Azure SQL Managed Instance Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure SQL Managed Instance Nedir?

0

Azure SQL Managed Instance, Mayıs 2017 yılında duyurulan ve 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren genel kullanıma sunulan on-prem ortamda yönetimini sağladığınız SQL Server’ın neredeyse aynısı olup ilave olarak Azure SQL Veritabanının avantajlarından olan otomatik yedeklemeleri, güncelleştirmeleri, performans ayarlama ve Intelligent Insights gibi özellikleri de içinde barındıran bir bulut ürünüdür. Bu yüzden on-prem SQL Server kullanımlarının buluta geçişinini de kolaylaştıran bir hizmettir.

Azure SQL Managed Instance’a geçiş yaptığınızda yalnızca veritabanlarını değil lisanların da geçişini yaptığınızı unutmayın. Eğer ki on-prem SQL Server Standart yada Enterprise  kullanıyorsanız Azure SQL Managed Instance %55’e kadar tasarruf edebilirsiniz.  ( https://azure.microsoft.com/en-us/blog/migrate-your-databases-to-a-fully-managed-service-with-azure-sql-database-managed-instance/ )

Azure SQL veritabanında olmayan Azure SQL Managed Instance’da barınan özellikler aşağıdaki gibidir.

  • Native Backup & Restore
  • Global Temporary tables
  • Cross-Database query & transactions
  • Linked Servers
  • SQL CLR
  • SQL Agent
  • Database Mail

Bu kadar desteklenen özelliğin yanında DTC – distributed transaction coordinator – Azure SQL Managed Instace da desteklenmemektedir.

Satın Alma Modeli

Azure SQL Managed Instance, vCore tabanlı bir satın alma modeli ile çalışmaktadır. vCore tabanlı çalışması, bellek ve depolama gibi farklı iş yükü gereksinimlerinde esnekli sağlamaktadır.

vCore modeli, Gen4 ve Gen5 olarak iki donanım türünü desteklemektedir. Destekledikleri işlemci ve depolama özellikleri aşağıdaki gibidir.

  • Gen4 : Intel E5-2673 v3 (Haswell) 2.4 GHz processors (1 vCore is 1 Physical Core), 7 GB per vCore Memory with 3 GB per vCore In-Memory, and max storage size of 8 TB
  • Gen5 : intel E5-2673 v4 (Broadwell) 2.3 GHz processors, fast NVMe SSD, (1 vCore = 1 Logical Processor (hyper-thread), 5.1 GB memory per vCore, 2.6 GB per vCore In-Memory, and a max storage size of 8 TB.

vCore modeli, iki hizmet katmanıyla birlikte gelir.

  • Genel kullanım : Adından anlaşılacağı gibi genel kullanımlar için geliştirilmiştir.
  • İş Kritik kullanım : Adından anlaşılacağı gibi yüksek performans destekler. Düşük IO geçikmeleri – 1,2 Ms – imkanı ve saniyede 24- 48 MB data işleme olanağı sağlar.

Azure SQL Managed Instance nasıl bağlanılır?

Azure SQL Managed Instance, Azure SQL Server’a nazaran daha izole yalıtılmış sanal makinede barındırılan bir hizmet kümesidir.  Azure SQL Managed Insance oluşturduğunuzda bir virtual cluster oluşturulur. Oluşturulan bu virtual cluster içerisinde birden fazla Azure SQL Managed Instance barındırılabilir.

Uygulamalar, <ManagedInstanceAdı>.<dns_zone>.database.windows.net şeklinde bağlanırlar. On-Prem den bağlantı yapabilmeniz için VPN yada Azure ExpressRoute aracılığıyle bağlantı kurabilirsiniz. Bağlantı için SQL Server Management Studio yada Azure Data Studio kullanabilirsiniz.

Azure SQL Managed Instance, Enterprise Agreement (EA), Pay-as-you-go,Cloud Service Provider (CSP), Enterprise Dev/Test ve Pay-As-You-Go Dev/Test aboneliklerinde kullanılabilmektedir. Farklı bir abonelik türünüz var ise Azure SQL Managed Instance oluşturamazsınız diyerek buradan bu tür abonelikleri olan okuyuculara seslenip Azure SQL Managed Instance’ı test edebilmek ve yetkiliklerini anlatabilmek adına imkan sağlamalarını rica ederiz 😊

Hepinize Data’lı günler dilerim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs:azure, azure database, azure sql, azure sql managed instance, cloud, dmc teknoloji, managed instance, veritabani

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Milenyumdan beri ilginç bir merak duygusu ile başlayan bilgisayar ve teknoloji dünyası merakı sayesinde eğitim yaşantımı doğup büyüdüğüm Düzce'de geçirdim. Sonrasında Düzce'nin kendimi geliştirmek adına yeterli imkanlara sahip olmadığından İstanbul'a gelip Bilge Adam Eğitim Kurumlarından Yazılım ve Veritabanı eğitimi aldım. Eğitimimi tamamlarken çeşitli Windows ve Web uygulamaları geliştirdim.Sırası ile Sentez Yazılım, Nebim Yazılım, Ciceksepeti, Doğan Holding, Kariyer.Net, TurkNet gibi firmalarında Yönetici / Müdür pozisyonlarında farklı ünvanlarda ( Yazılım Geliştirici / Raporlama ve Veritabanı Yöneticisi gibi) görev aldım. Şimdilerde ise DMC Bilgi Teknolojileri firmasının Kurucu Ortaklığını ve Veritabanı Danışmalığı Hizmeti vermekteyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir