1. Ana Sayfa
  2. Server 2003

DHCP Server’ınızda Class ID İle Kullanıcılarınızı Sınırlayın!


0

Network yapınız içerisinde gruplarınız için belirli bir IP dağıtım politakanız mevcut fakat bazı gruplara özel router IP’leri veya DNS IP’leri kullandırmak istiyorsunuz. Örneğin müdürlerinizin kullanacakları internet çıkışını ve DNS IP’lerini tamamen yapınızdan ayırmak ilk amacınız. Tek bir DHCP Server ile bu şekilde bir ortamı oluşturmak nasıl gerçekleştirilebilir? Bu makalemde DHCP Server üzerinde Class ID tanımı yaparak bazı bilgisayarlara özel gateway tanımları atayacağız. Windows Server 2000 ve 2003 DHCP Sunucuları üzerinde iki türde class tanımı yapılabilir bunlar, vendor-defined ve user-defined olarak isimlendirilmiş durumdalardır. Bu makalemde User-defined üzerinden konuyu örneklendireceğim.

1.    DHCP sunucunuzu kurduğunuzda genel anlamda tanımlamanız gereken üç başlığı Router, DNS Server, DNS Domain Name olarak sıralayabilirim.


Şekil-1

2.    DHCP’den IP alan çift ethernet’li bir client sistem için ipconfig /all komutunu kullandığımızda aşağıdaki gibi bir yapılandırmayla karşılaşırız.


Şekil-2

Bu bilgilerden sonra client sistemlere farklı bir router veya DNS bilgisi daha dağıtabilmek için DHCP üzerinde yapmamız gerekenlere başlayalım.

3.    Sunucu üzerinde sağ klik > Define User Classes…’a klikleyelim ve açılan pencerede Add diyelim.


Şekil-3

4.    New Class penceresinde Display Name alanına herhangibir isim verdikten sonra ASCII başlığı altına client sistemlerde ID tanımı yaparken kullanacağınız bir isim verin.


Şekil-4

5.    Server Options > Configure Options’a klikleyin ve açılan pencerede herhangibir değişiklik yapmadan Advanced tabına geçip daha önce yarattığınız Class’ı listeden seçin.


Şekil-5

6.    User Class başlığı altında kalan alanda hangi seçenekleri istiyorsanız seçip gerekli değerleri girmeniz gerekmektedir. Örneğimizde 003 Router’ı seçip varolandan farklı bir IP tanımı yapacağım.


Şekil-6

7.    Son durumda Scope Options’da aşağıdakine benzer bir görüntüyle karşılaşmanız gerekiyor. Class Başlığı altında ki For_Managers isimli Class tanımı sanırım dikkatlerinizi çekmiştir.


Şekil-7

8.    Ve artık client sistemde Class ID’yi kullanarak ikinci Router IP’sini kullanmaya sıra geldi. Kullanmamız gereken komut aşağıdaki gibi olmalı:

Ipconfig /setclassid “Network bağlantısının adı” “Class id adı”


Şekil-8

9.    Son durumda client sistemdeki IP yapilandırmasına tekrar ipconfig /all ile bakalım ve int isimli ethernet kartının aldığı default gateway’e dikkat edelim.


Şekil-9

Oldukça basit bir konfigürasyon sonrasında Class ID’yi yapınızdaki birçok seçeneği grup bazlı değiştirmenize olanak sağlayacak şekilde kullanabilirsiniz. Örneğin dışardan gelen misafirlerinizin networkünüze dahil olmadan farklı bir IP bloğu ve farklı bir default gateway’de çalışmaları çok olası bir senaryo olacaktır.

Referanslar

How to Configure DHCP Class ID on a Windows 2000 DHCP Client

How to Create a New DHCP User or Vendor Class

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

Yazar Hakkında

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yorum Yaz