Profosyonel hayatta iş ortaklarımla, gündelik hayatta IT uzmanı arkadaşlarımla yeni teknolojiler üzerinde sohbet ettiğimde istisnasız fark ettiğim bir şey var; Azure Stack (yeni adıyla Azure Stack Hub) ile Azure Stack HCI ürününün aynı sanılması. Bu durumu bir nebze normal karşılıyorum çünkü Microsoft yeni çıkardığı tüm on-prem ürünlere prefix olarak Azure adını koyuyor 😊 ve tüm ürünlerin başında Azure yer alması kafa karışıklığına sebep oluyor. Olmasın !
Tüm ürünlerde Azure isminin yer alması Microsoft için çok normal çünkü biz Windows Server 2019 işletim sistemini On-prem ile bulut arasındaki köprü olarak adlandırıyoruz. Yani server product family on-prem tarafındaki tüm çözümler Azure ile entegre (Hybrid) çalışıyorlar. Bu yüzden Azure Stack HCI, Azure Stack Edge, Azure Stack Hub ve Azure Arc isimlendirmesi yapıldı. Şimdi bu teknolojilerin hangisi ne işe yarıyor ayrıntılı olarak bakalım.
Resim-1
Azure Stack HCI
Hyperconverged geleneksel mimarilerin yerini hızlı şekilde alıyor. Bir çok üretici ve şirket Hyperconverged çözümleri sunuyor. Microsoft’ta hyperconverged çözümü olan Azure Stack HCI çözümünü geçtiğimiz sene duyurdu. Windows Server 2019 ile birlikte Microsoft’un Software Defined Datacenter çözümü Azure Stack HCI adını aldı.
Windows Server 2019 ile birlikte çok daha güçlü hale gelen Azure Stack HCI çözümü her sunucuda çalışmıyor, 16 dan fazla markada 90 dan fazla sunucu modelinde çalışması önerilen Azure Stack HCI Windows Server Datacenter lisansına ihtiyaç duyuyor. Azure Stack HCI ile ilgili daha sonraki detaylı bilgilendirmeler yapacağım. Bu makalede bilmemiz gereken Azure Stack HCI Microsoft Hyperconverged çözümü on-prem yapıda çalışıyor ama istenirse Azure Scale kabiliyeti sunuyor. On-prem ile Azure üzerindeki köprüyü kuran program ise yine Microsoft’un Windows Server 2019 ile bearer tanıttığı Windows Admn Center (WAC)
Resim-2
Azure Stack Edge
Azure çözümlerini kullanıyorsunuz edge mimarinizin yani bunlar bölge müdürlüğü, şube ve genel müdürlük birimleriniz bile olabilir, şantiyeleriniz, ulaşılamaz lokasyonlarınız aklınıza ne geliyorsa. Azure hizmetlerini çok daha efektif, hızlı ve sağlıklı kullanmak istiyorsunuz. İşte Azure Stack Edge bu hizmeti sağlıyor.
Azure Stack Edge Microsoft’un kendi imzasını attıığı donanımı. Üzerinde çalıştırdığı ML (Machine Learning) sayesinde donanımınızı en iyi şekilde kullanmanızı sağlıyor. Commercial ve zor şartlar altında çalışan rugged serisi var. Amerika ve Avrupa’da kullanılıyor. Türkiye’ye yakın zamanda gelecektir. Pay as you go modeliyle ücretlendiriliyor.
Resim-3
Azure Stack Hub
Microsoft 2019 igniate etkinilği bir çok yenilik duyurdu. Bunlardan bir kısmı da Azure Stack üzerineydi artık bu ürün Azure Stack Hub olarak anılacaktı.
Azure Stack Hub önceki adıyla Azure Stack regülasyondan dolayı cloud ortamına taşınamayan veya datalarının başka datancenterlarda değil de kendi elinin altında tutulmasını isteyen firmalar için On-prem Azure çözümüdür. Yine validate edilmiş sunucular üzerinde çalışan Azure Stack Hub Azure deneyimini cloud’a çıkmadan kendi ortamınızda deneyimlemenize imkan sağlar.
Azure Stack Hub’ın en büyük özelliği Azure ile entegre çalışmasına ragmen discconnet olduğunuz durumlarda aynı şekilde çalışmaya devam etmesi. Servisleri, Kubernetes hizmetini sanal makineler ve yüksek erişilebilirlik hizmetini kesintisiz ve sorunsuz verebilir.
Faydalarının bu kadar fazla olmasına ragmen fiyatı özellikle bizim ülke şartlarında pek cazip gelmediği için yaygın olarak kullanılamamaktadır.
Azure Stack Arc
Bu kadar şeyden bahsettik On-premdeki sunucular, yüksek erişilebilirlik sağlayan ve resiliency sağlayan high end sunucular. Azure üzerinde çalışan sayısız servis ve 3. Part çözümler. Azure Stack Edge hatta farklı Cloud çözümleri olan AWS veya GCP hizmetleri. Bunların hepsini nasıl yöneteceğiz?
Tüm bu complex yapıları yönetebilmek için Microsoft burada da bize Azure Arc servisini sunuyor. On-prem, cloud veya multi cloud fark etmeksizin databaselerinizi, kubrnetes clusterlarınızı ve sunucularınızı merkezi bir sistemle yönetmek için Azure Arc kullanıma hazır.
Resim-4
Ben bunları okudum ama bir şey anlamadım biri olsa tek tek izah etse derseniz buraya buyrun.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs: Windows Admin Center,WAC, Azure Stack HCI, Azure Hybrid Services, Azure Stack Edge, Azure Arc