Dell Server Firmware Update Nasıl Yapılır
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

Dell Server Firmware Update Nasıl Yapılır

0

Firmware update işleminin temel sebebi mevcut sunucuda kullanılan OS versiyon ya da uygulamaların zamanla ilgili donanımların firmware versiyonlarını desteklememesinden dolayı yapıda meydana gelen bug’ların fix edilmesi ve olası güvenlik açıkların giderilmesi anlamında fiziksel sunucularda yapılması gereken güncellemelerdir.Sunucu performansının optimum seviyede ilerlemesine ve sistemin daha verimli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayan firmware update işlemi özellikle kritik yapılarda uygulamanın çalışabilirliği ve sürekliliği anlamında oldukça önemlidir.Eğer sunucuda mevcut firmare güncellemeleri takip edilmezse, herhangi bir donanım arızasında sunucunun kapanmasına sebep olmakla birlikte arıza durumunda parça değişimine ihtiyaç duyulduğu noktada, parça değişimi için geçen süre bize zaman anlamında oldukça büyük kayıplar yaşatabilmektedir.

Sunucu update işleminin ardından otomatik olarak reboot edilmektedir.Bu anlamda eğer sunucu üzerinde çalışan herhangi bir uygulama mevcutsa data kaybının önlenmesi anlamında update işlemi öncesinde kapatılması gerekmektedir.

1-Update işlemine başlamadan önce, sunucuda mevcut firmware versiyon bilgisi aşağıdaki gibidir. Dell’n support verdiği tüm fiziksel sunucular için belirlediği Servis TAG numarısına göre o sunucu için uygun firmware paketini indirebilirz.

Peki Servis TAG numarası nedir? Service Tag numarası mevcut cihazın üretici firma, müşteri, garanti servisi vb. yerlerde takibini kolaylaştımak için verilen seri numarası olarak düşünülebilir.


Resim-1

2-Öncelikle http://www.dell.com/support/ adresine aşağıdaki resimde gördüğümüz Servis Tag numarasını yazarak, sunucumuz için hazırlanmış driver ve firmware paketlerini görüntüleyelim

Resim-2

3-Burada ise Operating System ve update etmek istediğimiz firmware paket adını (IDRAC ve BIOS için bu işlemi gerçekleştirdim.) filtreleyerek sunucumuz için uygun .exe firmware paketini download ediyoruz.

Resim-3

4-Sonrasında ise indirdiğimiz firmware paketlerini Idrac üzerinden sunucuya upload edip, Install tab’na tıkladıktan sonra update işlemini başlatmış oluyoruz.

Resim-4

5-Burada ise update işleminin başladığını arayüz üzerinde takip edebilmekteyiz.


Resim-5

6-Firmware update işlemleri tamamlandıktan sonra sistem kendini otomatik olarak reboot etmektedir.Sonrasında ise Idrac üzerinden yeniden bağlandığınız takdirde güncel IDRAC ve BIOS versiyon bilgileriniz aşağıdaki gibi olacaktır.

Resim-6

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: dell, dell idrac firmware update, dellidracbiosupdate, firmwareupdate

 

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

Merve İşler.1993 İstanbul doğumluyum. Beykent Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunuyum. Stajlarımı Türk Hava Yolları ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamladım. Öğrenciliğimin son yılında GATE ELEKTRONİK’te proje bazlı çalıştım ve “Radar Antenna Design” projesinde yer aldım.Mezun olduktan sonra Bilgeadam’da Sistem ve Network eğitimi aldım.Burada; Hyper-V, VMware ESXI 5.0, Windows Server2008, Windows Server 2012 R2, Active Directory Domain yapısının oluşturulması, DHCP ve DNS sunucu, L2TP ve SSTP VPN, FSRM ve DFS, WSUS kurulumu ve yapılandırması, Roaming Profile ve Drive Map oluşturulması vb. alanlarda eğitimimi tamamladım. Eğitimi tamamladıktan sonra TÜRK TELEKOM’da Sunucu Sanallaştırma ve Altyapı Operasyon biriminde Linux/Unix System Engineer pozisyonunda çalıştım.Çalışmakta olduğum birimde; Red Hat Virtualization, Red Hat Satellite, Ansible, CHEF, Linux, Solaris, HPUX OS Management & Support teknolojilerinde uzmanlaştım.Sonrasında şuan çalışmakta olduğum DOĞUŞ TEKNOLOJI’de Middleware Solution Specialist olarak çalışmakta, kendimi AWS, Oracle Cloud, Google Cloud,Azure DevOps, Openshift,Kubernetes,Docker,Zabbix, Riverbed, Grafana ve Rancher teknolojilerinde uzmanlaşmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir