Azure’da Veri Depolamaya Yönelik Seçenekler
0

Azure’da Veri Depolamaya Yönelik Seçenekler

Microsoft Azure kaynaklarından en çok kullanılan servislerin ilk sırasında yer alan Azure veri depolama seçenekleri hakkında sizlere bilgi vereceğim. Bu makale yazısında Azure Disk Storage, Azure Blob Storage, Azure Data Lake Storage, Azure Files, Azure NetApp Files, Azure File Sync, Azure Stack Edge, Azure Data Box, Azure Data Box Gateway konularını açıklayacağım. Sizlerden ve müşterilerimizin sıkça sorulan hangi Azure depolama seçeneğini bizim için en uygundur sorusuna cevap bulacaksınız.

Azure Disk Storage

  • Azure Sanal Makineler ve Azure VMware çözümü ile kullanılmak üzere tasarlanan , görev ve iş açısından kritik uygulamalarınız için yüksek performanslı, dayanıklı blok depolama sunar.
  • Bulut için oluşturulmuş 5 disk seçeneğiyle kullanılmaktadır.
  • SAP HANA, SQL Server ve Oracle gibi yüksek aktarım hızına sahip ve yoğun işlem gerektiren iş yükleri için milisaniyenin altında gecikmesi süresi elde edebilirsiniz.
  • İlişkisel veritabanları, ilişkisel olmayan veri tabanbları, yedekleme ve felaket kurtarma, kümelenmiş uygulamalar, kapsayıcılı iş yükleri ve Azure VMware çözümü alanlarında kullanılır.

Azure Blob Storage

  • Yapılandırılmamış verileri geniş ölçekte depolayıp erişmek için kullanılmaktadır.
  • Analitik ihtiyaçlarınız için Data Lake oluşturmanıza yardımcı olur. Uzun vadeli verileriniz için katmanlı depılama ile maliyetlerinizi ölçeklendirebilirisiniz.
  • Azure AD ve Azure RBAC ile güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
  • Mobil, web ve bulutta yerel uygulama geliştiricilerin ölçek, güvenlik ve kullanılabilirlik ihtiyaçlarını desteklemek için oluşturulmuştur.

Azure Data Lake Storage

  • Data Lake yüksek performanslı analitik iş yükleriniz için büyük ölçüde ölçeklenebilir ve güvenlidir.
  • Katmanlı depolama ve ilke yönetimi ile maliyetleri optimize edebilir. Azure AD ve Azure RBAC ile verilerin kimliği doğrulayabilirisiniz.
  • Sürekli olarak yüksek performansta büyük ölçekli analiz sorgularınız gerçekleştirebilirsiniz.
  • Azure Databricks, Synapse Analytics veya HDInsight kullanarak verileri işleyebilir, veri alma araçlarını kullanarak verileri uygun ölçekte alabilirsiniz.

Azure Files

  • Basit ve güvenli olan sunucusuz kurumsal düzeyde dosya paylaşım imkanı sunmaktadır.
  • SMB ve NFS protokolleri aracılığıyla erişilmektedir.
  • Azure Files kullanmak için VM yönetmenize, NAS kullanmanıza gerek yok.

Azure NetApp Files

  • Çeşitli senaryolarda temel alınan paylaşılan dosya depolama hizmeti olarak yaygın şekilde kullanılır. Bunlar, POSIX uyumlu Linux ve Windows uygulamalarının, SAP HANA’nın, veritabanlarının, yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) altyapısının ve uygulamalarının ve kurumsal web uygulamalarının geçişini (lift and shift) içerir.
  • Statik web içeriği, dosya paylaşımları ve veritabanı yedeklemeleri için kullanılabilir.

Azure File Sync

  • En sık erişilen dosyalarınız yerel sunucunuzda önbelleğe alınır ve en az erişilen dosyalarınız ise buluta katmanlanır. Bu sayede hem performans optimizasyonu hemde maliyet tasarrufu sağlanmaktadır. İstek üzerine buluttan yerel sunucuya dosyalar hızlı şekilde geri çağırılabilir.

Azure Stack Edge

  • Verileri Azure içine ve Azure dışına taşıyan şirket içi bir ağ cihazıdır. Data Stack Edge, yükleme sırasında verileri önceden işlemek için AI özellikli uç bilgi işleme sahiptir. Data Box Gateway, cihazın sanal bir sürümüdür ancak aynı veri aktarım özelliklerine sahiptir.

Azure Data Box

Eğer verilerinizi Azure’a yüklemek, sistemlerinizi ve iş yüklerinizi Azure’a taşımak istiyorsanız ancak ağ trafğiniz bu yüksek boyutlardaki verileri yüklemenize engel oluyorsa ve iş akışlarınızı sekteye uğratacak şekilde ağ yapınızı yoruyorsa verilerinizi fiziksel olarak taşıyabilirsiniz. Robocopy gibi yaygın kullanılan kopyalama araçlarını kullanarak Microsoft’un Veri Taşıma cihazları aracılığıyla şifrelenerek taşınmasını sağlayabilirsin.

  • Data Box : 100 TB kapasite AES 256 bit şifreleme
  • Data Box Disk: 5×8 TB olabilecek şekilde maksiumum 40 TB ve 128 bit şifreleme
  • Data Box Heavy: 1 PB’a kadar veri saklar

Data Box Gateway

Verileri Azure’a ve Azure’adn aktaran bir cihazdır ancak bu cihaz sanal bir cihazdır. Azure’a veri gönderirken sorun ve kesinti yaşamamamız için depolama çözümüdür. Bulut arşivleme, olağanüstü durum kurtarma gibi verileri buluta aktarmak için veya verilerinizi bulut ölçeğinde işlemeye ihtiyacınız varsa kullanılabilir. Sanallaştırılmış ortamınızda veya hipervizörünüzde sağlanan bir sanal makineyi temel alan ve Azure’a veri göndermenizi sağlayan bir cihazdır.

Bir sonraki Azure makalesinde görüşmek üzere.

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs: azure storage, azure storage seçenekleri, azure veri depolama, azure depolama, Azure Disk Storage, Azure Blob Storage, Azure Data Lake Storage, Azure Files, Azure NetApp Files, Azure File Sync, Azure Stack Edge, Azure Data Box, Azure Data Box Gateway

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir