Azure Virtual Desktop Tasarımı: Ağ Kapasitesi ve Hız Gereksinimleri
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Virtual Desktop Tasarımı: Ağ Kapasitesi ve Hız Gereksinimleri

0

Azure Virtual Desktop yönetilen bir hizmet olarak kullanıcılara sunulan bir çözüm olmasına rağmen özellikle tasarımın birkaç farklı yönden incelenmesi ve değerlendirilmesi sonradan yaşanacak hem performans hem de erişim sorunlarının önlenmesi açısından önemlidir. Bugünkü yazımda özellikle ağ kapasitesi ve hız gereksinimleri üzerine sizlere bilgiler vereceğim.

Sizlerin de çok iyi bildiği üzere uzak bir Windows oturumu kullanırken ağınızın kullanılabilir bant genişliği, deneyiminizin kalitesini büyük ölçüde etkiler. Farklı uygulamalar ve ekran çözünürlükleri farklı ağ yapılandırmaları gerektirir, bu nedenle ağınızın ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde yapılandırıldığından emin olmanız önemlidir.

Aşağıdaki öneriler, %0,1’den daha az kayıp olan ağlar için geçerlidir. Bu öneriler, sanal makinelerinizde (VM’ler) kaç oturum barındırdığınızdan bağımsız olarak geçerlidir.

İlk tablo, uygulamalar için sorunsuz bir kullanıcı deneyimi için önerilen minimum bant genişliklerini listeler. Ağınızdaki stresin hem uygulama iş yükünüzün çıktı frame hızına hem de ekran çözünürlüğünüze bağlı olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Frame hızı veya ekran çözünürlüğü artarsa, bant genişliği gereksinimi de artacaktır. Örneğin, yüksek çözünürlüklü ekrana sahip hafif bir iş yükü, normal veya düşük çözünürlüklü hafif bir iş yükünden daha fazla kullanılabilir bant genişliği gerektirir.

Farklı ekran çözünürlükleri, farklı kullanılabilir bant genişlikleri gerektirir. Aşağıdaki tablo, saniyede 30 frame (fps) hızıyla tipik ekran çözünürlüklerinde sorunsuz bir kullanıcı deneyimi için önerilen bant genişlikleri listelenmektedir. Bu öneriler, tekli ve çoklu kullanıcı senaryoları için geçerlidir. Statik metin okuma gibi 30 fps’nin altında bir frame hızı içeren senaryoların daha az kullanılabilir bant genişliği gerektirdiğini unutmayın.

Resim-1

Bulunduğunuz yerden VM’leri dağıtabileceğiniz her bir Azure bölgesine bağlantı RTT‘sini belirlemek için Azure Virtual Desktop Experience Estimator’I kullanılır. Öncelikle RTT denir buna değinelim; Round Trip Time (RTT), geçerli konumunuzdan gerçekleşen bağlantının gidiş dönüş süresi

Vurgulanan Azure bölgesi, geçerli konumunuzdan en düşük RTT bağlantısına sahip bölgedir. Görüntülenen süreler, Azure Virtual Desktop dağıtımınız için son kullanıcı deneyimi kalitesini değerlendirmeye yardımcı olmayı amaçlayan tahminlerdir. Gerçek deneyim, ağ koşullarına, son kullanıcı cihazına ve dağıtılan sanal makinelerin yapılandırmasına bağlı olarak değişecektir.

Resim-2

Azure Virtual Desktop tasarımında dikkat edilmesi gereken diğer konulara değinmeye devam edeceğim, bugünkü yazım şu an için bu kadar, umarım sizler içinde faydalı bir yazı olmuştur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Azure Virtual Desktop Tasarımı, Azure Virtual Desktop için ağ kapasitesi, azure virtual desktop bant genişliği

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 1
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir