracından bahsettim. Maliyet yönetimini doğru yapabilmek için bu araçların iyi kurgulanmasında fayda var.

Selamlar.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar:
www.mshowto.org

www.fatihdemirci.net

TAGs: Microsoft Life Cycle Services, LCS, Azure, Azure DevOps, Azure Auto-shutdown, Microsoft Dynamics 365, MsDyn365FO, MsDyn365CE, MsDyn365, Dynamics 365 Insights Power BI, Power Automate, Power Apss, Power Virtual Agents, Dynamics 365 nedir, Dynamics 365 ERP, Dynamics 365 CRM

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2005 yılında Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldum. Okulda ve ilk iş tecrübelerimde farklı yazılım dilleri kullandım. 2007 yılında Akşam gazetesinde işe başladım ve Microsoft Dynamics 365 (eski adıyla Axapta) ile orda tanıştım. Hiç duymadığım bir dil olan X++ kullanılıyordu. Kısa sürede adapta oldum ve kariyerimi bu alanda şekillendirdim. Bir kaç iş değişikliğinde sonra kendi firmamı kurdum. Şu anda DMR de yönetici ortak ve Çözüm mimarı olarak çalışmaktayım. 2010 yılında MCT oldum. Birçok faklı ortamda eğitimler verdim. Bloğum ve Youtube kanalımda tecrübelerimi paylaşmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir