Common Data Service (CDS) App Analytics ile Organizasyona ait Analitik Veriler
  1. Anasayfa
  2. Dynamics 365

Common Data Service (CDS) App Analytics ile Organizasyona ait Analitik Veriler

0

Yeni bir Dynamics 365 yazısı ile tekrar karşınızdayım.Bu yazımızda, Dynamics 365 (Online) için kuruluşunuza ait analitik verileri nereden görebileceğiniz, bu verilerin içinde neler olduğu ve bu veriler ile neler yapabileceğimize bakacağız.İsterseniz PowerPlatform Admin Center‘a girerek ufaktan başlayalım.Panele giriş yaptığımızda sol taraftaki menüde bizi, Analytics isimli bir menu karşılıyor. Hemen altında ise, bizim CDS Verilerinin bulunduğu Common Data Service menüsü.Dynamics 365 ile ilgili verilerimize erişmek için Common Data Servis menüsüne giriyoruz. (Power Automate ile Power Apps ile ilgili yazımı da en kısa sürede yazacağım.)

Resim-1

Ekrana ilk girdiğimizde, bizi tab menülerle birlikte, bazı veriler karşılıyor. Toplam aktif kullanıcı sayısı, Request adetleri, Execution istekleri ve hemen altında bir grafikte ise, operasyon türleri saat saat listelenmiş şekilde sunuluyor.

Bu veriler ilk bakışta çok işimize yaramayacakmış gibi duruyor olsa da, yoğun bir sistemde, hangi saatlerde yoğunluk olduğu, hangi tür isteklerin yoğunluk kazandığı gibi veriler, system iyileştirme ve geliştirme aşamalarında çok faydalı olabilmekte.

Resim-2

Ayrıca, aşağıdaki ekran görüntüsünde de görülebileceği üzere,

Hangi saatlerde kaç kullanıcının aktif olduğu, hangi kullanıcıların hangi operasyonları yaptığı, en çok yaptıkları operasyonlar gibi verilere de bu ekrandan erişmek mümkün.

Resim-3

Bunların dışında, erişimleri, Departman, rol, tarayıcı, cihaz ve işletim sistemi bazında raporlayabiliyorsunuz. Entity (varlık) kullanımlarını da yine, operasyon bazında Entity Usage tabından görebiliyorsunuz ve bunların tamamını aşağıdaki ekran görüntüsünde de görüleceği üzere, hepsini download edebiliyoruz.

Resim-4

Yukarıda anlatmış olduğum CDS Analytics hizmeti gerçekten çok kullanışlı olmuş. Özellikle, On-premise sistemlerde, bu tarz verileri elde etmek çok zor. Çok fazla custom geliştirme yapılması ve tüm bu logların tutulması için bir çok plug-in ile desteklenmesi gerekiyor. Tabi tüm bunlar birer maliyet ve ayrıca performans kaybı olarakta karşımıza çıkıyor.

Özellikle, Entity bazında aktif kullanıcıları haricen raporluyor olması çok hoşuma gitti açıkçası.

Umarım sizlere faydalı olabilmişimdir.

Hoşçakalın, sağlıkla kalın, MSHOWTO ile kalın.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Dynamics 365, Dynamics CRM, Dynamics 365 Yönetici Merkezi, analitik için Dynamics 365 cds uygulamaları, dynamics 365 organizasyon bilgileri, Power Apps

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

11 yılı aşkın bir süredir Yazılım sektörünün içerisindeyim. Yazılım ile alakalı farklı eğitimleri ve sertifikasyonlarını alarak bu sektör içerisinde son 9 yıldır profesyonel olarak çalışmaktayım. Yazılım sektöründe kurumsal firmalarda, pek çok farklı pozisyonda görev aldım. Şu an Vakıf Emeklilik şirketinde DBAdmin - CRM Danışmanı olarak çalışmaktayım. MCP, MCPD, MCSE, MCITP ve MCT sertifikalarına sahibim. Halen aktif olarak bireysel yazılım eğitimleri vermeye devam etmekteyim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir