Azure Sanal Makineniz Domain’e Üye mi Değil mi?
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Sanal Makineniz Domain’e Üye mi Değil mi?

0

Azure Portal üzerinden bir sanal makinenin bir domain‘e katılıp katılmadığını öğrenmek mümkündür. Ancak bu bilgi doğrudan sanal makinenin genel özellikleri arasında gösterilmeyebilir. Ancak Azure Portal üzerinden en kolay yöntem bence Sanal makinenin üzerine geldiğinizde Operations bölümünde yer alan Run command kullanmaktır. Seçmiş olduğunuz sanal makinede RunPowerShellScript‘e tıklayıp dsregcmd /status komutunu çalıştırmanız yeterli.

Resim-1

Domain üyeliği durumunu kontrol etmenin birkaç yolu bulunmaktadır. Bunların neler olduğunu da sizlere aşağıda maddeler halinde açıklayacağım.

  1. Azure Active Directory ile Entegrasyon: Eğer sanal makine Azure Active Directory (AD) ile entegre şekilde yönetiliyorsa, Azure Portal’daki Azure Active Directory bölümünden bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Sanal makinenin domain’e katılıp katılmadığı, ilgili Azure AD bölümünde yer alan cihazlar listesinden kontrol edilebilir.
  2. Azure VM Extensions (Uzantılar) Kullanımı: Sanal makinenize özel script veya yönetim araçları (extensions) yükleyerek, sanal makinenin domain durumunu kontrol edebilirsiniz. Örneğin, “Custom Script Extension” kullanarak PowerShell komutları veya bash script’leri çalıştırabilir ve cihazın domain üyeliği durumunu kontrol edebilirsiniz.
  3. Sanal Makinenin İşletim Sistemi Üzerinden Kontrol: Sanal makineye uzak masaüstü bağlantısı (RDP) ile bağlanarak, işletim sistemi üzerinden domain üyeliğini kontrol edebilirsiniz. Windows işletim sistemlerinde “Sistem” ayarları altında, “Bilgisayar adı, etki alanı ve çalışma grubu ayarları” bölümü altında cihazın bir domain’e üye olup olmadığını görebilirsiniz.
  4. Azure PowerShell veya Azure CLI Kullanımı: Azure PowerShell modülünü veya Azure CLI’yi kullanarak, sanal makinenin domain durumunu sorgulayacak script’ler yazabilirsiniz. Bu yöntem, özellikle birden fazla sanal makineyi otomatik olarak kontrol etmek istediğiniz durumlar için uygun olabilir.

Azure Portal doğrudan bir sanal makinenin domain durumunu göstermese de, yukarıda belirtilen yöntemlerle bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki Azure makalesinde görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Azure, azure vm, azure vm domain join

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir