Azure’da Windows Admin Center Kullanımı
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure’da Windows Admin Center Kullanımı

0

Sizlere Azure IaaS VM’lerde şu an için preview olan bir özellikten bahsetmek istiyorum. Aslına bakarsanız bu özellik 2017 yılında hayatımıza girdi ve Microsoft, Windows sunucuların yönetimi için daha gelişmiş, günümüz çalışma yöntemlerine daha uygun, web tabanlı grafiksel bir yönetim araçını bizlerin kullanımına sundu. Sanırım bu tanımdan sonra hepiniz bahsettiğim sunucu yönetim yazılımın Windows Admin Center kısa ismi ile WAC olduğunu anlamıştır. Bugünkü yazımda ise sizlere Azure Portal’a preview olarak gelen ve Azure’daki Windows sunucularınızı yönetmenin bir başka yöntemi olan WAC’ı nasıl yükleyip, kullanabileceğinizi anlatacağım.

Bu yazıda daha önce mshowto’da sizlere aktardığımız iki konuya detaylıca girmeyeceğim ama kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum. İlk WAC nedir, ne işe yarar, WAC’la nasıl sunucu yönetilir bu sorularınız ve daha fazlasını cevabına bu linkten, Azure’da Preview nedir sorusunun cevabına ise bu linkten ulaşabilirsiniz. Paylaştığım linkte’de gördüğünüz gibi Azure’da Preview olarak gördüğünüz tüm özellikler halen geliştirmesi devam eden, sizlerin kullanımına sunulmuş ancak destek konusunda sizlere yardımcı olunamayan özelliklerdir.

Konumuza gelirsek Azure’da kullandığınız sanal makinelerden özellikle Windows Server’lardan birisine gelip, sanal makine ayarlarına geldiğinizde Windows Admin Center(preview) göreceksiniz. WAC’ı ilgili sanal makineye yüklemek için Install butonuna tıklamanız yeterli, default port olan 6516’yı değiştirmek isterseniz yine buradan değiştirebilirsiniz. Install’diyerek bu adımı geçiyorum.

Resim-1

Yükleme işlemi kısa bir süre alıyor ve sonrasında Connect butonu çıkıyor isterseniz buradan connect diyerek bağlanabilir istersenizde browser’ınıza https://x.y.z.t:6516 yani IP adresi ve default port olan 6516’yı girerekten bağlanabilirsiniz.

Resim-2

Bağlantı kısmında da sorun yaşamadık, şimdi sıra geldi WAC için yönetici şifresini girememizde, açılan browser’daki ilgili alanlara admin adını ve şifresini yazarak ilerliyoruz.

Resim-3

Son adımdayız ve karşımızda WAC’ın yüklü olduğu sunucuları görüyoruz, artık web üzerinden Windows sunucumuzu yada sunucularımızı yönetebiliriz.

Resim-4

Bugünkü yazımda Azure portal’dan Windows Server’ların yönetimiş için farklı özelliklerden birisi olan WAC’ı çok kısa bir sürede nasıl yükleyip, kullanabileceğinizi anlatmak istedim, umarım faydalı olur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

 TAGs: Windows Admin Center, Windows Admin Center nedir, Azure’da Windows Admin Center, Azure’da WAC kurulumu

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir