Canlı AWS Tecrübeleri: EC2 Spot Sunucu Kullanarak Faturanızı Düşürün
0

AWS EC2 sunucu fiyatlandırma yöntemlerinden bir tanesi de Spot Instances ismini verdiği fiyatlandırma sistemidir. Bu makalede bu fiyatlandırma yöntemini tanıtacağım. AWS Spot fiyatlandırması AWS Region’larındaki Avaibilty Zone içerisinde kullanılmayan kapasitesini On-Demand fiyatına göre Windows sunucularda ortalama %40, Linux sunucularda ortalama %60 bazı tiplerde %90 oranında daha uygun fiyata kullanarak sunucu maliyetlerinizi düşürebilirsiniz. Sunucu fiyatları Avaibilty Zone’lara göre farklılık göstermektedir. 

Bu fiyatlandırma yöntemini ile aldığınız sunucuların On-Demand sunucular ile tek farkı kesintiye uğrama ihtimalleridir. Spot sunucuların kesintiye uğrama sebepleri, verdiğiniz maksimum fiyat veya sunucu tipinin kapasitesinin yetmemesinden dolayıdır. Kesintiye uğrayacak sunucuları için 2 dakika önceden haber verilir. Sunucuların kesintisinden bilgilendirmesini sistemi ile riski düşürmek için sunucu tiplerini çeşitlendirmek, Autoscale Grup kullanmak, farklı Availability Zone‘lara sunucuları dağıtmak, sunucu kesinti alarmlarını dinleyen alarm sistemi kurarak kesinti haberi alındığında farklı tip sunucuya geçmek gibi birçok yöntem kullanarak kesinti riski minimuma indirilebilir.  

AWS Spot sunucuları kesintileri ile başa çıkmak için AWS Cloudwatch Spot Interruption message bilgilendirmesinin yapılandırılması ayrıca EC2 Windows ve Linux sunucular içerisinden kesinti bilgilendirmenin nasıl alınacağı konusunu başka bir makalede detaylı olarak inceleyeceğiz. 

Spot Instance fiyatları ve fiyat değişim geçmişi AWS konsol üzerinden, AWS CLI ve AWS Powerhell Cmdlet leri ile kontrol edilebilir. 

AWS Spot sunucu fiyatlaması için AWS EC2 Dashboard > Spot Requests > Pricing History Butonunu kullanarak açılan Spot Instance Prising History tablosundan sunucu işletim sistemi ve tipine göre 3 ay geriye dönük olarak incelenebilir. (Resim-1) 

Resim-1 

AWS konsolundan Spot sunucu açmak için AWS EC2 Dashboard > Instances > Lounch Instance Butonuna basın. Açılan sunucu kurulum ekranının 3.Configure Instance sekmsesinde (Resim-2)
Purchasing Option kısmındaki Request Spot instances kısmını işaretleyip opsiyonel olarak Maximum Price kısmına sunucuya ödemek istediğiniz maksimum saatlik fiyatı yazarak Spot sunucu açabilirsiniz. Maximum price belirlemezseniz fiyat sunucunun maksimum On-Demand fiyatını geçmeyecektir. On-Demand fiyatından yüksek belirlemiş olduğunuz fiyatlar da aynı şekilde sunucu tipinin maksimum On-Demand fiyatını geçmeyecektir. 


Resim-2 

Spot sunucuları AWS CLI, Autoscale Grup Lounch Config ve Lounch Template gibi birçok yöntem ve servis içerisinden açıp kullanabilirsiniz. Spot sunucuları kullanırken Request type olarak Fleet tipini seçerek birden fazla sunucu tipi ve içerisinde belirlediğiniz miktarda On-Demand sunucu bulunacak şekilde karma kesintiye dayanıklı gruplar oluşturabilirsiniz. (Resim-3) 


Resim-3 

Bu makalede AWS Spot sunucuların ne olduğunu inceledik. İlerleyen bölümlerde konuyu detaylandırarak maliyetlerimizi düşürmek için yapılabilecek yöntemleri incelemeye devam edeceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

aws.amazon.com/tr/ec2/spot/

TAGs: Amazon Spot EC2, Why use AWS Spot Instance?, Spot Sunucu, Spot EC2, Cloud Cost control, Bulut fatura maliyeti azaltma, Neden AWS Spot sunucu kullanılır? AWS Spot prise, AWS Spot fiyat hesaplama,Amazon Spot EC2 nedir?,Amazon EC2 Spot Bulut Sunucuları Fiyatlandırması,Spot Bulut Sunucusu Danışmanı

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bora Tercan 1974 yılında Ankara’da doğdu. 20 seneden fazla bilişim sektöründe profesyonel iş deneyimi içerisinde; Marka bağımsız Sunucu, Yazılım, Firewall, Router, Veritabanı, Kablosuz Ağ, İnternet, Lan ve Wan vs. her türlü bilişim alt yapısının kurgulanması, projelendirilmesi, sorunsuz çalıştırılmasının sağlanması, merkezi olarak takibi, yönetilmesi ve sorunların tespit edilerek düzeltilmesi/düzelttirilmesi. Bilişim satın alma süreçlerinin takibi ve organizasyonun yapılması, Bilişim personelinin yönetilmesi, bilişim firmalarıyla işbirliği kurarak en iyi çözüme ilk elden ulaşılmasını sağlaması, iş analizi ve proje yönetimi gibi konularda 15 seneden fazlası Turizmde olmak üzere bilişim profesyoneli olarak sektör tecrübesi bulunmaktadır. Kariyerini bulut bilişim konusunda önemli projeleri olan Turizm Yazılımları geliştiren bir firmada Bilgi İşlem Yöneticisi olarak devam ettiriyor. Sahip olduğu sertifikalar; MCP MCSE MCSA MCDBA’dir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir