Azure Sanal Makinelerinize Seri Konsol ile Erişin
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Sanal Makinelerinize Seri Konsol ile Erişin

2

Azure Sanal makineleri yönetmek ve çalıştırmak bazen zor olabilir. Yama yönetimi, yapılandırma yönetimi, agent tabanlı komut dosyası oluşturma, otomasyon, SSH / RDP bağlantısı, Ansible, Chef ve Puppet gibi DevOps araçlarının desteği dahil olmak üzere VM’lerimizi yönetmek ve güvence altına almamıza yardımcı olacak kapsamlı araçlar Microsoft tarafından sunulmakta. Ancak birçoğumuz, bazen sorunların teşhis edilmesi ve düzeltilmesi için bu araçların yeterli olmadığını kanısına zaman zaman varıyoruz. Belki de yapılan bir değişiklik Linux’ta hata ile sonuçlandı ve bunu düzeltmek için bağlanamamız gerekti yada bcdedit ile bir değişiklik yaptık Windows’u garip bir önyükleme haline getirdik. Windows veya Linux sunucularımız açılış sırasında hata ile karşılaştı ve direk bir erişim yapmamız gerekiyor. İşte bu tarz sorunları gidermek için artık, doğrudan seri tabanlı erişimle hata ayıklayabilir ve bu sorunları en küçük çabalarla düzeltebiliriz. Sanki Azure veri merkezindeki sunucumuza takılı bir klavye ile evimizin rahatlığındaymışız gibi bağlanmanın keyfini çıkarmaya başlayabiliriz.

Sanal Makineler için Seri Konsol kullanımı şu an için tüm küresel bölgelerde mevcut.Seri Konsolu’na nasıl erişeceğiniz hakkında daha fazla bilgi ve hızlı bir video için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz. https://github.com/Microsoft/azserialconsole/blob/master/Azure-virtual-machine-serial-console.md#accessing-serial-console-for-windows

Seri Konsol desteği, Linux VM’lerine varsayıla olarak geliyor. Bu özellik mevcut image’larda değişiklik yapılmasını gerektirmeden, çalışmaya başlamanıza olanak sağlıyor. Ancak, Windows VM’leri etkinleştirmek için birkaç ek işlem yapılması gerekmekte Şimdi bu birkaç işlemin nasıl yapıldığına bakalım.

Mevcut Azure sanal makinemin özelliklerine geliyorum ve Support + Troubleshooting bölümünden seri konsol ile erişmek için Serial Console (Preview) tıklıyorum.


Resim-1

Çok kısa bir süre sonra hata alıyorum ve seri konsol erişimi için bir kaç ayarı yapmam gerektiğini anlıyorum. Bunlardan ilki bu sanal makinede boot diagnostics’in aktif olmadığı ve enable etmem gerektiği.


Resim-2

Boot diagnostics’i enable etmek için yine Support + Troubleshooting bölümünden Boot diagnostics’e geliyorum kırmızı ile çerçevelediğim alana basıyorum.


Resim-3

Açılan pencereden status’u On ve kayıtların saklanması için storage account’u belirtiyorum.


Resim-4

Tekrar Serial Console alanına dönüyorum ama halen SAC komut satırına düşmediğimi görüyorum. Bu demek ki birkaç ayar daha yapmam lazım.


Resim-5

Azure üzerinde VM’ime RDP bağlantısı ile erişiyorum ve administrator olarak komut satırını açıyorum. Aşağıdaki komutları yazıyorum, sonra sunucumu restart ediyorum.

  • bcdedit /ems {current} on
  • bcdedit /emssettings EMSPORT:1 EMSBAUDRATE:115200


Resim-5

Sunucum yeniden başladıktan sonra artık SAC komut satırı karşıma geliyor J


Resim-6

Özellikle dünyanın bir uçunda yer alan veri merkezindeki sanal makineye seri konsol atmak gerçekten çok heyecan verici ve inanılmaz. Umarım hiç sorun yaşamazsınız ama yaşadığınız zamanda benim bu makalem sizlere yardımcı olur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: azure seri konsol erişimi, azure serial console,Ansible, Chef,Puppet,DevOps,SAC,SSH / RDP, Azure VM,Azure Sanal makineler

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 07/05/2018

    Eline sağlık hocam :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir