Azure’da VM Image Oluşturmak ve Image’dan Yeni VM Açmak
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure’da VM Image Oluşturmak ve Image’dan Yeni VM Açmak

0

Azure’da VM Image Oluşturmak ve Image’dan Yeni VM Açmak. Azure servislerinden bahsederken sürekli işlerimizi daha hızlı yapma gayesi ile kullanmamız gerektiğini belirtiyorum. Buna bağlı olarak, Azure altyapı danışmanlığı verdiğim müşterilerimde genelde sık aralıklarla benzer VM’ler oluşturmamı istediklerini farkettim.

Farklı zaman dilimlerinde gelse de bu işlem için fazlaca efor harcadığımı gördüm.

Bu sorunu çözmenin birden fazla yolu olmasına rağmen ben Image alma işlemi ile ilerlemeyi seçtim. Bu makalemin konusu Azure’da bir VM’in Image’ı nasıl alınır ve yeni VM’ler kurulurken bu Image nasıl kullanılır?

Azure’da VM oluşturma

Öncelikle Azure portalda bu makale için bir test VM’i oluşturuyorum. İsmi “NecOsBuildVM” olarak ayarlıyorum. Diğer bütün ayarlarını Demo VM’i olduğu için standard halde bırakıp direk VM’i oluşturuyorum.

Azure VM Image

Resim-1

Ben işletim sistemi olarak W10 seçtim. Siz isterseniz bu işlemleri Server işletim Sistemleri ile de yapabilirsiniz. Genelde açılan VM için … uygulamalarda olmalı gibi talepler geldiğinden bu makale de bir kaç ücretsiz uygulama kuracağım VM içine.

Resim-2

Makale için olduğundan rastgele uygulamaları kurdum. Gelen isteklere göre .NET, Server Feature’leri gibi bir çok farklı ayarlamaları yapabilirsiniz. Bu kısım tamamen size devamlı gelen isteklere göre şekillendirilebilir. Şimdi cihazımı Image almaya hazır hale getirelim.

Azure VM tekilleştirme

Resim-3

1-) Başlat tuşundan “Çalıştır” açalım ve “sysprep” yazıp Ok diyelim.

2-) Açılan ekranda “sysprep” isimli uygulamayı çalıştıralım.

3-) Uygulama ekranında ki ayarları resimde ki gibi yapalım ve OK diyelim.

Uygulama VM’i Image almaya hazır hale getirirken aşağıda ki şekilde bir ekran karşımıza çıkacak. İşlem bittiğinde VM’i kapat seçeneğini seçtiğimiz için uzak masa üstü bağlantımız bu işlem sonunda kopacaktır.

Resim-4

Resim-5

Azure VM Capture

Bağlantımız kesildiğine göre artık “Capture” özelliğini kullanarak bu işletim sistemi Image’sini almaya başlayabiliriz.

Azure VM Image

Resim-6

Azure Portal üzerinde oluşturduğumuz VM’e geliyoruz ve üst tarafta bulunan “Capture” tuşuna tıklıyoruz. Yukarıda ki resimde de gördüğünüz gibi işlem sonunda kapat olarak ayarladığım için VM kapalı durumda.

Azure VM ImageResim-7

1-) Aldığımız Image’yi Azure Compute Galery’e atıp atmamak ile ilgili kısım. Burada birden fazla işletim sistemi versiyonu tutacaksanız Azure Compute Gallery’ i kullanabilirsiniz. Makale yazmak için kullanacağımdan ben altta ki ayarı seçtim.

2-) Image alındıktan sonra VM’i sil seçeneği. Burada sadece Image oluşturmak için bu VM’ i açtığımız için ben işlem sonrasında silinmesini istedim.

3-) Bu seçenek adım 1 ‘de ki ayarı paylaş olarak seçtiğinizde açılacaktır. Birden fazla galeriniz olabileceği için hangi galeriye atmanız gerektiğini seçtiğiniz kısım.

4-) Bu seçenek adım 1’de ki ayarı paylaş olarak seçtiğinizde açılacaktır. Burada aslında işletim sistemi içinde yaptığımız sysprep olayı ile aynıdır. Kişisel bilgiler vb. işletim sistemi içinde kalsın mı? Yoksa direk temiz bir işletim sistemi olarak mı alınsın? seçeneğidir.

5-) Tüm ayarlarımızı yaptıktan sonra aldığımız bu işletim sistemi örneğine bir isim verdiğimiz kısım. Ben isim olarak “MsHowtoOsCapture_Win10” yazdım. İsimlendirme konusu sizin belirleyeceğiniz bir sınıflandırma da yapılması önemli, çünkü Azure Compute Gallery kullandığınızda versiyon farkları, uygulama farkları vb. durumlarda uygun OS’u bulmanıza yardımcı olacaktır.

Azure VM Image

Resim-8

Azure VM Create

Tüm ayarlamaları yapıp Create kısmına geldiğinizde özet olarak yukarıda ki ekranı görürsünüz. Şimdi buraya kadar ayar olarak yaptıklarımızın özeti: Azure Compute Gallery kullanmıyoruz, OS Image aldıktan sonra VM’i sildiriyoruz, verdiğimiz isim.

Azure VM Image

Resim-9

İşlemi başlattığınızda Azure Portal’da sırası ile yukarı da ki resim gibi önce -çalışıyorsa- VM’i kapatacak, VM içinde ki tüm kişisel ayarları kaldıracak, alınan OS’u hazırlayacak ve son olarak VM’i silecek.

Tüm işlem bittiğinde aşağıda ki resimde gösterdiğim gibi Image’ mize ulaşabileceğiz.

Azure VM Image

Resim-10

Burada istersek direk bir VM oluşturabiliriz bu Image ile yada bu OS Image’yi kopyalayabiliriz. Hangi OS olduğu gibi basit bilgileri de bu ekran üzerinden görebilirsiniz. Bundan sonrasında yapacağımız tek işlem yeni bir VM kurmak ve işlemi kontrol etmek.

Azure VM Image

Resim-11

Capture edilen VM’den yeni VM oluşturma

1-) Kuracağımız VM için işletim sistemi seçtiğimiz kısımda “See all images” kısmına tıklayarak kendi oluşturduğumuz OS Image’sini seçeceğiz.

2-) Vm içine nereden OS eklemek istediğimizin sorulduğu kısım. Burada “Other Items” kısmından “My Images” bölümüne tıklayıp oluşturduğumuz Image’ yi bulmamız lazım.

3-) Kısaca söylecek olursak burası daha önce oluşturduğumuz OS Image’leri seçtiğimiz kısım. Makale için 1 adet oluşturduğumuzdan burada “MsHowtoOSCapture_Win10” isimli Image’yi seçelim.

4-) İşletim sistemi kısmı bizim belirlediğimiz Image adı ile geldi. Normalde burada W10 vb. yazması gerekiyordu. Bu şekilde görüyorsak bu VM artık bizim OS Image’ımız ile kurulacak demektir.

Sonrasında standard ayarlar olan Kullanıcı adı ve şifre kısımlarını doldurup başka bir ayarı değiştirmeden VM’i oluşturuyorum. Sizler isterseniz Disk, VM tipi gibi bir çok değişkeni değiştirebilirsiniz. Unutmayın burada amaç işletim sistemi içinde sürekli aynı ayarları yapmamak.

Azure VM Image

Resim-12

VM açılması biraz uzun sürüyor fakat tüm program ve ayarları tekrar tekrar yapmaktan kurtuluyorsunuz. Bu yazıda hem Azure VM Image oluşturduk hem de sonrasında bu Image’ı kullanarak yeni bir VM daha oluşturduk. Sysprep ile kapattığımız için sayısız yeni VM’i sorunsuz şekilde ilk Image’ımızdan oluşturabileceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Azure’da genelleştirilmiş vm’nin eski yönetilen görüntüsünü oluşturma

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Microsoft Distribütörlüğü yapan MUK Company bünyesinde kariyerime devam ediyorum. Burada Türkiye, Azerbaycan ve Makedonya’da Regional Business Development Manager ünvanı ile çalışıyorum. Microsoft Bulut ürünleri olan Azure – Office 365 – M365, Onpremise tarafta Exchange Server-Microsoft Server 2012-16, Lisanslama vb. konularında iş ortaklarına teknik, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir