Blob Yaşam Döngüsü Yönetimi
0

Azure‘da en çok kullanılan servislerinden birisi Azure Storage‘dır. Azure Storage içerisinde yapılandırılmamış verilerin depolanmasına olanak tanıyan blob storage‘lara dünyanın her yerinden erişebilir video, ses, resim, metin gibi farklı türde bir çok objeyi depolayabilirsiniz. Aslına bakarsanız bu tarz verilerin her geçen gün miktarı ve boyutu artmakta ve blob storage‘lara yaptığınız ödemelerde bu boyut artışına bağlı olarak fazlalık göstermektedir. Bugünkü yazımda sizelere Blob yaşam döngüsü yönetiminden bahsedeceğim ve az erişilen yada çok nadiren erişilen verilerinizi nasıl yönetebileceğinizi ve tasarruf sağlayacağınızı anlatacağım.

Blob storage’larda perfomans kademesi (tier) olarak standartı seçtiğinize bir başka kademe daha karşınıza çıkar bu da erişim kademesidir. Erişim kademesi adından da anlaşılacağı üzere blob’larda sakladığınız verilere hangi sıklıkla erişeceğinize göre tercihler yapabileceğiniz ve aşağıda detaylarını anlattığım 3 kademe ile gelmekte;

  • Hot: Sık sık erişilen veya değiştirilen veriler için optimize edilmiş çevrimiçi katmandır. En yüksek depolama maliyeti bu katmandadır ancak en hızlı erişim süresi ve en düşük erişim maliyeti de bu katmanda gerçekleşir.
  • Cool: Nadiren erişilen veya değiştirilen veriler için optimize edilmiş çevrimiçi katmandır. Daha düşük depolama maliyetlerine ve daha yüksek erişim maliyetlerine sahiptir.
  • Archive: Nadiren erişilen ve saat bazında esnek gecikme gereksinimleri olan verileri depolamak için optimize edilmiş çevrimdışı katman. Maliyeti en düşük olan katman burasıdır.

Erişim katmanlarının detaylarını gördüğümüze göre Blob yaşam döngüsü yönetimine geçebiliriz. Bunu bir örnekle anlatmak istiyorum elinize 5 TB blob datası var ve bu verilerin hepsinin her an erişilmediğini düşünüyorsunuz bunun 5 TB Hot tier ödemesi yapacağınıza rule tanımlayarak değişiklik olmayan dataları sırasıyla Cool tier’a oradan da Archive tier’a taşıyabilirsiniz. Örnek rule ait ekran görüntüsünü aşağıda görebilirsiniz. Artı bilgi isterseniz de belirli süre değişiklik yoksa silebilirsiniz.

Resim-1

Yapacağınız tek bir rule ile performans ve maliyeti optimize edebilir, blobları daha soğuk bir depolama katmanına (hot’tan cool’a, hot’tan archive veya cool’dan archive) geçirebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz. 

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Blob Lifecycle Management, Azure Storage, blob yaşam döngüsü, Blob Lifecycle,blob yaşam döngüsü yönetimi, hot, cool, archive

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir