0

Bugün sizlerle Cluster Group altında bulunan bir makinanın System Center Data Protection Manager 2012 ile backup işlemini açıklayacağız.

DPM 2012 Administrator Console ekranın sol alt köşesinde bulunan Protection kısmına gelip burada new seçeneğine tıklayalım ve karşımıza aşağıdaki ekranda gelmektedir.


Resim-1

Yukarıdaki ekranda sonra karşımıza Protection group oluşturacağımız sistemin Client ya da Server olacağını belirledikten sonra Next ile ilerleyelim.


Resim-2

Bu makalemizin konusu Cluster Group backup olduğundan dolayı, Cluster ismimize gelip açalım ve aşağıda oluşan kırılım da hangi makinanın yedek işlemini yapacaksak seçelim.


Resim-3

Seçtiğimiz makinayı add ile sağ tarafa attıktan devam edelim.

“Selected Members” kısmında makinamıza ait bilgiler görünmektedir.


Resim-4

Oluşturacağımız Protection Group ismini belirleyebileceğimiz ve alınan yedeklerin disk ya da bir tape ünitesine aldıracağımız ekran gelmektedir. Yapımda tape ünitesi bulunmadığından dolayı ben yedekleme işlemini disk’e alacağım.


Resim-5

Retention Range: Alınan yedeklerin kaç gün saklanacağının belirtildiği kısımdır. Burada ” 10 günlük ” bir veri saklama işlemini yapacağımı belirttiğim kısımdır. Bu 10 günlük yedek işlemini tamamlandıktan sonra örneğin 11. günde 1.gün alınan yedek silinerek devam edilecektir ( mantık eski veriler silinerek güncel verilerin alınması ( belirttiğimiz günden sonra ) ).

Express Full Backup: Burada yedekleme yapılacak işlemin hangi saat diliminde başlanacağının belirtildiği kısımdır.


Resim-6

Bir sonraki ekranda karşımıza gelen kısım alınan yedeklerin verilerinin doğruluğunun test edileceği kısımdır. Burada ben SQL isimli önemli bir Server olduğundan dolayı aldığım yedeğin kontrolünün yapılmasını istiyorum.

2. seçenek ise istediğiniz zaman diliminde alınan yedek alma işleminin kontrolünün sağlanmasını yapabilirsiniz.

NOT: Bu 2 seçenek extra kaynak tüketimine sebep olacağı unutulmamalı ve yapılan tüketim plan içerisine bu durum alınmalıdır.


Resim-7


Resim-8

Protection group oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra, yapılan plan neticesinde ilk senkronize işleminin tamamlanması beklenmelidir.


Resim-9

Yaptığınız işlemlerin durumlarını gösteren Monitoring kısmına gelelim ve işlemimizin durumunu kontrol edelim.

Yapılan işlemler / işlemlere ait bilgiler aşağıdaki ekran gibi görünmektedir.


Resim-10

İlk senkronize işlemimizin boyutu yaklaşık olarak 548 GB’dır. Bu backup işleminin içeriğine göz atmak için;

Recovery kısmını açalım ve oluşturduğumuz koruma grubuna gelelim. Bir dosya açıyormuşuz gibi virtual hard drive kısmını açalım gibi içeriğini gözden geçirelim.


Resim-11


Resim-12


Resim-13

Bu işlemde sanal makinamızı oluşturduğumuz Recovery point’e geri yükleyeceğimiz gibi .vhd içerisinde bulunan herhangi bir dosya üzerinde de Recovery işlemi yapabiliriz.


Resim-14

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1987 Ankara doğumluyum. Amatörce başladığım IT teknolojileri macerama 6 yıldır profesyonel olarak devam etmekteyim. 2009 yılından beri Beypiliç firmasında Sistem Uzmanı olarak devam etmekyim. Son yıllarda yoğun olarak sanallaştırma teknolojileri, System Center ailesi ve Exchange Server üzerine yoğun olarak çalışmalarım devam etmektedir. MCT unvanımın yanında birçok Microsoft Infra alanındaki sertifikaya sahibim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir