Azure Stack HCI – Bölüm 1 – Nedir ?
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Stack HCI – Bölüm 1 – Nedir ?

0

Azure Stack HCI, Windows ve Linux iş yüklerini ve bunların depolama ihtiyacını, şirketin kendi veri merkezinde barındırmasını sağlayan bir HyperConverged Infrastructure sistemdir. Buradaki temel amaç, Azure üzerinde kullanılan bazı hizmetlerin, verilerin veya servislerin şirketlerin kendi veri merkezlerinde barındırması zorunlu hallerde kullanılmasıdır. Bu altyapı içerisinde çalışan sanal makinelerin hybrid bulut senaryolarında kullanılması çok kolaydır. Ayrıca Azure Stack HCI işletim sistemi ile, Azure Kubernetes Service (AKS) hizmetini kendi veri merkezinizde çalıştırabilirsiniz. Yakın zamanda SQL hizmetinin de buraya geleceğini söylemek gerekiyor.


Resim – 1

Aslında çalışma prensini basit. Arka planda Windows Server üzerinde bulunan rolleri kullanarak sanallaştırma ortamınızı hybrid bir ortama çevirmeyi hedefleyen bir işletim sistemidir Azure Stack HCI. İlerleyen makalelerde de göreceğiniz üzere aşağıdaki rol ve özellikleri, Azure Stack HCI işletim sisteminin içerisine kurarak bu yapıyı yönetiliyor.

  • Data Deduplication
  • Hyper-V
  • BitLocker Drive Encryption
  • Data Center Bridging
  • Failover Clustering
  • Active Directory module for PowerShell
  • Hyper-V Module for Windows Powershell


Resim – 2

Evet yanlış anlamadınız. Azure Stack HCI, aslında bir işletim sistemi. Bir ürün Azure’un bir özelliği değil. Başlı başına bir işletim sistemi. Bu işletim sistemi tamamen Core bir yapıda karşınıza çıkıyor. Bir sonraki makalede kurulum esnasında zaten bunu göreceksiniz.

Azure Stack HCI işletim sistemini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz:

https://azure.microsoft.com/tr-tr/products/azure-stack/hci/hci-download/

Azure Stack HCI için bir işletim sistemi dedim. Tabi bu işletim sistemini bir fiziksel yapıya kurmamız lazım. Mantık olarak bunu sanal bir ortama da kurabilirsiniz ancak Azure Stack HCI’ın hedefi bu değil tabiki. Bu makale serisi boyunca ben, ortam olarak Azure VM kullanacağım. Çünkü bunun ortamını hazırlamak biraz zahmetli. Neden zahmetli? Çünkü elinizde donanımsal olarak en az 2 adet sunucu olmalı. Peki bu sunucuların marka modelleri ne olmalı derseniz orada bir püf noktası var. Microsoft tarafından onaylanmış donanımlardan bir havuz oluşturursanız, oluşabilecek problemlerde Microsoft tarafından direk destek alabilirsiniz. Aksi takdirde size kibarca “bu donanım bizim desteklediğimiz bir donanım değil. Certify edilmiş cihazlardan kullanırsanız memnuniyetle yardımcı olabiliriz” diyorlar. Peki bu listeyi nereden bulurum diye soruyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Bir Azure Stack HCI kümesini en az 2, en fazla 16 fiziksel sunucu olarak oluşturabilirsiniz.

Azure Stack HCI ortamını yönetmek için öncelikle bir Azure aboneliğinizin olması gerekiyor. Bu ilk şart çünkü faturalama buradan yapılıyor. İlk 30 gün ücretsiz. Ücretlendirmesi ise fiziksel core başına yapılıyor. Ortama koyacağınız sunucuların toplam core miktarını 10 ile çarpın ve aylık ödeyeceğiniz miktarı bulun.

Yani aylık olarak fiziksel core başına 10 USD isteyen bir işletim sistemi. Mantıklı mı değil mi tartışılır. Şahsi fikrim, bu makalenin yayınlandığı tarih itibarı ile, çok fazla bir hizmet sunmamasına karşılık olarak istediği ücret biraz fazla. Eğer daha fazla özellik kullanabilir hale gelirsek o zaman farklı düşünebilirim.

Peki benim bu ortamı kurmak için nelere ihtiyacım var?

En az 2, en fazla 16 sunucu dedik. Demekki burada bir cluster yapısı var. Cluster ortamı için Active Directory’ye ihtiyacımız var. Yani bir Domain Controller makinesine ihtiyacım var.

Azure portal üzerinde gördüğünüz ve kullandığınız, Self Service Portal olarak adlandırılan ARM bazlı orkestrasyon yazılımı gibi bir arayüz beklemeyin. Bu clusterı Windows Admin Center (WAC) ile yöneteceğiz. WAC domain controller üzerine kurulmuyor. Bu yüzden 2. Bir yönetim makinesine ihtiyacım var. Burada Windows 10 bir makine tercih edeceğim.

Son olarak Azure Stack HCI işletim sistemini kuracağım 2 adet makineye ihtiyacım var. Bu makinelerin her birinin en az 8 core CPU ve 256 GB ram olması isteniyor. RAM bir şart değil, ancak Hyper-V ortamında kuracağım için RAM tanımlama konusunda sıkıntımız yok.

Özetlersek:

1 – Domain Controller için VM

2 – Windows Admin Center için VM

3 – 2 adet Azure Stack HCI için VM

Ayrıca bu makale serisi boyunca Domain Controller kurulumu, Azure VM üzerinde Hyper-V kurulumu, NAT yapılandırması gibi konulara girmeyeceğim. Bunlar için zaten bolca kaynak mevcut. Ben Azure üzerinde VM kullanacağım ancak sizler farklı ortamlarda kullanabilirsiniz bu test işlemleri için.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar:

www.mshowto.org

TAGs: azure, azure stack, Azure Stack HCI, hyperconverged

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1985 yılında Adana’da doğdum. 13 yıldan uzun bir süredir aktif olarak IT sektöründe çalıştım. Başta eğitim sektörü olmak üzere farklı iş kollarında bir çok proje tecrübem mevcuttur. Sistem Mühendisliği ve Network Uzmanlığı alanında verdiğim eğitimlerden sonra bir proje firmasında Teknik müdürlük, Uluslararası bir araştırma şirketinde IT Müdürlüğü, Türkiye’de bilinen zincir okulların bir tanesinde Bilgi Sistemleri Yöneticiliği, Microsoft tarafından Showcase School seçilen bir okulda ise IT Koordinatörlüğü pozisyonlarında çalıştım. Şu anda ise Mayasoft Bilgi Sistemleri’nde Bulut Çözümleri Mimarı olarak çalışmaktayım. Sahip olduğum sertifikalar: MCT MCSE: Cloud Infrastructure Azure Solutions Administrator Associate Azure Solutions Architect Azure Security Engineer Associate Microsoft 365 Certified: Security Administrator Associate ITIL CompTIA – Security+ CompTIA – Network+ Cisco Certified Network Associate

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir